I lager.

Ekologiska Alfalfafrön 1kg

199 kr

Ekologiska Alfalfafrön från Italien för groddodling (Medicago sativa)

Alfalfagroddar har en väldigt frisk och krispig smak. Namnet kommer från arabiskan och betyder ”Far till alla Livsmedel”. Minst två dygns bevattning är nyckeln som öppnar upp kistan och låter oss ta del av alfalfans alla godheter. Alfalfafrön är det vanligaste fröet för groddodling, det är väldigt enkelt att grodda och passar till all sorts mat! Att blanda alfalfafrön med grönkål, rödkål, broccoli, senap, bockhornsklöver, raps eller rädisfrön ger ett ännu mer spännande resultat! 

Grymma egenskaper!

När ett frö, baljväxt eller nöt kommer i kontakt med vatten aktiveras de. Ämnet fytat, som tidigare bundit till sig mineraler och proteiner vilket hindrar kroppen från att absorbera dem, minskar drastiskt och fröna blir mer lättsmälta för vår tarm. När fröet aktiverats och börjar gro sker det fler spännande förändringar. 

- Makronutrienter, protein, kolhydrater och fetter omvandlas till mer lättsmälta föreningar.

- Enzymer bildas i höga doser, för att påskynda tillväxten av grodden.

 - Antioxidanter ökar markant för att skydda grodden mot bland annat insekter. De blir som en sorts ersättning för det tidigare hårda skalet.

 - Vitaminer, bland annat C-vitamin, ökar i mängd.

Hur odlas dem?

Vi rekommenderar alltid våra kunder att läsa igenom vår groddskola. Det finns mycket info där som vi inte får plats med här. Bara gör det, inget snack.

  • 1.5 msk fyller en 0.8 L glasburk
  • Rengöra fröna NOGGRANT (Gissa var ni läser om rengöring? Groddskolan...)
  • Blötlägg fröna i 6-8 timmar. (Blötläggningen gör att fröna öppnas aningen tidigare)
  • Skölj fröna så fort de sugit åt sig allt vatten. 1-3 gånger per dag beroende på temperatur och odlingsmaterial bli bra.
  • Skörda efter 4-5 dagar. Ju längre du låter dem gro efter dag 4-5 desto mindre koncentrerad blir näringen och smaken.


Användningsområden

Groddade Alfalfafrön har en väldigt neutral smak med en krispig och frisk konsistens. Därför passar den perfekt till en rätt som behöver friskna till i smaken. Exempel på en sådan rätt skulle vara en kryddad och genomkokt gryta. Mackor och smoothies är också ett känt användningsområde för alfalfagrodden. Tycker du om alfalfagroddar kan du praktiskt taget äta dem till nästan vad som helst.