I lager.

Ekologiska Fänkålsfrön 80g - 350g

79 kr


Fänkålsfrön från Italien för groddodling 

Fänkålsgroddar har en väldigt uppfriskande smak av lakrits. På de föreläsningar och provsmakningar Groddjonas håller, är nästan alltid fänkålsgroddar den mest intressanta sorten. Den tillför en otroligt uppfriskande touch, till både sallad och smoothie. 

Detta medelhavsfrö är har en lång och intressant bakgrund. I Indien är det vanligt att tugga på fänkålsfrön efter en måltid för att förbättra andedräkten och i Grekland före Kristus trodde man att fänkålen kunde skydda mot onda makter. Det sistnämnda har vi själva ingen egen erfarenhet av. Skulle du märka att det hjälper får du gärna maila oss, grannen i lagret bredvid har haft lite problem senaste tiden!

Fänkål är trots sitt namn ingen kål. Den tillhör familjen Umbelliferae. För att förvirra er ännu mer kan vi också säga att fänkålsfrön inte är frön, utan klassas som små frukter. 

Grymma egenskaper!

När frön, baljväxter eller nötter kommer i kontakt med vatten aktiveras de och ämnet fytinsyra minskar drastiskt. Fytinsyra är ett ämne som tidigare bundit till sig mineraler och proteiner, vilket hindrat kroppen från att tillgodogöra sig dem. När ett frö omvandlas till grodd sker det massor av spännande förändringar. Här kommer några av dem:

- Protein, kolhydrater och fetter omvandlas till mer lättsmälta föreningar.

- Enzymer bildas i höga doser, för att påskynda tillväxten av grodden.

- Antioxidanter ökar markant för att skydda grodden mot bland annat insekter. De blir som en sorts ersättning för det tidigare hårda skalet.

- Vitaminer, bland annat C-vitamin, ökar i mängd.

-Nitrat som blev känt genom det som i efterhand kallas för "Rödbets OS i London" är ett ämne som även visat sig vara koncentrerat i just fänkålsfrön. Det är ett vanligt färdkost, för de som klättrar i höga berg och när syreupptagningsförmågan måste vara på topp. 


Hur odlas dem? 

Fänkålsfrön odlas som vanligast i formen av en grodd. Den är aningen mer känslig för vatten än de andra sorterna vi säljer, se därför till att läsa om fänkålsgroddar i vår groddskola innan du groddar dem.

Groddar: Grodd är det första stadiet i växtens livscykel. En svansliknande grodd tar sig ur fröskalet och söker efter något att rota fast sig i, vilket inte finns. Därför är groddar ofta krokiga och sneda som ett resultat av det ivriga sökandet efter fastrotning. Efter skörd äter man hela grodden, både frö och svans. Groddar odlas med bara vatten i odlingsburk.

Skott: Skott är groddar som fått chansen att rota sig fast. När roten har fått fäste trycker den upp ett skott mot himlen i sökan efter solljus. Med hjälp av solljus och vatten utvecklar skotten gröna blad. Skotten klipps av från sin rot/ärta/lins. Skott kan odlas på plan yta med bara vatten, i jord eller på hushållspapper. 

Bladsallad: Bladsallad är skott som odlats i jord och utvecklat fler och större blad som t.ex. ruccola, mangold, olika sorters kryddor och babyspenat. För att detta ska kunna ske behövs solljus eller växtbelysning. Bladsallad klipps av över lägsta bladparet.

... Det är väldigt enkelt att odla! Läs mer om hur man gör i vår groddskola!....

Användningsområde

Groddade fänkålsfrön har som tidigare nämnts en frisk smak med lakrits touch. Den passar därför otroligt bra i en smoothie. Vi brukar frysa in fänkålsgroddar och ha i smoothies!