I lager.

Ekologiska Röda Linser 190g

39 kr

Ekologiska Röda Linser från Italien för grodd och skottodling

Våra Linser kommer från medelhavsregionens populära växt Lins (Lens Culinaris). Lens Culinaris är latin. Vi försöker slänga in lite sådana coola namn ibland för att ge tyngd till vår text. Hoppas det fungerar. Linser tar form i många olika sorters färger. Gula, röda, orangea, svarta och gröna. Färgen må skilja dem en aning men annars är de väldigt lika. Dessa linser är röda och tjocka. 

Linsgroddar har en frisk och krispig konsistens! 

Linsgroddar är färiga på bara 2-3 dagar och är väldigt lätta att gro. De går superbra att blanda linser innan groddning med mungbönor, adukibönor, bockhornsklöverfrön och ärtor! 


Grymma egenskaper! 

Ett frö har som uppgift att bevara och skydda dess näring fram tills tiden kommer då den skall gro. Fröer, baljväxter och nötter skyddar sig i form av hårda skal och antinutrienter. Antinutrienter betyder ”anti näring”, vilket är ett ämne som bland annat hämmar enzymer från att bryta ner fröet till näring så att det senare kan tas upp av vår kropp. Antinutrienterna hindrar kroppen från att ta upp näring från maten, enkelt förklarat.

Genom att blötlägga/grodda fröna aktiveras dem och antinutrienterna bryts ner. Enzymer i högt koncentrerade mängder och antioxidanter likaså bildas i den nyblivna grodden. När näringen ”förflyttas” från frö till grodd omvandlas kolhydrater, fetter och proteiner till enklare föreningar. Dessa nya föreningar är mer lättsmälta för vår tarm. Ett exempel på det är proteiner, som i vanliga fall vår tarm måste bryta ner till aminosyror. En stor del av denna process har redan skett, i grodden.

Av denna anledning kallas groddar och skott för ”Levande föda”. Vi får tyvärr inte nämna något om hälsoeffekter. Därför rekommenderar vi att söka på ”groddar näring”, ”Sulforafan broccoligroddar”, ”vitamin-b17 groddade mungbönor”, "basisk mat groddar" om du vill veta mer om hälsoeffekterna.


Hur odlas dem? 

Vi rekommenderar alltid våra kunder att läsa igenom vår groddskola. Det finns mycket info där som vi inte får plats med här. Bara gör det, inget snack.

  • 4-5 msk räcker för en 0.8 L glasburk
  • Rengöra fröna NOGGRANT (Gissa var ni läser om rengöring? Groddskolan...)
  • Blötlägg fröna mellan 12-24 timmar. 
  • Skölj fröna så fort de sugit åt sig allt vatten. 1-3 gånger per dag beroende på temperatur och odlingsmaterial bli bra.
  • Skörda efter 2-3 dagar. Ju längre du låter dem gro efter dag 2-3 desto mindre koncentrerad blir näringen och smaken.

Linsgroddar är väldigt enkla att grodda, hör av dig om det skulle vara något.


Användningsområden 

Linsfröna är kända för att direkt slängas ner i grytan och kokas upp till en magisk Daal-gryta. All heder åt den grytan, fast om man vill åt en maträtt där linsen både groddas och inte kokas får man göra på annat sätt. En Groddbiff! Vegetariska biffar med billig, miljövänlig och supernyttig basingrediens. Stek upp 30 stycken och ha lunch flera dagar framåt. Recept hittar du i vår receptbok!