I lager.

Ekologiska Rädisfrön (Chinarose) 160g - 1kg

69 kr


Ekologiska Rädisfrön (Chinarose) från Italien för grodd- och skottodling (Raphanus sativus)

Rädisgroddar har en väldigt pepprig smak av rädisa. R Sativus (Rädisa) som växten heter på latin delas in i släktet korsblommiga växer. Denna sorters växter kännetecknas för sitt försvarsämne glukosinolat. Ett ämne som slår sig ihop med andra sorters enzymer och avskräcker fientliga insekter. I takt med ökad kunskap har det forskats fram att glukosinolaterna är mest koncentrerade i just fröet och är väldigt effektiva i människans kropp. 

Rädisgroddar har som sagt en väldigt pepprig smak. Därför kan just denna sort vara bra att blanda ut med andra sorters frön, så som alfalfa, broccoli, mungbönor och linser! 

Grymma Egenskaper! 

När frön, baljväxter eller nötter kommer i kontakt med vatten aktiveras de och ämnet fytinsyra minskar drastiskt. Fytinsyra är ett ämne som tidigare bundit till sig mineraler och proteiner, vilket hindrat kroppen från att tillgodogöra sig dem. När ett frö omvandlas till grodd sker det massor av spännande förändringar. Här kommer några av dem:

- Protein, kolhydrater och fetter omvandlas till mer lättsmälta föreningar.

- Enzymer bildas i höga doser, för att påskynda tillväxten av grodden.

- Antioxidanter ökar markant för att skydda grodden mot bland annat insekter. De blir som en sorts ersättning för det tidigare hårda skalet.

- Vitaminer, bland annat C-vitamin, ökar i mängd.

-Frön från korsblommiga växter är den del av växten som innehåller allra mest glukosinolater. De gör, bland mycket annat, fettlösliga gifter vattenlösliga. Så att de lättare transporteras ut ur våra kroppar. 

Hur odlas de?

Rädisfrön går att odla i alla 3 former: Grodd, skott och micro leaf. Den vanligaste formen är som groddar. 

Groddar: Grodd är det första stadiet i växtens livscykel. En svansliknande grodd tar sig ur fröskalet och söker efter något att rota fast sig i, vilket inte finns. Därför är groddar ofta krokiga och sneda som ett resultat av det ivriga sökandet efter fastrotning. Efter skörd äter man hela grodden, både frö och svans. Groddar odlas med bara vatten i odlingsburk.

Skott: Skott är groddar som fått chansen att rota sig fast. När roten har fått fäste trycker den upp ett skott mot himlen i sökan efter solljus. Med hjälp av solljus och vatten utvecklar skotten gröna blad. Skotten klipps av från sin rot/ärta/lins. Skott kan odlas på plan yta med bara vatten, i jord eller på hushållspapper. 

Bladsallad: Bladsallad är skott som odlats i jord och utvecklat fler och större blad som t.ex. ruccola, mangold, olika sorters kryddor och babyspenat. För att detta ska kunna ske behövs solljus eller växtbelysning. Bladsallad klipps av över lägsta bladparet.

... Det är väldigt enkelt att odla! Läs mer om hur man gör i vår groddskola!....

Användningsområden

Rädisgroddar är en blandgrodd. Den gör sig bäst i en groddblandning eller i en sallad. 

Man kan även göra dressing på den, genom att mixa med olja, citron, vitlök och salt!