I lager.

Ekologiska Fänkålsfrön 80g - 350g

79 kr


  • Fri frakt över 500 kr
  • Fröna är grobarhets-testade och testade för salmonella och e-coli
  • Ekologiska

Fänkålsfrön från Italien för groddodling 

Fröna är grobarhets-testade och testade för salmonella och e-coli

Fänkålsgroddar har en väldigt uppfriskande smak av lakrits. På de föreläsningar och provsmakningar vår grundare Jonas håller, är nästan alltid fänkålsgroddar den mest intressanta sorten. Den tillför en otroligt uppfriskande touch, till både sallad och smoothie. 

Detta medelhavsfrö är har en lång och intressant bakgrund. I Indien är det vanligt att tugga på fänkålsfrön efter en måltid för att förbättra andedräkten och i Grekland före Kristus trodde man att fänkålen kunde skydda mot onda makter. Det sistnämnda har vi själva ingen egen erfarenhet av. Skulle du märka att det hjälper får du gärna maila oss, grannen i lagret bredvid har haft lite problem senaste tiden!

Grymma egenskaper!

När frön, baljväxter eller sädesslag kommer i kontakt med vatten aktiveras de och antinutrienterna minskar drastiskt. En antinutrient är ett ämne som kan vara skadligt för vår tarm och binder till sig mineraler och proteiner så att kroppen får svårt att tillgodogöra sig dem. När ett frö omvandlas till grodd sker det massor av spännande förändringar:

- Proteiner, kolhydrater och fetter omvandlas till mer lättsmälta föreningar. 

-Kolhydraterna används som energi för fröet att gro. Av denna anledning innehåller groddar mindre kolhydrater. 

- Enzymer bildas i höga mängder för att påskynda tillväxten av grodden. Enzymer hjälper bland annat människan med ämnesomsättningen. 

- Antioxidanter ökar markant för att skydda den nyblivna grodden mot bland annat insekter. De blir som en sorts ersättning för det tidigare hårda skalet. För människan hjälper bland annat antioxidanter till med att oskadliggöra fria syreradikaler.

- Man ser ofta en radikal ökning av fytonäringsämnen när frö övergår till grodd (de spännande och ibland lite hemliga näringsämnena). 

-Nitrat som blev känt genom det som i efterhand kallas för "Rödbets OS i London" är ett ämne som även visat sig vara koncentrerat i just fänkålsfrön. Det är ett vanligt färdkost, för de som klättrar i höga berg och när syreupptagningsförmågan måste vara på topp. 

Hur odlas de? 

Fänkålsfrön odlas som vanligast i formen av en grodd. Den är aningen mer känslig för vatten än de andra sorterna vi säljer, se därför till att läsa om fänkålsgroddar i vår groddskola innan du groddar dem.

Groddar: Grodd är det första stadiet i växtens livscykel. En svansliknande grodd tar sig ur fröskalet och söker efter något att rota fast sig i, vilket inte finns. Därför är groddar ofta krokiga och sneda som ett resultat av det ivriga sökandet efter fastrotning. Efter skörd äter man hela grodden, både frö och svans. Groddar odlas med bara vatten i odlingsburk.

Skott: Skott är groddar som fått chansen att rota sig fast. När roten har fått fäste trycker den upp ett skott mot himlen i sökan efter solljus. Med hjälp av solljus och vatten utvecklar skotten gröna blad. Skotten klipps av från sin rot/ärta/lins. Skott kan odlas på plan yta med bara vatten, i jord eller på hushållspapper. 

Bladsallad: Bladsallad är skott som odlats i jord och utvecklat fler och större blad som t.ex. ruccola, mangold, olika sorters kryddor och babyspenat. För att detta ska kunna ske behövs solljus eller växtbelysning. Bladsallad klipps av över lägsta bladparet.

... Det är väldigt enkelt att odla! Läs mer om hur man gör i vår groddskola!....

Användningsområde

Groddade fänkålsfrön har som tidigare nämnts en frisk smak av lakrits. Den passar därför otroligt bra i en smoothie. Om de används i smoothie fungerar de utmärkt att frysas in.