I lager.

Ekologiska Broccolifrön 160g - 1kg

159 kr


  • Fri frakt över 500 kr
  • Fröna är grobarhets-testade och testade för salmonella och e-coli
  • Ekologiska

Ekologiska Broccolifrön från Italien för grodd- och skottodling (Brassica oleracea botrytis cimosa)

Fröna är grobarhets-testade och testade för salmonella och e-coli

Broccoligroddar har en tydlig smak av rå broccoli. Om vi får säga det själva är våra broccolifrön ganska ”on fire”, som man säger på engelska när något antingen brinner eller är otroligt hett på marknaden. Broccoligroddar benämns i många studier innehålla höga mängder av den potenta antioxidanten sulforafan. 

Broccolifrön går utmärkt att blanda med andra frön. Hela 6-7 olika sorter på en och samma gång! Alfalfa, broccoli, grönkål, rädis, linser, senap, raps, rödkål och mungbönor.  

Grymma egenskaper!

När frön, baljväxter eller sädesslag kommer i kontakt med vatten aktiveras de och antinutrienterna minskar drastiskt. En antinutrient är ett ämne som kan vara skadligt för vår tarm och binder till sig mineraler och proteiner så att kroppen får svårt att tillgodogöra sig dem. När ett frö omvandlas till grodd sker det massor av spännande förändringar:

- Proteiner, kolhydrater och fetter omvandlas till mer lättsmälta föreningar. 

-Kolhydraterna används som energi för fröet att gro. Av denna anledning innehåller groddar mindre kolhydrater. 

- Enzymer bildas i höga mängder för att påskynda tillväxten av grodden. Enzymer hjälper människan med ämnesomsättningen. 

- Antioxidanter ökar markant för att skydda den nyblivna grodden mot bland annat insekter. De blir som en sorts ersättning för det tidigare hårda skalet. För människan hjälper bland annat antioxidanter till med att oskadliggöra fria syreradikaler.

- Man ser ofta en radikal ökning av fytonäringsämnen när frö övergår till grodd (de spännande och ibland lite hemliga näringsämnena). 

-Broccoligroddar innehåller 30-50 gånger mer sulforafan än vanlig broccoli. Sulforafan är en spännande antioxidant som det sker mycket forskning kring just nu. Det finns redan 100-tals artiklar publicerade, fria för allmänheten att läsa! Vilka hälsoeffekter detta ämne må ha/inte ha behöver vi inte yttra oss om utan låter istället er sökmotor förklara det på 0.34 sekunder. 

Hur odlas de? 

Broccolifrön går att odla som både groddar och skott. De är vanligast i formen av en grodd, men somliga av våra underbara kunder odlar dem som skott. I både jord och på "skottyta". Läs mer om detta i vår groddskola! 

Groddar: Grodd är det första stadiet i växtens livscykel. En svansliknande grodd tar sig ur fröskalet och söker efter något att rota fast sig i, vilket inte finns. Därför är groddar ofta krokiga och sneda som ett resultat av det ivriga sökandet efter fastrotning. Efter skörd äter man hela grodden, både frö och svans. Groddar odlas med bara vatten i odlingsburk.

Skott: Skott är groddar som fått chansen att rota sig fast. När roten har fått fäste trycker den upp ett skott mot himlen i sökan efter solljus. Med hjälp av solljus och vatten utvecklar skotten gröna blad. Skotten klipps av från sin rot/ärta/lins. Skott kan odlas på plan yta med bara vatten, i jord eller på hushållspapper. 

Bladsallad: Bladsallad är skott som odlats i jord och utvecklat fler och större blad som t.ex. ruccola, mangold, olika sorters kryddor och babyspenat. För att detta ska kunna ske behövs solljus eller växtbelysning. Bladsallad klipps av över lägsta bladparet.

... Det är väldigt enkelt att odla! Läs mer om hur man gör i vår groddskola!....

Användningsområden

Broccoligroddar passar bra till en fräsch sallad eller i en detoxande smoothie! Om de skall användas i smoothie fungerar de perfekt att frysa in!