I lager.

Ekologiska Grönkålsfrön 500g

349 kr

Ekologiska grönkålsfrön från Italien för grodd och skottodling 

Små minigrönkålplantor fullproppade med näring, så kan grönkålsgroddar beskrivas! Deras preppriga smak tyder på kraftfulla antioxidanter. 

Grönkålsgroddar blir bäst om de innan groddning blandas ut med alfalfafrön. Blanda 50/50 och odla med vanlig ljustillförsel för att få fina gröna blad. 

Grymma egenskaper! 

Grönkål är enligt ”Center of science in the public interest” den nyttigaste grönsaken i hela världen. Vad gör man för att få rätten att få värdera olika näringsämnen högre och lägre än andra och sen säga att det är så, kanske ni tänker? Det gör vi också. Därför borde vi ta det utlåtandet men en nypa salt. Vi kan i alla fall säga vad den innehåller och vad det gör:


  • All sorters kål innehåller ALA. Ett ämne som omvandlas i kroppen till nyttiga omega-3-fettsyror. Omega 3 är känt för att minska risken att drabbas av hjärtsjukdomar och cancer.
  • Gallsyra sägs minska det "onda" kolesterolet. När du äter kol utsöndras gallsyra vilket bidrar till att sänka nivåerna av  LDL-kolesterolet.


Det kan även vara smart ta bort en del kolesterolfyllda produkter från sin kost om man har för höga halter av LDL kolesterol. Där får ni googla er fram.

Grönkål tillhör gruppen korsblommiga växter. Detta blir extra intressant då de innehåller kraftfulla antioxidanter vars namn är glukosinolater. Dessa antioxidanter är högst koncentrerade i plantans frön. När fröna/groddarna tuggas sönder och kommer i kontakt med vårt saliv aktiveras de och löser upp fettlösliga gifter i våra fettvävnader till vattenlösliga, så att gifterna sedan kan transporteras ut ur våra kroppar.


Hur odlas dem? 

Vi rekommenderar alltid våra kunder att läsa igenom vår groddskola. Det finns mycket info där som vi inte får plats med här. Bara gör det, inget snack.

  • 2-3 msk fyller en 0.8 L glasburk
  • Rengöra fröna NOGGRANT (Gissa var ni läser om rengöring? Groddskolan...)
  • Blötlägg fröna mellan 6-8 timmar. 
  • Skölj fröna så fort de sugit åt sig allt vatten. 1-3 gånger per dag beroende på temperatur och odlingsmaterial bli bra.
  • Skörda efter 4-6 dagar. Ju längre du låter dem gro efter dag 4-5 desto mindre koncentrerad blir näringen och smaken

"Ett måste veta meddelande" Kolgroddar får INTE övervattnas. Dag 1-2 vill de vara fuktiga hela tiden tills de öppnats/kläckts. Dag 2-4 måste de hinna suga åt sig allt vatten innan de vattnas igen. Dag 5-6 klarar de sig med en vattning för mycket eller för lite.

För rödkål, grönkål, broccoli och rapsfrön passar vår kitchen farming (keramikställningen) bäst. Den suger åt sig vattnet snabbare, vilket gynnar dessa vattenkänsliga fröer.


Användningsområden

För att bibehålla grönkålsgroddens alla hälsoeffekter bör den ätas rå. Detta är en typisk mack-och salladsgrodd. Smaken är mycket pepprigare än vanlig grönkål. Nästan åt rädisa hållet!