I lager.

Ekologiska Gröna ärtor 500g

39 kr

Ekologiska gröna Ärtor från Italien för grodd och skottodling 

Våra ärtor tillhör familjen Leguminosae. De kan kokas, groddas och bli skott! Vet du inte skillnaden på groddar och skott kan du läsa om det i vår groddskola. Där finner du även info om hur du groddar och odlar skott! Det finns hundratals olika sorters ärtor. Våra gröna ärtor är en sort som passar extra bra för skottodling!

Grymma egenskaper!

Ett frö har som uppgift att bevara och skydda dess näring fram tills tiden kommer då den skall gro. Fröer, baljväxter och nötter skyddar sig i form av hårda skal och antinutrienter. Antinutrienter betyder ”anti näring”, vilket är ett ämne som bland annat hämmar enzymer från att bryta ner fröet till näring så att det senare kan tas upp av vår kropp. Antinutrienterna hindrar kroppen från att ta upp näring från maten, enkelt förklarat.

Genom att blötlägga/grodda fröna aktiveras dem och antinutrienterna bryts ner. Enzymer i högt koncentrerade mängder och antioxidanter likaså bildas i den nyblivna grodden. När näringen ”förflyttas” från frö till grodd omvandlas kolhydrater, fetter och proteiner till enklare föreningar. Dessa nya föreningar är mer lättsmälta för vår tarm. Ett exempel på det är proteiner, som i vanliga fall vår tarm måste bryta ner till aminosyror. En stor del av denna process har redan skett, i grodden.

Av denna anledning kallas groddar och skott för ”Levande föda”. Vi får tyvärr inte nämna något om hälsoeffekter. Därför rekommenderar vi att söka på ”groddar näring”, ”Sulforafan broccoligroddar”, ”vitamin-b17 groddade mungbönor”, "basisk mat groddar" om du vill veta mer om hälsoeffekterna.

Hur odlas dem? 

Vi rekommenderar alltid våra kunder att läsa igenom vår groddskola. Det finns mycket info där som vi inte får plats med här. Bara gör det, inget snack.

  • 2 msk frön fyller en area på 10 cm2
  • Rengöra fröna NOGGRANT (Gissa var ni läser om rengöring? Groddskolan...)
  • blötlägg fröna i 24 timmar
  • De första två dagarna vill fröna vara fuktiga och hållas ganska varma så att alla "aktiveras". En metod är att odla dem i groddbox de två första dagarna. Det finns fler metoder i vår groddskola! 
  • sprid ut fröna på odlingsytan och håll dem konstant fuktiga tills svansen rotat fast sig. Svansen torkar lätt innan den rotat sig.
  • När grodden rotat sig och ligger i "badet" kommer skottet att tryckas uppåt.
  • Skörda efter 7-10 dagar. 

Viktigt du läser groddskolan här! Finns många tips och tricks om Solrosskott. Vi har även en video om hur man odlar ärtskottt på tuben: https://www.youtube.com/watch?v=7qyf9KjlgXQ&t=3s :)


Användningsområden

Dessa ärtor anpassar sig bäst för skottodling. Skotten i sin tur går att använda till vad som helst. Vi brukar klippa dem i mindre delar och ha dem i en sallad! Det går även att grodda ärtorna och ha dem i salladen eller steka dem tillsammans med lite olja och kryddor. Låt kreativiteten flöda!