I lager.

Ekologiska Grönkålsfrön 500g

349 kr
296 kr

Ekologiska grönkålsfrön från Italien för grodd och skottodling 

"Små minigrönkålplantor fullproppade med näring", så kan grönkålsgroddar beskrivas! Deras preppriga smak tyder på kraftfulla antioxidanter. 

Grönkålsgroddar blir gör bra ifrån sig i en fröblandning! Blanda gärna grönkålsfrön med alfalfa- och rädisfrön innan groddning. Grodda i 4-5 dagar! 

Grymma egenskaper! 

När frön, baljväxter eller nötter kommer i kontakt med vatten aktiveras de och ämnet fytinsyra minskar drastiskt. Fytinsyra är ett ämne som tidigare bundit till sig mineraler och proteiner, vilket hindrat kroppen från att tillgodogöra sig dem. När ett frö omvandlas till grodd sker det massor av spännande förändringar. Här kommer några av dem:

- Protein, kolhydrater och fetter omvandlas till mer lättsmälta föreningar.

- Enzymer bildas i höga doser, för att påskynda tillväxten av grodden.

- Antioxidanter ökar markant för att skydda grodden mot bland annat insekter. De blir som en sorts ersättning för det tidigare hårda skalet.

- Vitaminer, bland annat C-vitamin, ökar i mängd.

-Frön från korsblommiga växter är den del av växten som innehåller allra mest glukosinolater. De gör, bland mycket annat, fettlösliga gifter vattenlösliga. Så att de lättare transporteras ut ur våra kroppar. 

Hur odlas dem? 

Grönkålsfrön går att odla som både groddar, skott och micro leaves. De är vanligast i formen av en grodd, men somliga av våra underbara kunder odlar dem som skott och micr leaves. I både jord och på papper.

Groddar: Grodd är det första stadiet i växtens livscykel. En svansliknande grodd tar sig ur fröskalet och söker efter något att rota fast sig i, vilket inte finns. Därför är groddar ofta krokiga och sneda som ett resultat av det ivriga sökandet efter fastrotning. Efter skörd äter man hela grodden, både frö och svans. Groddar odlas med bara vatten i odlingsburk.

Skott: Skott är groddar som fått chansen att rota sig fast. När roten har fått fäste trycker den upp ett skott mot himlen i sökan efter solljus. Med hjälp av solljus och vatten utvecklar skotten gröna blad. Skotten klipps av från sin rot/ärta/lins. Skott kan odlas på plan yta med bara vatten, i jord eller på hushållspapper. 

Micro leaves: Micro leaves är skott som odlats i jord och utvecklat fler och större blad som t.ex. ruccola, mangold, olika sorters kryddor och babyspenat. För att detta ska kunna ske behövs solljus eller växtbelysning. Även micro leaves klipps av från sin rot.

... Det är väldigt enkelt att odla! Läs mer om hur man gör i vår groddskola!....

Användningsområden

För att bibehålla grönkålsgroddens alla hälsoeffekter bör den ätas rå. Detta är en typisk mack-och salladsgrodd. Smaken är mycket pepprigare än vanlig grönkål. Nästan åt rädisa hållet! Grönkålsgroddar gör sig bra i en smoothie, om man vill ha sting!