I lager.

Ekologiska Alfalfafrön 1kg

199 kr

Ekologiska Alfalfafrön från Italien för groddodling (Medicago sativa)

Alfalfagroddar har en väldigt frisk och krispig smak. Namnet kommer från arabiskan och betyder ”Far till alla Livsmedel”. Minst två dygns bevattning är nyckeln som öppnar upp kistan och låter oss ta del av alfalfans alla godheter. Alfalfafrön är det vanligaste fröet för groddodling, det är väldigt enkelt att grodda och passar till all sorts mat! Att blanda alfalfafrön med grönkål, rödkål, broccoli, senap, bockhornsklöver, raps eller rädisfrön ger ett ännu mer spännande resultat! 


Grymma egenskaper!

Det är näst intill omöjligt att kortfattat förklara alla de grymma egenskaperna vårt lilla alfalfafrö har, men vi försöker:

  •  Alfalfagroddar är väldigt lättsmält mat, vilket spar din kropp på energi
  • De har väldigt hög biotillgänglighet vilket innebär att dess näring lättare absorberas av vår kropp
  • De har ett basiskt värde, vilket lägger grunden till en friskare tarm. 
  • Alfalfagroddar stabiliserar blodsockernivån. För högt blodsocker ger upphov till försämrad koncentrationsförmåga och trötthet. För lågt blodsocker är ofta orsaken till överdrivet sötsug. 
  • Ett groddat alfalfafrö innehåller hela B-vitamin komplexet. Som bland annat hjälper kroppen med energiproduktionen och att bibehålla friska tänder, hår naglar, ben och hud.
  • Groddar är något av de som har högst enzyminnehåll. Enzymer hjälper kroppen att bryta ner vår mat. Om vi har för lite enzymer i kroppen lånar vi enzymer från våra vita blodkroppar. Detta kan påverka vårt immunförsvar negativt på sikt.


Hur odlas dem?

Vi rekommenderar alltid våra kunder att läsa igenom vår groddskola. Det finns mycket info där som vi inte får plats med här. Bara gör det, inget snack.

  • 1.5 msk fyller en 0.8 L glasburk
  • Rengöra fröna NOGGRANT (Gissa var ni läser om rengöring? Groddskolan...)
  • Blötlägg fröna i 6-8 timmar. (Blötläggningen gör att fröna öppnas aningen tidigare)
  • Skölj fröna så fort de sugit åt sig allt vatten. 1-3 gånger per dag beroende på temperatur och odlingsmaterial bli bra.
  • Skörda efter 4-5 dagar. Ju längre du låter dem gro efter dag 4-5 desto mindre koncentrerad blir näringen och smaken.


Användningsområden

Groddade Alfalfafrön har en väldigt neutral smak med en krispig och frisk konsistens. Därför passar den perfekt till en rätt som behöver friskna till i smaken. Exempel på en sådan rätt skulle vara en kryddad och genomkokt gryta. Mackor och smoothies är också ett känt användningsområde för alfalfagrodden. Tycker du om alfalfagroddar kan du praktiskt taget äta dem till nästan vad som helst.