Ekologiska Kikärtor 1kg

59 kr

Produkten är tyvärr slut i lager. :(

Ekologiska Kikärtor från Italien för grodd och skottodling 

Kikärtor kallas också garbanzo bönor, vilket vi tycker är väldigt förvirrande. Är det en böna eller en ärta? Eller kanske en böna är en ärta? Det där med namn kan vara lite förvirrande… Som tur är så har det inte så stor betydelse. Vad som räknas är hur hälsosam och god hummusen och falafeln blir på groddade kikärtor.

Groddade kikärtor kontra kokta kikärtor har en lite strävare och krispigare konsistens. 

Grymma egenskaper!

Ett frö har som uppgift att bevara och skydda dess näring fram tills tiden kommer då den skall gro. Fröer, baljväxter och nötter skyddar sig i form av hårda skal och antinutrienter. Antinutrienter betyder ”anti näring”, vilket är ett ämne som bland annat hämmar enzymer från att bryta ner fröet till näring så att det senare kan tas upp av vår kropp. Antinutrienterna hindrar kroppen från att ta upp näring från maten, enkelt förklarat.

Genom att blötlägga/grodda fröna aktiveras dem och antinutrienterna bryts ner. Enzymer i högt koncentrerade mängder och antioxidanter likaså bildas i den nyblivna grodden. När näringen ”förflyttas” från frö till grodd omvandlas kolhydrater, fetter och proteiner till enklare föreningar. Dessa nya föreningar är mer lättsmälta för vår tarm. Ett exempel på det är proteiner, som i vanliga fall vår tarm måste bryta ner till aminosyror. En stor del av denna process har redan skett, i grodden.

Av denna anledning kallas groddar och skott för ”Levande föda”. Vi får tyvärr inte nämna något om hälsoeffekter. Därför rekommenderar vi att söka på ”groddar näring”, ”Sulforafan broccoligroddar”, ”vitamin-b17 groddade mungbönor”, "basisk mat groddar" om du vill veta mer om hälsoeffekterna.

Hur odlas dem? 

Vi rekommenderar alltid våra kunder att läsa igenom vår groddskola. Det finns mycket info där som vi inte får plats med här. Bara gör det, inget snack.

  • 4-5 msk räcker för en 0.8 L glasburk
  • Rengöra fröna NOGGRANT (Gissa var ni läser om rengöring? Groddskolan...)
  • Blötlägg fröna 24 timmar. 
  • Skölj fröna så fort de sugit åt sig allt vatten. 1-3 gånger per dag beroende på temperatur och odlingsmaterial bli bra.
  • Skörda efter 2-3 dagar. Ju längre du låter dem gro efter dag 2-3 desto mindre koncentrerad blir näringen och smaken.

Tänk på att beskan lätt tar över om du odlar dessa groddar för länge! 


Användningsområde

Groddade kikärtor går att rakt av byta ut mot icke groddade kikärtor. Den enda skillnaden är att de inte behöver kokas lika länge och att de såklart får ett högre näringsvärde och att magen bryter ner dem lättare och att man äntligen kan absorbera alla dess mineraler och proteiner och… Ja ni förstår! Gör groddbiffar på dem, släng ner dem i salladen för att göra den mer matig, gör hummus och falafel, koka gryta på dem! Kolla in våra recept med kikärtsgroddar i i vår receptbok! Glöm ej tipsa oss om recept. Det gör oss glada!