I lager.

Ekologiska Mungbönor 500 g

49 kr
39 kr

Ekologiska Mungbönor från Kina för grodd och skottodling

Mungböngroddar har en krispig och söt smak och är en av de vanligaste groddarna på marknaden. Det finns lite olika sätt att odla dessa små rackare på. Allt det skriver vi om i groddskolan. Ha i åtanke att de är som allra nyttigast efter bara 3 dagar! 

Grymma egenskaper!

Hela 24 % protein inehåller en torkad mungböna, den är även känd för att besitta många esentiella mineraler och spårämnen. När du groddar bönan blir alla dessa näringsämnen så mycket lättare att ta upp och fler vitaminer tillkommer. Det här händer när du groddar:

Fytinsyran som tidigare bundit mineralerna (så att kroppen har svårare att ta upp dem) löses upp av fytas enzymet när bönan börjar gro, proteinerna bryts ner till aminosyror så att kroppen lättare kan ta upp dem, enzymer bildas och vitaminmängden ökar rejält! 

Groddade mungbönor innehåller även två spännande ämnen vars namn  är vitamin-b17 och diazepam. Sök på dem i din sökmotor, så kommer du hitta lite kontroversiell information.


Hur odlas dem? 

Vi rekommenderar alltid våra kunder att läsa igenom vår groddskola. Det finns mycket info där som vi inte får plats med här. Bara gör det, inget snack.

  • 3-4 msk fyller en 0.8 L glasburk
  • Rengöra fröna NOGGRANT (Gissa var ni läser om rengöring? Groddskolan...)
  • Blötlägg fröna mellan 12-24 timmar. 
  • Skölj fröna så fort de sugit åt sig allt vatten. 1-3 gånger per dag beroende på temperatur och odlingsmaterial bli bra.
  • Skörda efter 2-3 dagar. Ju längre du låter dem gro efter dag 2-3 desto mindre koncentrerad blir näringen och smaken.

Mungbönor kan odlas på 2 olika sätt. Både som groddar och skott. Är du nybörjare rekommenderar vi att odla som som groddar med ovanstående instruktion. 


Användningsområden

I woken är ju böngrodden en självklar höjdare, men där eliminerar vi tyvärr en del av dess viktigaste näringsämnen. Enzymerna försvinner som sagt när något steks eller kokas. Mungböngroddar är den grodd som bäst beblandas med andra grönsaker, bär och frukter. De fungerar därmed lika bra i salladen som i smoothien!

Visste du att man kan laga bröd och veganska biffar på mungböngroddar? Kolla in vår receptbok för det :)