I lager.

Ekologiska Rapsfrön 160g - 1kg

59 kr


Ekologiska Rapsfrön från Italien för grodd och skottodling 

Rapsgroddar blir färdiga på bara 4-5 dagar med rätt odlingsförutsättningar. De får en lätt smörig smak.

Blanda gärna rapsfröna med andra frösorter så som grönkål, broccoli, rädis, rödkål innan groddning så får du en spännande groddmix. 

Grymma egenskaper! 

När frön, baljväxter eller nötter kommer i kontakt med vatten aktiveras de och ämnet fytinsyra minskar drastiskt. Fytinsyra är ett ämne som tidigare bundit till sig mineraler och proteiner, vilket hindrat kroppen från att tillgodogöra sig dem. När ett frö omvandlas till grodd sker det massor av spännande förändringar. Här kommer några av dem:

- Proteiner, kolhydrater och fetter omvandlas till mer lättsmälta föreningar.

- Enzymer bildas i höga doser, för att påskynda tillväxten av grodden.

- Antioxidanter ökar markant för att skydda grodden mot bland annat insekter. De blir som en sorts ersättning för det tidigare hårda skalet.

- Vitaminer, bland annat C-vitamin, ökar i mängd.

-Rödkål, grönkål, broccoli, krasse, senap, rädis och raps tillhör familjen korsblommiga växter. Det har visat sig att i just fröet är antioxidanten "glukosinolat" som allra mest koncentrerad, ett ämne som löser upp fettlösliga gifter (som lätt fastnar i  våra fettvävnader) till vattenlösliga. Så att de lättare kan transporteras ut ur våra kroppar. 

Hur odlas de? 

Rapsfrön odlas med fördel som groddar, somliga av våra kunder gillar att odla dem som skott i jord. 

Groddar: Grodd är det första stadiet i växtens livscykel. En svansliknande grodd tar sig ur fröskalet och söker efter något att rota fast sig i, vilket inte finns. Därför är groddar ofta krokiga och sneda som ett resultat av det ivriga sökandet efter fastrotning. Efter skörd äter man hela grodden, både frö och svans. Groddar odlas med bara vatten i odlingsburk.

Skott: Skott är groddar som fått chansen att rota sig fast. När roten har fått fäste trycker den upp ett skott mot himlen i sökan efter solljus. Med hjälp av solljus och vatten utvecklar skotten gröna blad. Skotten klipps av från sin rot/ärta/lins. Skott kan odlas på plan yta med bara vatten, i jord eller på hushållspapper. 

Bladsallad: Bladsallad är skott som odlats i jord och utvecklat fler och större blad som t.ex. ruccola, mangold, olika sorters kryddor och babyspenat. För att detta ska kunna ske behövs solljus eller växtbelysning. Bladsallad klipps av över lägsta bladparet.

... Det är väldigt enkelt att odla! Läs mer om hur man gör i vår groddskola!....

Användningsområden! 

En avokadosallad med tomat och rapsgroddar är ett måste om du odlar rapsgroddar.