I lager.

Ekologiska Röda Linser 190g - 1kg

39 kr


  • Fri frakt över 500 kr
  • Fröna är grobarhets-testade och testade för salmonella och e-coli
  • Ekologiska

Ekologiska Röda Linser från Italien för grodd och skottodling

Fröna är grobarhets-testade och testade för salmonella och e-coli

För hemmagroddaren är linser ett måste att grodda. De är en otroligt bra bas i sallader eller i vegetabiliska biffar! 

Linsgroddar har en mjäll och krispig konsistens! De är färdiga på bara 2-3 dagar och är väldigt lätta att grodda. Det går superbra att blanda linser innan groddning med mungbönor, adukibönor, bockhornsklöverfrön, alfalfafrön, rädisfrön, broccolifrön och ärtor! 

Grymma egenskaper! 

är frön, baljväxter eller sädesslag kommer i kontakt med vatten aktiveras de och antinutrienterna minskar drastiskt. En antinutrient är ett ämne som kan vara skadligt för vår tarm och binder till sig mineraler och proteiner så att kroppen får svårt att tillgodogöra sig dem. När ett frö omvandlas till grodd sker det massor av spännande förändringar:

- Proteiner, kolhydrater och fetter omvandlas till mer lättsmälta föreningar. 

-Kolhydraterna används som energi för fröet att gro. Av denna anledning innehåller groddar mindre kolhydrater. 

- Enzymer bildas i höga mängder för att påskynda tillväxten av grodden. Enzymer hjälper bland annat människan med ämnesomsättningen. 

- Antioxidanter ökar markant för att skydda den nyblivna grodden mot bland annat insekter. De blir som en sorts ersättning för det tidigare hårda skalet. För människan hjälper bland annat antioxidanter till med att oskadliggöra fria syreradikaler.

- Man ser ofta en radikal ökning av fytonäringsämnen när frö övergår till grodd (de spännande och ibland lite hemliga näringsämnena). 

-Adukiböngroddar tillhör de mer fiber- och proteinrika groddarna. De uppskattas väl av vår tarmflora. 

Hur odlas de? 

Linser passar bäst och är absolut populärast i formen av en grodd, som endast gror i 3 dygn så att svansen inte blir mer än 1- 2 cm. 

Groddar: Grodd är det första stadiet i växtens livscykel. En svansliknande grodd tar sig ur fröskalet och söker efter något att rota fast sig i, vilket inte finns. Därför är groddar ofta krokiga och sneda som ett resultat av det ivriga sökandet efter fastrotning. Efter skörd äter man hela grodden, både frö och svans. Groddar odlas med bara vatten i odlingsburk.

Skott: Skott är groddar som fått chansen att rota sig fast. När roten har fått fäste trycker den upp ett skott mot himlen i sökan efter solljus. Med hjälp av solljus och vatten utvecklar skotten gröna blad. Skotten klipps av från sin rot/ärta/lins. Skott kan odlas på plan yta med bara vatten, i jord eller på hushållspapper. 

Bladsallad: Bladsallad är skott som odlats i jord och utvecklat fler och större blad som t.ex. ruccola, mangold, olika sorters kryddor och babyspenat. För att detta ska kunna ske behövs solljus eller växtbelysning. Bladsallad klipps av över lägsta bladparet.

... Det är väldigt enkelt att odla! Läs mer om hur man gör i vår groddskola!....

Användningsområden 

Linsgroddar passar perfekt i en matig sallad eller i grönsakbiffar. Tänk på att inte steka biffarna på för hög värme alternativt ha dem i ugn på lägre värme. Detta görs för att minska bildningen av AGE och ALE gifter. Gifter som kopplas till ökad inflammation i kroppen.