I lager.

Ekologiska Adukibönor 1kg

79 kr

Ekologiska Adukibönor från Italien för grodd och skottodling 

Adukibönor kan köpas i de flesta matbutiker. Men en garanti på att de har en grobarhet ges oftast inte ut. Vi garanterar en bra grobarhet. Våra fröleverantörer gör alltid grobarhetstester innan dem kommer till oss! 

Adukiböngroddar är som mungböngroddar fast röda. Dessa vill du dock inte grodda i mer än 3 dagar. Smaken och kvaliteten försämras efter tredje dagen, enligt oss. Adukiböngroddar har mer tuggmotstånd än mungböngroddar. 

Grymma egenskaper! 

Adukiböngroddar är precis om våra andra linser, bönor och ärtor en näringskälla till lättupptagliga proteiner, fibrer och mineraler. När fröna övergår från sin sovande dvala till sin levande växande groddform bryts proteinet ner till aminosyror och enzymer bildas. Protein är grenar av aminosyror, när vi får i oss protein måste kroppen själv bryta ner dessa grenar. Om vi istället groddar fröna innan vi äter dem är det redan fixat. Enzymernas uppgift är att bryta ner näringen till rätt form som kroppen kan använda sig av. Vi kan ta upp allt mellan 10-90% näring från maten vi äter. Därför är det viktigt att inte räkna sig blind på näringsmängd utan snarare hur lätt näringen är för kroppen att ta upp. 


Hur odlas dem? 

Vi rekommenderar alltid våra kunder att läsa igenom vår groddskola. Det finns mycket info där som vi inte får plats med här. Bara gör det, inget snack.

  • 2-3 msk räcker för en 0.8 L glasburk
  • Rengöra fröna NOGGRANT (Gissa var ni läser om rengöring? Groddskolan...)
  • Blötlägg fröna 24 timmar. 
  • Skölj fröna så fort de sugit åt sig allt vatten. 1-3 gånger per dag beroende på temperatur och odlingsmaterial bli bra.
  • Skörda efter 2-3 dagar. Ju längre du låter dem gro efter dag 2-3 desto mindre koncentrerad blir näringen och smaken.

Tänk på att beskan lätt tar över om du odlar dessa groddar för länge! 

Blanda gärna adukibönor med linser, ärtor, bockhornsklöverfrön eller mungbönor! 


Användningsområde

Att laga biffar på groddade adukibönor går superbra! De passar också väldigt bra i grytor och wook. Nyttigast är de helt råa.