I lager.

Ekologiska Bockhornsklöverfrön 170g - 1kg

69 kr


Ekologiska Bockhornsklöverfrön från Italien för grodd- och skottodling

Bockhornsklöverfrön är en av ingredienserna i curry-kryddblandningen. Genom att använda bockhornsklöverfrön i en groddblandning kan det skapa en curryaktig smak! 

Bockhornsklövergroddar är en sort som inte passar alla i smaken, medan somliga älskar den! Gillar du curry? Kör hårt! 

Grymma egenskaper!

När frön, baljväxter eller nötter kommer i kontakt med vatten aktiveras de och ämnet fytinsyra minskar drastiskt. Fytinsyra är ett ämne som tidigare bundit till sig mineraler och proteiner, vilket hindrat kroppen från att tillgodogöra sig dem. När ett frö omvandlas till grodd sker det massor av spännande förändringar. Här kommer några av dem:

- Protein, kolhydrater och fetter omvandlas till mer lättsmälta föreningar.

- Enzymer bildas i höga doser, för att påskynda tillväxten av grodden.

- Antioxidanter ökar markant för att skydda grodden mot bland annat insekter. De blir som en sorts ersättning för det tidigare hårda skalet.

- Vitaminer, bland annat C-vitamin, ökar i mängd.

- När man söker på "bockhornsklöverfrön" i sin sökmotor kommer det upp massor av artiklar kopplade till spännande studier. Bland annat maghälsa och sexuell lust. 

Hur odlas de?

Bockhornsklöverfrön är absolut vanligast och populärast i formen av en grodd. Ju längre den tillåts gro, desto beskare smaken får den. Låt därför inte bockhornsklövergroddar får en svans som är längre än 2 cm. 

Groddar: Grodd är det första stadiet i växtens livscykel. En svansliknande grodd tar sig ur fröskalet och söker efter något att rota fast sig i, vilket inte finns. Därför är groddar ofta krokiga och sneda som ett resultat av det ivriga sökandet efter fastrotning. Efter skörd äter man hela grodden, både frö och svans. Groddar odlas med bara vatten i odlingsburk.

Skott: Skott är groddar som fått chansen att rota sig fast. När roten har fått fäste trycker den upp ett skott mot himlen i sökan efter solljus. Med hjälp av solljus och vatten utvecklar skotten gröna blad. Skotten klipps av från sin rot/ärta/lins. Skott kan odlas på plan yta med bara vatten, i jord eller på hushållspapper. 

Bladsallad: Bladsallad är skott som odlats i jord och utvecklat fler och större blad som t.ex. ruccola, mangold, olika sorters kryddor och babyspenat. För att detta ska kunna ske behövs solljus eller växtbelysning. Bladsallad klipps av över lägsta bladparet.

... Det är väldigt enkelt att odla! Läs mer om hur man gör i vår groddskola!....

Användningsområden

Bockhornsklöverfrön kan man göra otroligt mycket med. Att grodda dem gör dem allra nyttigast! Precis som alla andra frön. Vi brukar ofta blanda fröna med mungbönor och linser och grodda i 3 dagar!