I lager.

Ekologiska Rädisfrön (Sango) 160g

159 kr
129 kr

Ekologiska Rädisfrön (sango) från Italien för grodd och skottodling

Rädis sango är kusin med Rädis Chinarose. De har båda en peppriga smak av rädisa och odlas enligt samma instruktioner. Den är otroligt vacker att toppa maten med. De växer färdigt på 4-6 dagar! 

Eftersom sango har en sådan pepprig smak kan den med fördel blandas med alfalfafrön innan groddning. Vi brukar blanda 50/50, men man får avgöra själv hur pepprigt man vill ha det.


Grymma egenskaper!

Ett frö har som uppgift att bevara och skydda dess näring fram tills tiden kommer då den skall gro. Fröer, baljväxter och nötter skyddar sig i form av hårda skal och antinutrienter. Antinutrienter betyder ”anti näring”, vilket är ett ämne som bland annat hämmar enzymer från att bryta ner fröet till näring så att det senare kan tas upp av vår kropp. Antinutrienterna hindrar kroppen från att ta upp näring från maten, enkelt förklarat.

Genom att blötlägga/grodda fröna aktiveras dem och antinutrienterna bryts ner. Enzymer i högt koncentrerade mängder och antioxidanter likaså bildas i den nyblivna grodden. När näringen ”förflyttas” från frö till grodd omvandlas kolhydrater, fetter och proteiner till enklare föreningar. Dessa nya föreningar är mer lättsmälta för vår tarm. Ett exempel på det är proteiner, som i vanliga fall vår tarm måste bryta ner till aminosyror. En stor del av denna process har redan skett, i grodden.

Av denna anledning kallas groddar och skott för ”Levande föda”. Vi får tyvärr inte nämna något om hälsoeffekter. Därför rekommenderar vi att söka på ”groddar näring”, ”Sulforafan broccoligroddar”, ”vitamin-b17 groddade mungbönor”, "basisk mat groddar" om du vill veta mer om hälsoeffekterna.


Hur odlas dem? 

Rädisfrön Sango går att odla i alla tre olika sorters former. Grodd, skott och micro leaf. Den blir otroligt vacker i alla tre. Det är vanligt att restauranger köper in "micro leaf" rädis Sango. Eftersom de gillar färgstarka och stora blad.

Groddar: Grodd är det första stadiet i växtens livscykel. En svansliknande grodd tar sig ur fröskalet och söker efter något att rota fast sig i, vilket inte finns. Därför är groddar ofta krokiga och sneda som ett resultat av det ivriga sökandet efter fastrotning. Efter skörd äter man hela grodden, både frö och svans. Groddar odlas med bara vatten i odlingsburk.

Skott: Skott är groddar som fått chansen att rota sig fast. När roten har fått fäste trycker den upp ett skott mot himlen i sökan efter solljus. Med hjälp av solljus och vatten utvecklar skotten gröna blad. Skotten klipps av från sin rot/ärta/lins. Skott kan odlas på plan yta med bara vatten, i jord eller på hushållspapper. 

Micro leaves: Micro leaves är skott som odlats i jord och utvecklat fler och större blad som t.ex. ruccola, mangold, olika sorters kryddor och babyspenat. För att detta ska kunna ske behövs solljus eller växtbelysning. Även micro leaves klipps av från sin rot.

... Det är väldigt enkelt att odla! Läs mer om hur man gör i vår groddskola!....


Användningsområden

Toppa några sangogroddar på tallriken när du har gäster och folk kommer bli otroligt nyfikna. Ett tio tal skott räcker, för att förvandla en hel rätt till en 5-stjärnig måltid!