I lager.

Ekologiska Adukibönor 1kg

79 kr

Ekologiska Adukibönor från Italien för grodd och skottodling 

Adukibönor kan köpas i de flesta matbutiker. Men en garanti på att de har en grobarhet ges oftast inte ut. Vi garanterar en bra grobarhet. Våra fröleverantörer gör alltid grobarhetstester innan dem kommer till oss! 

Adukiböngroddar är som mungböngroddar fast röda. Dessa vill du dock inte grodda i mer än 3 dagar. Smaken och kvaliteten försämras efter tredje dagen, enligt oss. Adukiböngroddar har mer tuggmotstånd än mungböngroddar. 

I somliga fall sväller inte enstaka adukibönor, vilket kan vara skadligt för tänder.Genom att blötlägga i ljummet vatten under 24 timmar, löser man det problemet. Byta till nytt ljummet vatten efter 12 timmar. 

Grymma egenskaper! 

När frön, baljväxter eller nötter kommer i kontakt med vatten aktiveras de och ämnet fytinsyra minskar drastiskt. Fytinsyra är ett ämne som tidigare bundit till sig mineraler och proteiner, vilket hindrat kroppen från att tillgodogöra sig dem. När ett frö omvandlas till grodd sker det massor av spännande förändringar. Här kommer några av dem:

- Proteiner, kolhydrater och fetter omvandlas till mer lättsmälta föreningar.

- Enzymer bildas i höga doser, för att påskynda tillväxten av grodden.

- Antioxidanter ökar markant för att skydda grodden mot bland annat insekter. De blir som en sorts ersättning för det tidigare hårda skalet.

- Vitaminer, bland annat C-vitamin, ökar i mängd.

-Adukiböngroddar tillhör de mer fiber- och proteinrika groddarna. De uppskattas väl av vår tarmflora. 

Hur odlas dem? 

Adukibönor bör odlas som groddar och är färdiga på bara 3 dagar! 

Groddar: Grodd är det första stadiet i växtens livscykel. En svansliknande grodd tar sig ur fröskalet och söker efter något att rota fast sig i, vilket inte finns. Därför är groddar ofta krokiga och sneda som ett resultat av det ivriga sökandet efter fastrotning. Efter skörd äter man hela grodden, både frö och svans. Groddar odlas med bara vatten i odlingsburk.

Skott: Skott är groddar som fått chansen att rota sig fast. När roten har fått fäste trycker den upp ett skott mot himlen i sökan efter solljus. Med hjälp av solljus och vatten utvecklar skotten gröna blad. Skotten klipps av från sin rot/ärta/lins. Skott kan odlas på plan yta med bara vatten, i jord eller på hushållspapper. 

Micro leaves: Micro leaves är skott som odlats i jord och utvecklat fler och större blad som t.ex. ruccola, mangold, olika sorters kryddor och babyspenat. För att detta ska kunna ske behövs solljus eller växtbelysning. Även micro leaves klipps av från sin rot.

... Det är väldigt enkelt att odla! Läs mer om hur man gör i vår groddskola!....

Användningsområde

Att laga biffar på groddade adukibönor går superbra! De passar också väldigt bra i grytor. Nyttigast är de så klart helt råa.