I lager.

Ekologiska Purjolöksfrön 500g

499 kr

Ekologiska purjolöksfrön från Italien för grodd och skottodling

Purjolöken är en gammal gammal kändis. Den benämns i fjärde moseboken, som är en av världens mest lästa böcker. Alltid kul med kändisar... 

Purjolöken har gjort sig mest välbekant för människan i dess vanliga jordiga odlingsform, men att den också gör sig bra som en liten grodd är inte lika välkänt. Även fast man kan tycka att det borde vara så. En grodd är ju som en miniatyr av växtens fullvuxna form, med en massa mer koncentrerad näring. Det ryktas dock om att Moses odlade purjolöksgroddar lite då och då, bara rykten dock... ;)

Purjolöksgroddar har en tydlig löksmak! 


Grymma egenskaper!

Purjolöksgrodden är känd för två saker. Sina höga mängder av svavel och klorofyll. Inte konstigt den hamnade i moseboken…


  • Svavel, ett ämne som utgör 0,25 procent av en människas totala kroppsvikt. Försök nu hålla uppe fokusen för här kommer lite rabblande av de hälsoeffekter svavel har. Det upprätthåller den syrebalans som krävs för hjärnans funktion, minskar effekten av Selen- och tungmetallsförgiftning, kan minska allergireaktioner på sikt, hjälper levern att utsöndra galla och är bra för våra leder. Det finns mer. Men vi måste spara lite hjärnutrymme åt klorofyllet!
  • Klorofyll, det växtämne som ger växter och grönsaker dess gröna färg. Man kan likna klorofyll med människans blod, då båda två ansvarar för syreupptag och näringsomsättning. Klorofyllet används ofta av oss människor i detox syfte. Eftersom det har en renande/rensande effekt. Klorofyll bildar också rödablodkroppar, dessa ansvarar för att transportera syre i kroppen. 


Hur odlas dem? 

Vi rekommenderar alltid våra kunder att läsa igenom vår groddskola. Det finns mycket info där som vi inte får plats med här. Bara gör det, inget snack.

  • 2 msk räcker för en 0.8 L glasburk
  • Rengöra fröna NOGGRANT (Gissa var ni läser om rengöring? Groddskolan...)
  • Blötlägg fröna mellan 6-8 timmar. 
  • Skölj fröna så fort de sugit åt sig allt vatten. 1-3 gånger per dag beroende på temperatur och odlingsmaterial bli bra.
  • Skörda efter 7-9 dagar. Ju längre du låter dem gro efter dag 7 -9 desto mindre koncentrerad blir näringen och smaken.

Purjolöksgroddar kan vara lite känsliga mot för varmt eller för kallt klimat. Under varma sommar dagar (nästan hela 2018) kan det därför vara lite svårt att odla dem på grund av värmen. 


Användningsområden

Purjolöksgroddar har en väldigt stark smak av purjolök. Därför gör den utmärkt infrån sig i vilken sallad som helst! Toppa purjolöksgroddar med vad som helst, mackor, vego-burgare etc.