I lager.

Ekologiska Krassefrön 500g

99 kr

Ekologisk Smörgåskrasse från Italien för grodd och skottodling 

Smörgåskrasse hade en stor roll under den groddtrend som startades på 70-talet. En hälsoprofet vars namn var Ann Wigmore uppmanade folk om skott och groddodling och där av tog det fart. Hälsotrenden trappade sedan ner någon grad och tog inte fart igen förrän företaget Sproutly… …Nää, men tänk om? ;)

Krasse släpper på sina vattenlösliga fibrer vid kontakt med vatten, med andra ord blir det gelé runt fröet. Därför odlas krasse med fördel som skott enkelt på hushållspapper, i skottråg eller på en fibermatta. Möjligheten finns dock att blanda ca 5% krassefrön i en fröblandning om du vill odla groddar av dem. 

Grymma egenskaper!

Ett frö har som uppgift att bevara och skydda dess näring fram tills tiden kommer då den skall gro. Fröer, baljväxter och nötter skyddar sig i form av hårda skal och antinutrienter. Antinutrienter betyder ”anti näring”, vilket är ett ämne som bland annat hämmar enzymer från att bryta ner fröet till näring så att det senare kan tas upp av vår kropp. Antinutrienterna hindrar kroppen från att ta upp näring från maten, enkelt förklarat.

Genom att blötlägga/grodda fröna aktiveras dem och antinutrienterna bryts ner. Enzymer i högt koncentrerade mängder och antioxidanter likaså bildas i den nyblivna grodden. När näringen ”förflyttas” från frö till grodd omvandlas kolhydrater, fetter och proteiner till enklare föreningar. Dessa nya föreningar är mer lättsmälta för vår tarm. Ett exempel på det är proteiner, som i vanliga fall vår tarm måste bryta ner till aminosyror. En stor del av denna process har redan skett, i grodden.

Av denna anledning kallas groddar och skott för ”Levande föda”. Vi får tyvärr inte nämna något om hälsoeffekter. Därför rekommenderar vi att söka på ”groddar näring”, ”Sulforafan broccoligroddar”, ”vitamin-b17 groddade mungbönor”, "basisk mat groddar" om du vill veta mer om hälsoeffekterna.

Hur odlas dem? 

Vi rekommenderar alltid våra kunder att läsa igenom vår groddskola. Det finns mycket info där som vi inte får plats med här. Bara gör det, inget snack.

  • 1-2 msk frön fyller en area på 10 kvm
  • Spreja odlingsytan innan du strör över fröna. De kan odlas på antingen vårt skottråg, hushållspapper, jord eller fibermatta
  • Sprid ut fröna på odlingsytan. Försök få så att de inte hamnar ovanpå varandra
  • Spreja så att de är konstant fuktiga. De kan behöva en rejält dusch några gånger om dagen.
  • Skörda efter 5-6 dagar. Ju längre du låter dem gro efter dag 5-6 desto mindre koncentrerad blir näringen och smaken

Det är väldigt viktigt att det läggs lite extra fokus på att inte få dessa frön ovanpå varandra. Sprid ut dem lite extra medvetenhet.


Användningsområde

Dessa små rackare har en pikant och pepprig smak. Därför passar de perfekt att strö över dem på vad som helst som kan behöva en liten extra smak boost.