I lager.

Ekologiska Rädisfrön (Chinarose) 160g

69 kr

Ekologiska Rädisfrön (Chinarose) från Italien för grodd- och skottodling (Raphanus sativus)

Rädisgroddar har en väldigt pepprig smak av rädisa. R Sativus (Rädisa) som växten heter på latin delas in i släktet korsblommiga växer. Dessa sorters växter kännetecknas för sitt försvarsämne glukosinolat. Ett ämne som slår sig ihop med andra sorters enzymer och avskräcker fientliga insekter. I takt med ökad kunskap har det forskats fram att glukosinolaterna är mest koncentrerade i just fröet och är väldigt effektiva i människans kropp. 

Rädisgroddar har som sagt en väldigt pepprig smak. Därför rekommenderar vi att blanda ut den med alfalfafrön. Men valet är ditt, såklart! 


Grymma Egenskaper! 

Rädisgroddar/skott har ett högt innehåll av C-vitamin. Deras starka smak tyder även på hög mängd försvarande antioxidanter.  

Rädis tillhör gruppen korsblommiga växter. Detta blir extra intressant då de innehåller kraftfulla antioxidanter vars namn är glukosinolater. Dessa antioxidanter är högst koncentrerade i plantans frön. När fröna/groddarna tuggas sönder och kommer i kontakt med vårt saliv aktiveras de och löser upp fettlösliga gifter i våra fettvävnader till vattenlösliga, så att gifterna sedan kan transporteras ut ur våra kroppar.

Andra korsblommiga växter vars frön vi säljer är Raps, Senap, Broccoli, rödkål, krasse, rädis sango och Grönkålsfrön! Alla dessa fröer innhåller glukosinolater. 

Glukosinolater är väldigt omtalade och på gränsen till kontroversiella. Det finns mycket spännande skrivet om det på på din sökmotor som vi inte får nämna här ;)

Hur odlas dem? 

Vi rekommenderar alltid våra kunder att läsa igenom vår groddskola. Det finns mycket info där som vi inte får plats med här. Bara gör det, inget snack.

  • 2 msk fyller en 0.8 L glasburk
  • Rengöra fröna NOGGRANT (Gissa var ni läser om rengöring? Groddskolan...)
  • Blötlägg fröna mellan 6-10 timmar. 
  • Skölj fröna så fort de sugit åt sig allt vatten. 1-3 gånger per dag beroende på temperatur och odlingsmaterial bli bra.
  • Skörda efter 4-5 dagar. Ju längre du låter dem gro efter dag 4-5 desto mindre koncentrerad blir näringen och smaken.

Rädisfrön kan också odlas som skott (groddar som tar fäste och blir miniplantor). Läs om det i vår groddskola.


Användningsområden

Rädisgroddar är en blandgrodd. Den gör sig bäst i en groddblandningen eller i en sallad.