I lager.

Ekologiska Adukibönor 500 g

49 kr

Ekologiska Adukibönor från Italien för grodd och skottodling 

Adukibönor kan köpas i de flesta matbutiker. Men en garanti på att de har en grobarhet ges oftast inte ut. Vi garanterar en bra grobarhet. Våra fröleverantörer gör alltid grobarhetstester innan dem kommer till oss! 

Adukiböngroddar är som mungböngroddar fast röda. Dessa vill du dock inte grodda i mer än 3 dagar. Smaken och kvaliteten försämras efter tredje dagen, enligt oss. Adukiböngroddar har mer tuggmotstånd än mungböngroddar. 

I somliga fall sväller inte enstaka adukibönor, vilket kan vara skadligt för tänder. I och med att de behåller sin hårda form. Genom att blötlägga i ljummet vatten under 24 timmar, löser man det problemet. Byta till nytt ljummet vatten efter 12 timmar. 

Grymma egenskaper!

Ett frö har som uppgift att bevara och skydda dess näring fram tills tiden kommer då den skall gro. Fröer, baljväxter och nötter skyddar sig i form av hårda skal och antinutrienter. Antinutrienter betyder ”anti näring”, vilket är ett ämne som bland annat hämmar enzymer från att bryta ner fröet till näring så att det senare kan tas upp av vår kropp. Antinutrienterna hindrar kroppen från att ta upp näring från maten, enkelt förklarat.

Genom att blötlägga/grodda fröna aktiveras dem och antinutrienterna bryts ner. Enzymer i högt koncentrerade mängder och antioxidanter likaså bildas i den nyblivna grodden. När näringen ”förflyttas” från frö till grodd omvandlas kolhydrater, fetter och proteiner till enklare föreningar. Dessa nya föreningar är mer lättsmälta för vår tarm. Ett exempel på det är proteiner, som i vanliga fall vår tarm måste bryta ner till aminosyror. En stor del av denna process har redan skett, i grodden.

Av denna anledning kallas groddar och skott för ”Levande föda”. Vi får tyvärr inte nämna något om hälsoeffekter. Därför rekommenderar vi att söka på ”groddar näring”, ”Sulforafan broccoligroddar”, ”vitamin-b17 groddade mungbönor”, "basisk mat groddar" om du vill veta mer om hälsoeffekterna.

Hur odlas dem? 

Vi rekommenderar alltid våra kunder att läsa igenom vår groddskola. Det finns mycket info där som vi inte får plats med här. Bara gör det, inget snack.

  • 2-3 msk räcker för en 0.8 L glasburk
  • Rengöra fröna NOGGRANT (Gissa var ni läser om rengöring? Groddskolan...)
  • Blötlägg fröna 24 timmar. 
  • Skölj fröna så fort de sugit åt sig allt vatten. 1-3 gånger per dag beroende på temperatur och odlingsmaterial bli bra.
  • Skörda efter 2-3 dagar. Ju längre du låter dem gro efter dag 2-3 desto mindre koncentrerad blir näringen och smaken.

Tänk på att beskan lätt tar över om du odlar dessa groddar för länge! 

Blanda gärna adukibönor med linser, ärtor, bockhornsklöverfrön eller mungbönor! 


Användningsområde

Att laga biffar på groddade adukibönor går superbra! De passar också väldigt bra i grytor och wook. Nyttigast är de helt råa.