Ekologiska Fänkålsfrön 350 g

249 kr

Produkten är tyvärr slut i lager. :(

Fänkålsfrön från Italien för groddodling 

Detta medelhavsfrö är har en lång och intressant bakgrund. I Indien är det vanligt att tugga på fänkålsfrön efter en måltid för att förbättra andedräkten och i Grekland före Kristus trodde man att fänkålen kunde skydda mot onda makter. Det sistnämnda har vi själva ingen egen erfarenhet av. Skulle du märka att det hjälper får du gärna maila oss!

Fänkål är trots sitt namn ingen kål. Den tillhör familjen Umbelliferae. Fänkålsgroddar har en väldigt uppfriskande smak av lakrits


Fänkålsgroddar blir lätt övervattnade. Blötlägg dem därför i endast 1-2 timmar i ljummet vatten. Fram till fänkålsgroddarna får en svans är det superviktigt att INTE vattna dem innan de sugit åt sig allt vatten från förra bevattningstillfället. Hur snabbt de gör det beror på mängd frön, odlingsburk och temperatur. Låt alltid fänkålsgroddarna ligga tätt på varandra i ett litet hörn när de gror, så värms de upp av varandra! 


Grymma egenskaper! 

Eftersom fänkålsfrön är väldigt ovanliga att grodda finns det ingen direkt fakta om just fänkålsgroddar. Å andra sidan finns det väldigt mycket skrivet om fröna, vilket egentligen räcker. Eftersom groddar är frön som vaknat upp ur sin långa dvala och ökar i nästan alla näringsämnen.

Rödbeta och fänkål är kända för sitt höga innehåll av ämnet nitrat. Nitrat ökar syreupptagningsförmågan, vilket lägger grunden för väldigt mycket. När syret når platser i hjärnan som förut inte fått tillräckligt med syre kan man känna av en stark känsla av klarhet. Bästa forskningen är dock att prova själv!

En studie har gjort på fänkålsfröns innehåll av nitrat. Vi rekommenderar att du kollar på den! https://nutritionfacts.org/video/fennel-seeds-to-improve-athletic-performance/


Hur odlas dem? 

Vi rekommenderar alltid våra kunder att läsa igenom vår groddskola. Det finns mycket info där som vi inte får plats med här. Bara gör det, inget snack.

  • 4-5 msk fyller en 0.8 L glasburk
  • Rengöra fröna NOGGRANT (Gissa var ni läser om rengöring? Groddskolan...)
  • Blötlägg fröna mellan 1-2 timmar i ljummet vatten
  • Skölj fröna så fort de sugit åt sig allt vatten. 1-3 gånger per dag beroende på temperatur och odlingsmaterial bli bra.
  • Skörda efter 7-8 dagar. Ju längre du låter dem gro efter dag 7-8 desto mindre koncentrerad blir näringen och smaken.

Fänkålsfröna kan vara lite krångliga ibland... De är lite känsliga mot det mesta...


Användningsområde

Icke groddade fänkålsfrön har ett väldigt stort användningsområde. Smulade fungerar dem som krydda, hela frön är gott i teet, man kan tugga dem direkt efter man har ätit, etc. Groddade fänkål å andra sidan har en fräschare och starkare smak än bara fröet. För er som inte smakat på fänkålsfrön innan smaker de lakrits, vilket gör dem ganska unika. En smoothie med fänkålsgroddar och hallon kanske? Kolla in våra recept!