I lager.

Ekologiska Broccolifrön 500g

349 kr
299 kr

Ekologiska Broccolifrön från Italien för grodd- och skottodling (Brassica oleracea botrytis cimosa)

Broccoligroddar har en tydlig smak av rå broccoli. Om vi får säga det själva är våra broccolifrön ganska ”on fire”, som man säger på engelska när något antingen brinner eller är otroligt hett på marknaden. Broccoligroddar benämns i många studier vara högt koncentrerat på just antioxidanten sulforafan.

Broccolifrön går utmärkt att blanda med andra frön. Hela 6-7 olika sorter, på en och samma gång! Alfalfa, broccoli, grönkål, rädis, linser, senap, raps, rödkål och mungbönor.  

Grymma egenskaper!

När frön, baljväxter eller nötter kommer i kontakt med vatten aktiveras de och ämnet fytinsyra minskar drastiskt. Fytinsyra är ett ämne som tidigare bundit till sig mineraler och proteiner, vilket hindrat kroppen från att tillgodogöra sig dem. När ett frö omvandlas till grodd sker det massor av spännande förändringar. Här kommer några av dem:

- Protein, kolhydrater och fetter omvandlas till mer lättsmälta föreningar.

- Enzymer bildas i höga doser, för att påskynda tillväxten av grodden.

- Antioxidanter ökar markant för att skydda grodden mot bland annat insekter. De blir som en sorts ersättning för det tidigare hårda skalet.

- Vitaminer, bland annat C-vitamin, ökar i mängd.

-Broccoligroddar innehåller 30-50 gånger mer sulforafan än vanlig broccoli. Sulforafan är en potent antioxidant som det sker mycket forskning kring just nu. Det finns redan 100-tals artiklar publicerade, fria för allmänheten att läsa ! Vi får inte skriva vad den har för hälsoeffekter, men er sökmotor förklarar det på 0.34 sekunder. 

Hur odlas dem? 

Broccolifrön går att odla som både groddar och skott. De är vanligast i formen av en grodd, men somliga av våra underbara kunder odlar dem som skott. I både jord och på "skottyta".

Groddar: Grodd är det första stadiet i växtens livscykel. En svansliknande grodd tar sig ur fröskalet och söker efter något att rota fast sig i, vilket inte finns. Därför är groddar ofta krokiga och sneda som ett resultat av det ivriga sökandet efter fastrotning. Efter skörd äter man hela grodden, både frö och svans. Groddar odlas med bara vatten i odlingsburk.

Skott: Skott är groddar som fått chansen att rota sig fast. När roten har fått fäste trycker den upp ett skott mot himlen i sökan efter solljus. Med hjälp av solljus och vatten utvecklar skotten gröna blad. Skotten klipps av från sin rot/ärta/lins. Skott kan odlas på plan yta med bara vatten, i jord eller på hushållspapper. 

Micro leaves: Micro leaves är skott som odlats i jord och utvecklat fler och större blad som t.ex. ruccola, mangold, olika sorters kryddor och babyspenat. För att detta ska kunna ske behövs solljus eller växtbelysning. Även micro leaves klipps av från sin rot.

... Det är väldigt enkelt att odla! Läs mer om hur man gör i vår groddskola!....

Användningsområden

Broccoligroddar passar bra till en fräsch sallad eller i en detoxande smoothie! Det fungerar perfekt att frysa in broccoligroddar och sedan använda i smoothie.