I lager.

Ekologiska Krassefrön 500g

99 kr

Ekologisk Smörgåskrasse från Italien för grodd och skottodling 

Smörgåskrasse hade en stor roll under den groddtrend som startades på 70-talet. En hälsoprofet vars namn var Ann Wigmore uppmanade folk om skott och groddodling och där av tog det fart. Hälsotrenden trappade sedan ner någon grad och tog inte fart igen förrän företaget Sproutly… …Nää, men tänk om? ;)

Krasse släpper på sina vattenlösliga fibrer vid kontakt med vatten, med andra ord blir det gelé runt fröet. Därför odlas krasse med fördel som skott enkelt på hushållspapper, i skottråg, på terrakottayta eller på en fibermatta. Möjligheten finns dock att blanda ca 5-10% krassefrön i en fröblandning om du vill odla groddar av dem. 

Grymma egenskaper! 

När frön, baljväxter eller nötter kommer i kontakt med vatten aktiveras de och ämnet fytinsyra minskar drastiskt. Fytinsyra är ett ämne som tidigare bundit till sig mineraler och proteiner, vilket hindrat kroppen från att tillgodogöra sig dem. När ett frö omvandlas till grodd sker det massor av spännande förändringar. Här kommer några av dem:

- Proteiner, kolhydrater och fetter omvandlas till mer lättsmälta föreningar.

- Enzymer bildas i höga doser, för att påskynda tillväxten av grodden.

- Antioxidanter ökar markant för att skydda grodden mot bland annat insekter. De blir som en sorts ersättning för det tidigare hårda skalet.

- Vitaminer, bland annat C-vitamin, ökar i mängd.

I smörgåskrasse finns ämnet glukosinolater. Som har egenskapen att, i vår kropp, kunna göra fettlösliga toxiner vattenlösliga. Så att de lättare transporteras ut ur våra kroppar.

Hur odlas dem? 

Smörgåskrasse odlas som vanligast utspritt på hushållspapper. Det är väldigt viktigt att de är noggrant utspridda och inte ligger ovan på varandra. Om de ska odlas som groddar måste de blandas ut med minimum 80% alfalfafrön. 

Groddar: Grodd är det första stadiet i växtens livscykel. En svansliknande grodd tar sig ur fröskalet och söker efter något att rota fast sig i, vilket inte finns. Därför är groddar ofta krokiga och sneda som ett resultat av det ivriga sökandet efter fastrotning. Efter skörd äter man hela grodden, både frö och svans. Groddar odlas med bara vatten i odlingsburk.

Skott: Skott är groddar som fått chansen att rota sig fast. När roten har fått fäste trycker den upp ett skott mot himlen i sökan efter solljus. Med hjälp av solljus och vatten utvecklar skotten gröna blad. Skotten klipps av från sin rot/ärta/lins. Skott kan odlas på plan yta med bara vatten, i jord eller på hushållspapper. 

Micro leaves: Micro leaves är skott som odlats i jord och utvecklat fler och större blad som t.ex. ruccola, mangold, olika sorters kryddor och babyspenat. För att detta ska kunna ske behövs solljus eller växtbelysning. Även micro leaves klipps av från sin rot.

... Det är väldigt enkelt att odla! Läs mer om hur man gör i vår groddskola!....

Användningsområde

Smörgåskrasse har en pikant och pepprig smak. Därför passar de perfekt att strö över dem på vad som helst som kan behöva en liten extra smak boost.