I lager.

Ekologiska Bovetefrön 1kg

69 kr

Ekologiska skalade bovetefrön från Sverige med grobarhet

Bovetegroddar kommer att få en viktig roll i framtidens vegetarian inspirerade samhälle. Vegobiffar med bovetegroddar som bas kommer snart stekas i vartenda kök i lilla Sweden. Nu kanske du tycker att vi är lite överoptimistiska… Men det får man vara ibland!

Bovete har inget att göra med sädesslaget vete, vilket kan vara skönt att veta för alla de glutenmotståndare där ute. När bovetefröna kommer i kontakt med vatten släpper de på sina vattenlösliga fibrer, som är en slags gel. För att bli av med gelén sköljer man 4-5 gånger extra per vattningstillfälle. 

Grymma egenskaper!

Ett frö har som uppgift att bevara och skydda dess näring fram tills tiden kommer då den skall gro. Fröer, baljväxter och nötter skyddar sig i form av hårda skal och antinutrienter. Antinutrienter betyder ”anti näring”, vilket är ett ämne som bland annat hämmar enzymer från att bryta ner fröet till näring så att det senare kan tas upp av vår kropp. Antinutrienterna hindrar kroppen från att ta upp näring från maten, enkelt förklarat.

Genom att blötlägga/grodda fröna aktiveras dem och antinutrienterna bryts ner. Enzymer i högt koncentrerade mängder och antioxidanter likaså bildas i den nyblivna grodden. När näringen ”förflyttas” från frö till grodd omvandlas kolhydrater, fetter och proteiner till enklare föreningar. Dessa nya föreningar är mer lättsmälta för vår tarm. Ett exempel på det är proteiner, som i vanliga fall vår tarm måste bryta ner till aminosyror. En stor del av denna process har redan skett, i grodden.

Av denna anledning kallas groddar och skott för ”Levande föda”. Vi får tyvärr inte nämna något om hälsoeffekter. Därför rekommenderar vi att söka på ”groddar näring”, ”Sulforafan broccoligroddar”, ”vitamin-b17 groddade mungbönor”, "basisk mat groddar" om du vill veta mer om hälsoeffekterna.

Hur odlas dem? 

Vi rekommenderar alltid våra kunder att läsa igenom vår groddskola. Det finns mycket info där som vi inte får plats med här. Bara gör det, inget snack.

  • 4-5 msk räcker för en 0.8 L glasburk
  • Rengöra fröna NOGGRANT (Gissa var ni läser om rengöring? Groddskolan...)
  • Blötlägg fröna mellan 8-12 timmar. 
  • Skölj fröna så fort de sugit åt sig allt vatten. 1-3 gånger per dag beroende på temperatur och odlingsmaterial bli bra.
  • Skörda efter ca 2 dagar. Ju längre du låter dem gro efter dag 2-3 desto mindre koncentrerad blir näringen och smaken.

Glöm inte skölja bovetefröna många gånger per per vattningstillfälle. Låt dem inte få en svans som är längre än 1 cm. 


Användningsområden

Här är användningsområdet enormt! Lina skriver mycket i sin bok "groddar skott och mikrogrönt" om olika bröd som kan bakas på bovete groddar, vi kommer att lägga upp en del recept med vegobiffar och hur man gör gröt på bovetegroddar!  Boken hittar ni hos oss :)