I lager.

Ekologiska Purjolöksfrön 500g

499 kr

Ekologiska purjolöksfrön från Italien för grodd och skottodling

Purjolöken är en gammal gammal kändis. Den benämns i fjärde moseboken, som är en av världens mest lästa böcker. Alltid kul med kändisar... 

Purjolöken har gjort sig mest välbekant för människan i dess vanliga jordiga odlingsform, men att den också gör sig bra som en liten grodd är inte lika välkänt. Även fast man kan tycka att det borde vara så. En grodd är ju som en miniatyr av växtens fullvuxna form, med en massa mer koncentrerad näring. Det ryktas dock om att Moses odlade purjolöksgroddar lite då och då, bara rykten dock... ;)

Purjolöksgroddar har en tydlig löksmak! 

Grymma egenskaper!

Ett frö har som uppgift att bevara och skydda dess näring fram tills tiden kommer då den skall gro. Fröer, baljväxter och nötter skyddar sig i form av hårda skal och antinutrienter. Antinutrienter betyder ”anti näring”, vilket är ett ämne som bland annat hämmar enzymer från att bryta ner fröet till näring så att det senare kan tas upp av vår kropp. Antinutrienterna hindrar kroppen från att ta upp näring från maten, enkelt förklarat.

Genom att blötlägga/grodda fröna aktiveras dem och antinutrienterna bryts ner. Enzymer i högt koncentrerade mängder och antioxidanter likaså bildas i den nyblivna grodden. När näringen ”förflyttas” från frö till grodd omvandlas kolhydrater, fetter och proteiner till enklare föreningar. Dessa nya föreningar är mer lättsmälta för vår tarm. Ett exempel på det är proteiner, som i vanliga fall vår tarm måste bryta ner till aminosyror. En stor del av denna process har redan skett, i grodden.

Av denna anledning kallas groddar och skott för ”Levande föda”. Vi får tyvärr inte nämna något om hälsoeffekter. Därför rekommenderar vi att söka på ”groddar näring”, ”Sulforafan broccoligroddar”, ”vitamin-b17 groddade mungbönor”, "basisk mat groddar" om du vill veta mer om hälsoeffekterna.

Hur odlas dem? 

Vi rekommenderar alltid våra kunder att läsa igenom vår groddskola. Det finns mycket info där som vi inte får plats med här. Bara gör det, inget snack.

  • 2 msk räcker för en 0.8 L glasburk
  • Rengöra fröna NOGGRANT (Gissa var ni läser om rengöring? Groddskolan...)
  • Blötlägg fröna mellan 6-8 timmar. 
  • Skölj fröna så fort de sugit åt sig allt vatten. 1-3 gånger per dag beroende på temperatur och odlingsmaterial bli bra.
  • Skörda efter 7-9 dagar. Ju längre du låter dem gro efter dag 7 -9 desto mindre koncentrerad blir näringen och smaken.

Purjolöksgroddar kan vara lite känsliga mot för varmt eller för kallt klimat. Under varma sommar dagar (nästan hela 2018) kan det därför vara lite svårt att odla dem på grund av värmen. 


Användningsområden

Purjolöksgroddar har en väldigt stark smak av purjolök. Därför gör den utmärkt infrån sig i vilken sallad som helst! Toppa purjolöksgroddar med vad som helst, mackor, vego-burgare etc.