I lager.

Ekologiska Krassefrön 500g

99 kr

Ekologisk Smörgåskrasse från Italien för grodd och skottodling 

Smörgåskrasse hade en stor roll under den groddtrend som startades på 70-talet. En hälsoprofet vars namn var Ann Wigmore uppmanade folk om skott och groddodling och där av tog det fart. Hälsotrenden trappade sedan ner någon grad och tog inte fart igen förrän företaget Sproutly… …Nää, men tänk om? ;)

Krasse släpper på sina vattenlösliga fibrer vid kontakt med vatten, med andra ord blir det gelé runt fröet. Därför odlas krasse med fördel som skott enkelt på hushållspapper, i skottråg eller på en fibermatta. Möjligheten finns dock att blanda ca 5% krassefrön i en fröblandning om du vill odla groddar av dem. 


Grymma egenskaper!

Krasse tillhör gruppen korsblommiga växter. Detta blir extra intressant då de innehåller kraftfulla antioxidanter vars namn är glukosinolater. Dessa antioxidanter är högst koncentrerade i plantans frön. När fröna/groddarna tuggas sönder och kommer i kontakt med vårt saliv aktiveras de och löser upp fettlösliga gifter i våra fettvävnader till vattenlösliga, så att gifterna sedan kan transporteras ut ur våra kroppar.

Precis som alla andra groddar/skott innehåller krasse mängder med nyttigheter. Bland annat klorofyll och omega 3 fettsyror. Just krassefrön sägs vara något av det som är mest koncentrerat på omega 3 fettsyror (länk nedan). Sånt som det aldrig är fel att få i sig lite extra av! 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18249532


Hur odlas dem? 

Vi rekommenderar alltid våra kunder att läsa igenom vår groddskola. Det finns mycket info där som vi inte får plats med här. Bara gör det, inget snack.

  • 1-2 msk frön fyller en area på 10 kvm
  • Spreja odlingsytan innan du strör över fröna. De kan odlas på antingen vårt skottråg, hushållspapper, jord eller fibermatta
  • Sprid ut fröna på odlingsytan. Försök få så att de inte hamnar ovanpå varandra
  • Spreja så att de är konstant fuktiga. De kan behöva en rejält dusch några gånger om dagen.
  • Skörda efter 5-6 dagar. Ju längre du låter dem gro efter dag 5-6 desto mindre koncentrerad blir näringen och smaken

Det är väldigt viktigt att det läggs lite extra fokus på att inte få dessa frön ovanpå varandra. Sprid ut dem lite extra medvetenhet.


Användningsområde

Dessa små rackare har en pikant och pepprig smak. Därför passar de perfekt att strö över dem på vad som helst som kan behöva en liten extra smak boost.