I lager.

Ekologiska Mungbönor 190g - 1kg

39 kr


  • Fri frakt över 500 kr
  • Fröna är grobarhets-testade och testade för salmonella och e-coli
  • Ekologiska

Ekologiska Mungbönor från Italien för grodd och skottodling

Fröna är grobarhets-testade och testade för salmonella och e-coli

Mungböngroddar har en krispig och söt smak och är en av de vanligaste groddarna på marknaden. Våra mungbönor kommer från Italien och är avsedda för att odla som groddar! 

Jämfört med mungbönor i butik är våra grobarhets-testade och testade för slamonella och e-coli. En viktig faktor enligt oss när man ska grodda! 

Grymma egenskaper! 

När frön, baljväxter eller sädesslag kommer i kontakt med vatten aktiveras de och antinutrienterna minskar drastiskt. En antinutrient är ett ämne som kan vara skadligt för vår tarm och binder till sig mineraler och proteiner så att kroppen får svårt att tillgodogöra sig dem. När ett frö omvandlas till grodd sker det massor av spännande förändringar:

- Proteiner, kolhydrater och fetter omvandlas till mer lättsmälta föreningar. 

-Kolhydraterna används som energi för fröet att gro. Av denna anledning innehåller groddar mindre kolhydrater. 

- Enzymer bildas i höga mängder för att påskynda tillväxten av grodden. Enzymer hjälper bland annat människan med ämnesomsättningen. 

- Antioxidanter ökar markant för att skydda den nyblivna grodden mot bland annat insekter. De blir som en sorts ersättning för det tidigare hårda skalet. För människan hjälper bland annat antioxidanter till med att oskadliggöra fria syreradikaler.

- Man ser ofta en radikal ökning av fytonäringsämnen när frö övergår till grodd (de spännande och ibland lite hemliga näringsämnena). 

Mungbönor innehåller hela 24% protein, i sin torkade form. När den gror bildas ett ämne som heter amygdalin/vitamin b17. Ett väldigt kontroversiellt ämne som det finns många rön om. Mer än det säger vi inte utan låter din sökmotor sköta resten! 

Hur odlas de? 

Mungbönor passar bäst och är absolut populärast i formen av en grodd som endast gror i 3 dygn. Grodden bör inte bli längre än 3-4 cm. 

Groddar: Grodd är det första stadiet i växtens livscykel. En svansliknande grodd tar sig ur fröskalet och söker efter något att rota fast sig i, vilket inte finns. Därför är groddar ofta krokiga och sneda som ett resultat av det ivriga sökandet efter fastrotning. Efter skörd äter man hela grodden, både frö och svans. Groddar odlas med bara vatten i odlingsburk.

Skott: Skott är groddar som fått chansen att rota sig fast. När roten har fått fäste trycker den upp ett skott mot himlen i sökan efter solljus. Med hjälp av solljus och vatten utvecklar skotten gröna blad. Skotten klipps av från sin rot/ärta/lins. Skott kan odlas på plan yta med bara vatten, i jord eller på hushållspapper. 

Bladsallad: Bladsallad är skott som odlats i jord och utvecklat fler och större blad som t.ex. ruccola, mangold, olika sorters kryddor och babyspenat. För att detta ska kunna ske behövs solljus eller växtbelysning. Bladsallad klipps av över lägsta bladparet.

... Det är väldigt enkelt att odla! Läs mer om hur man gör i vår groddskola!....

Användningsområden

Mungböngroddar är den grodd som bäst beblandas med andra grönsaker, bär och frukter. De fungerar därmed lika bra i salladen som i smoothien! Visste du att man kan laga bröd och biffar på mungböngroddar? Kolla in vår receptbok för det :)