I lager.

Ekologiska Grönkålsfrön 160g

159 kr
135 kr

Ekologiska grönkålsfrön från Italien för grodd och skottodling 

Små minigrönkålplantor fullproppade med näring, så kan grönkålsgroddar beskrivas! Deras preppriga smak tyder på kraftfulla antioxidanter. 

Grönkålsgroddar blir gör bra ifrån sig i en fröblandning! Blanda 50% grönkålsfrön och 50% Alfalfa innan groddning och odla med vanlig ljustillförsel för att få fina gröna blad. Grodda i max 5 dagar! 

Grymma egenskaper! 

Ett frö har som uppgift att bevara och skydda dess näring fram tills tiden kommer då den skall gro. Fröer, baljväxter och nötter skyddar sig i form av hårda skal och antinutrienter. Antinutrienter betyder ”anti näring”, vilket är ett ämne som bland annat hämmar enzymer från att bryta ner fröet till näring så att det senare kan tas upp av vår kropp. Antinutrienterna hindrar kroppen från att ta upp näring från maten, enkelt förklarat.

Genom att blötlägga/grodda fröna aktiveras dem och antinutrienterna bryts ner. Enzymer i högt koncentrerade mängder och antioxidanter likaså bildas i den nyblivna grodden. När näringen ”förflyttas” från frö till grodd omvandlas kolhydrater, fetter och proteiner till enklare föreningar. Dessa nya föreningar är mer lättsmälta för vår tarm. Ett exempel på det är proteiner, som i vanliga fall vår tarm måste bryta ner till aminosyror. En stor del av denna process har redan skett, i grodden.

Av denna anledning kallas groddar och skott för ”Levande föda”. Vi får tyvärr inte nämna något om hälsoeffekter. Därför rekommenderar vi att söka på ”groddar näring”, ”Sulforafan broccoligroddar”, ”vitamin-b17 groddade mungbönor”, "basisk mat groddar" om du vill veta mer om hälsoeffekterna.


Hur odlas dem? 

Grönkålsfrön går att odla som både groddar, skott och micro leaves. De är vanligast i formen av en grodd, men somliga av våra underbara kunder odlar dem som skott och micr leaves. I både jord och på papper.

Groddar: Grodd är det första stadiet i växtens livscykel. En svansliknande grodd tar sig ur fröskalet och söker efter något att rota fast sig i, vilket inte finns. Därför är groddar ofta krokiga och sneda som ett resultat av det ivriga sökandet efter fastrotning. Efter skörd äter man hela grodden, både frö och svans. Groddar odlas med bara vatten i odlingsburk.

Skott: Skott är groddar som fått chansen att rota sig fast. När roten har fått fäste trycker den upp ett skott mot himlen i sökan efter solljus. Med hjälp av solljus och vatten utvecklar skotten gröna blad. Skotten klipps av från sin rot/ärta/lins. Skott kan odlas på plan yta med bara vatten, i jord eller på hushållspapper. 

Micro leaves: Micro leaves är skott som odlats i jord och utvecklat fler och större blad som t.ex. ruccola, mangold, olika sorters kryddor och babyspenat. För att detta ska kunna ske behövs solljus eller växtbelysning. Även micro leaves klipps av från sin rot.

... Det är väldigt enkelt att odla! Läs mer om hur man gör i vår groddskola!....

Användningsområden

För att bibehålla grönkålsgroddens alla hälsoeffekter bör den ätas rå. Detta är en typisk mack-och salladsgrodd. Smaken är mycket pepprigare än vanlig grönkål. Nästan åt rädisa hållet! Grönkålsgroddar gör sig bra i en smoothie, om man vill ha sting!