I lager.

Ekologiska Gröna ärtor 500g

39 kr

Ekologiska gröna Ärtor från Italien för grodd och skottodling 

Våra ärtor tillhör familjen Leguminosae. De kan kokas, groddas och bli skott! Vet du inte skillnaden på groddar och skott kan du läsa om det i vår groddskola. Där finner du även info om hur du groddar och odlar skott! Det finns hundratals olika sorters ärtor. Våra gröna ärtor är en sort som passar extra bra för skottodling!


Grymma egenskaper! 

Precis som alla andra groddar och skott innehåller ärtskotten en massa grymma enzymer och antioxidanter. Enzymer är ett ämne som många människor ovetnade får i sig för lite av. En stor anledning till att vi får i oss så lite enzymer är för att vi för sällan äter rå mat. Råa grönsaker, men speciellt groddar och skott, är våra största enzymkällor. Varför är enzymer så viktigt då? Jo, för att om din tarm skall kunna absorbera all den näring från maten som du proppar i dig krävs det först att enzymerna bryter ner den till rätt former. Kroppen har en egen enzymproduktion, som försämras med åren som går. Därför är det extra viktigt för äldre att få i sig mycket enzymer! 


Hur odlas dem? 

Vi rekommenderar alltid våra kunder att läsa igenom vår groddskola. Det finns mycket info där som vi inte får plats med här. Bara gör det, inget snack.

  • 2 msk frön fyller en area på 10 cm2
  • Rengöra fröna NOGGRANT (Gissa var ni läser om rengöring? Groddskolan...)
  • blötlägg fröna i 24 timmar
  • De första två dagarna vill fröna vara fuktiga och hållas ganska varma så att alla "aktiveras". En metod är att odla dem i groddbox de två första dagarna. Det finns fler metoder i vår groddskola! 
  • sprid ut fröna på odlingsytan och håll dem konstant fuktiga tills svansen rotat fast sig. Svansen torkar lätt innan den rotat sig.
  • När grodden rotat sig och ligger i "badet" kommer skottet att tryckas uppåt.
  • Skörda efter 7-10 dagar. 

Viktigt du läser groddskolan här! Finns många tips och tricks om Solrosskott. Vi har även en video om hur man odlar ärtskottt på tuben: https://www.youtube.com/watch?v=7qyf9KjlgXQ&t=3s :)


Användningsområden

Dessa ärtor anpassar sig bäst för skottodling. Skotten i sin tur går att använda till vad som helst. Vi brukar klippa dem i mindre delar och ha dem i en sallad! Det går även att grodda ärtorna och ha dem i salladen eller steka dem tillsammans med lite olja och kryddor. Låt kreativiteten flöda!