I lager.

Ekologiska Purjolöksfrön 140g - 500g

199 kr


Ekologiska purjolöksfrön från Italien för grodd och skottodling

Purjolöksfrön är vårt mest exklusiva frö. Blommorna, som fröna växer i, skördas för hand i Italien. De ligger sedan på torka i flera veckor, innan de går igenom maskiner som silar bort smutsen frön fröna. 

Purjolöksgroddar har en väldigt tydlig smak av lök. Tycker man den är för tydlig finns möjligheten att grodda lökfröna i 3-4 dagar och sedan blanda ner alfalfafrön. 

Grymma egenskaper!

När frön, baljväxter eller nötter kommer i kontakt med vatten aktiveras de och ämnet fytinsyra minskar drastiskt. Fytinsyra är ett ämne som tidigare bundit till sig mineraler och proteiner, vilket hindrat kroppen från att tillgodogöra sig dem. När ett frö omvandlas till grodd sker det massor av spännande förändringar. Här kommer några av dem:

- Protein, kolhydrater och fetter omvandlas till mer lättsmälta föreningar.

- Enzymer bildas i höga doser, för att påskynda tillväxten av grodden.

- Antioxidanter ökar markant för att skydda grodden mot bland annat insekter. De blir som en sorts ersättning för det tidigare hårda skalet.

- Vitaminer, bland annat C-vitamin, ökar i mängd.

- Lök innehåller ämnet allicin. Vad det hjälper er kropp med får vi inte säga, men er sökmotor kan svara på 0.32 sekunder! 

Hur odlas de?

Purjolöksfrön tar aningen längre tid på sig att gro, jämfört med våra andra frösorter. 7-8 dagar brukar vara en generell regel. De odlas som vanligast i formen av en grodd, vilket vi även rekommenderar er att göra. 

Groddar: Grodd är det första stadiet i växtens livscykel. En svansliknande grodd tar sig ur fröskalet och söker efter något att rota fast sig i, vilket inte finns. Därför är groddar ofta krokiga och sneda som ett resultat av det ivriga sökandet efter fastrotning. Efter skörd äter man hela grodden, både frö och svans. Groddar odlas med bara vatten i odlingsburk.

Skott: Skott är groddar som fått chansen att rota sig fast. När roten har fått fäste trycker den upp ett skott mot himlen i sökan efter solljus. Med hjälp av solljus och vatten utvecklar skotten gröna blad. Skotten klipps av från sin rot/ärta/lins. Skott kan odlas på plan yta med bara vatten, i jord eller på hushållspapper. 

Bladsallad: Bladsallad är skott som odlats i jord och utvecklat fler och större blad som t.ex. ruccola, mangold, olika sorters kryddor och babyspenat. För att detta ska kunna ske behövs solljus eller växtbelysning. Bladsallad klipps av över lägsta bladparet.

... Det är väldigt enkelt att odla! Läs mer om hur man gör i vår groddskola!....

Användningsområden

Lökgroddar används i på samma vis som gräslök används. De ger en god lökig smak till salladen.