I lager.

Ekologiska Bockhornsklöverfrön 500 g

129 kr

Ekologiska Bockhornsklöver -frön från Italien för grodd- och skottodling

Bockhornsklöver är en av ingredienserna i curry-kryddblandningen. Genom att använda bockhornsklöverfrön i en groddblandning kan man få en curryaktig smak! 

Om man söker runt på internet uppfinner man snabbt att bockronsklöverfrön kan användas till nästintill allt. Både som ansiktsmasker och som hårprodukt. Det är tyvärr inte riktigt vårt ämne dock... Google får hjälpa er där ;)

Grymma egenskaper!

Ett frö har som uppgift att bevara och skydda dess näring fram tills tiden kommer då den skall gro. Fröer, baljväxter och nötter skyddar sig i form av hårda skal och antinutrienter. Antinutrienter betyder ”anti näring”, vilket är ett ämne som bland annat hämmar enzymer från att bryta ner fröet till näring så att det senare kan tas upp av vår kropp. Antinutrienterna hindrar kroppen från att ta upp näring från maten, enkelt förklarat.

Genom att blötlägga/grodda fröna aktiveras dem och antinutrienterna bryts ner. Enzymer i högt koncentrerade mängder och antioxidanter likaså bildas i den nyblivna grodden. När näringen ”förflyttas” från frö till grodd omvandlas kolhydrater, fetter och proteiner till enklare föreningar. Dessa nya föreningar är mer lättsmälta för vår tarm. Ett exempel på det är proteiner, som i vanliga fall vår tarm måste bryta ner till aminosyror. En stor del av denna process har redan skett, i grodden.

Av denna anledning kallas groddar och skott för ”Levande föda”. Vi får tyvärr inte nämna något om hälsoeffekter. Därför rekommenderar vi att söka på ”groddar näring”, ”Sulforafan broccoligroddar”, ”vitamin-b17 groddade mungbönor”, "basisk mat groddar" om du vill veta mer om hälsoeffekterna.

Hur odlas dem? 

Vi rekommenderar alltid våra kunder att läsa igenom vår groddskola. Det finns mycket info där som vi inte får plats med här. Bara gör det, inget snack.

  • 2-3 msk fyller en 0.8 L glasburk till lagom nivå
  • Rengöra fröna NOGGRANT (Gissa var ni läser om rengöring? Groddskolan...)
  • Blötlägg fröna mellan 6-10 timmar. 
  • Skölj fröna så fort de sugit åt sig allt vatten. 1-3 gånger per dag beroende på temperatur och odlingsmaterial bli bra.
  • Skörda efter 2-3 dagar. Ju längre du låter dem gro efter dag 4-5 desto mindre koncentrerad blir näringen och smaken. 

Om du groddar längre än 3 dagar kommer smaken att övergå det beskare hållet.  


Användningsområden

Bockhornsklöverfrön kan man göra otroligt mycket med. Att grodda dem gör dem allra nyttigast! Precis som alla andra frön. Vi brukar ofta blanda fröna med mungbönor och linser och grodda i 3 dagar!