I lager.

Ekologiska Rädis (sango) frön 500g

289 kr

Ekologiska Rädisfrön (sango) från Italien för grodd och skottodling

Rädis sango är kusin med Rädis Chinarose. De har båda en peppriga smak av rädisa och odlas enligt samma instruktioner. Den är otroligt vacker att toppa maten med. De är färdig groddade på bara 4-6 dagar! 

Eftersom sango har en sådan pepprig smak kan den med fördel blandas med alfalfafrön innan groddning. Vi brukar blanda 50/50, men man får välja själv hur pepprigt man vill ha det.

Grymma egenskaper!

När frön, baljväxter eller nötter kommer i kontakt med vatten aktiveras de och ämnet fytinsyra minskar drastiskt. Fytinsyra är ett ämne som tidigare bundit till sig mineraler och proteiner, vilket hindrat kroppen från att tillgodogöra sig dem. När ett frö omvandlas till grodd sker det massor av spännande förändringar. Här kommer några av dem:

- Protein, kolhydrater och fetter omvandlas till mer lättsmälta föreningar.

- Enzymer bildas i höga doser, för att påskynda tillväxten av grodden.

- Antioxidanter ökar markant för att skydda grodden mot bland annat insekter. De blir som en sorts ersättning för det tidigare hårda skalet.

- Vitaminer, bland annat C-vitamin, ökar i mängd.

-Frön från korsblommiga växter är den del av växten som innehåller allra mest glukosinolater. De gör, bland mycket annat, fettlösliga gifter vattenlösliga. Så att de lättare transporteras ut ur våra kroppar. 

Hur odlas dem? 

Rädisfrön Sango går att odla i alla tre olika sorters former. Grodd, skott och micro leaf. Den blir otroligt vacker i alla tre. Det är vanligt att restauranger köper in "micro leaf" rädis Sango. Eftersom de gillar färgstarka och stora blad.

Groddar: Grodd är det första stadiet i växtens livscykel. En svansliknande grodd tar sig ur fröskalet och söker efter något att rota fast sig i, vilket inte finns. Därför är groddar ofta krokiga och sneda som ett resultat av det ivriga sökandet efter fastrotning. Efter skörd äter man hela grodden, både frö och svans. Groddar odlas med bara vatten i odlingsburk.

Skott: Skott är groddar som fått chansen att rota sig fast. När roten har fått fäste trycker den upp ett skott mot himlen i sökan efter solljus. Med hjälp av solljus och vatten utvecklar skotten gröna blad. Skotten klipps av från sin rot/ärta/lins. Skott kan odlas på plan yta med bara vatten, i jord eller på hushållspapper. 

Micro leaves: Micro leaves är skott som odlats i jord och utvecklat fler och större blad som t.ex. ruccola, mangold, olika sorters kryddor och babyspenat. För att detta ska kunna ske behövs solljus eller växtbelysning. Även micro leaves klipps av från sin rot.

... Det är väldigt enkelt att odla! Läs mer om hur man gör i vår groddskola!....

Användningsområden

Toppa några sangogroddar på tallriken när du har gäster och folk kommer bli otroligt nyfikna. Ett tio tal skott räcker, för att förvandla en hel rätt till en 5-stjärnig måltid!