I lager.

Ekologiska Broccolifrön 1kg

499 kr

Ekologiska Broccolifrön från Italien för grodd- och skottodling (Brassica oleracea botrytis cimosa)

Broccoligroddar har en tydlig smak av rå broccoli. Om vi får säga det själva är våra broccolifrön ganska ”on fire”, som man säger på engelska när något antingen brinner eller är underbart grymt. Broccoligroddar benämns i många studier vara väldigt koncentrerade på antioxidanten sulforafan. Ni kan läsa mer djupgående om det i vår blogg! De är superenkla att grodda och blir färdiga på bara 4-5 dagar :)

Broccolifrön går utmärkt att blanda med andra frön. Man kan till och med blanda dem med hela 6-7 olika sorter, på en och samma gång! Alfalfa, broccoli, grönkål, rädis, linser och mungbönor. Grodda inte mer än 4 dagar! 

Grymma egenskaper!

När ett frö, baljväxt eller nöt kommer i kontakt med vatten aktiveras de. Ämnet fytat, som tidigare bundit till sig mineraler och proteiner vilket hindrar kroppen från att absorbera dem, minskar drastiskt och fröna blir mer lättsmälta för vår tarm. När fröet aktiverats och börjar gro sker det fler spännande förändringar. 

- Makronutrienter, protein, kolhydrater och fetter omvandlas till mer lättsmälta föreningar.

- Enzymer bildas i höga doser, för att påskynda tillväxten av grodden.

 - Antioxidanter ökar markant för att skydda grodden mot bland annat insekter. De blir som en sorts ersättning för det tidigare hårda skalet.

 - Vitaminer, bland annat C-vitamin, ökar i mängd.

Hur odlas dem? 

Broccolifrön går att odla som både groddar och skott. De är vanligast i formen av en grodd, men somliga av våra underbara kunder odlar dem som skott. I både jord och på papper.

Groddar: Grodd är det första stadiet i växtens livscykel. En svansliknande grodd tar sig ur fröskalet och söker efter något att rota fast sig i, vilket inte finns. Därför är groddar ofta krokiga och sneda som ett resultat av det ivriga sökandet efter fastrotning. Efter skörd äter man hela grodden, både frö och svans. Groddar odlas med bara vatten i odlingsburk.

Skott: Skott är groddar som fått chansen att rota sig fast. När roten har fått fäste trycker den upp ett skott mot himlen i sökan efter solljus. Med hjälp av solljus och vatten utvecklar skotten gröna blad. Skotten klipps av från sin rot/ärta/lins. Skott kan odlas på plan yta med bara vatten, i jord eller på hushållspapper. 

Micro leaves: Micro leaves är skott som odlats i jord och utvecklat fler och större blad som t.ex. ruccola, mangold, olika sorters kryddor och babyspenat. För att detta ska kunna ske behövs solljus eller växtbelysning. Även micro leaves klipps av från sin rot.

... Det är väldigt enkelt att odla! Läs mer om hur man gör i vår groddskola!....


Användningsområden

Broccoligroddar passar bra till en fräsch sallad eller i en detoxande smoothie! Det fungerar perfekt att frysa in broccoligroddar och sedan använda i smothie