I lager.

Ekologiska Röda Linser 1kg

79 kr

Ekologiska Röda Linser från Italien för grodd och skottodling

Våra Linser kommer från medelhavsregionens populära växt Lins (Lens Culinaris). Lens Culinaris är latin. Vi försöker slänga in lite sådana coola namn ibland för att ge tyngd till vår text. Hoppas det fungerar. Linser tar form i många olika sorters färger. Gula, röda, orangea, svarta och gröna. Färgen må skilja dem en aning men annars är de väldigt lika. Dessa linser är röda och tjocka. 

Linsgroddar har en frisk och krispig konsistens! 

Linsgroddar är färiga på bara 2-3 dagar och är väldigt lätta att gro. De går superbra att blanda linser innan groddning med mungbönor, adukibönor, bockhornsklöverfrön och ärtor! 


Grymma egenskaper! 

Linser brukar ses som en av vegetarianernas bästa vänner. Det kan vara för att den tillgodoser oss med en så pass hög och koncentrerad mängd proteiner, mineraler och fibrer. För att möjliggöra ett utvinnande alla nyttigheter i linsen krävs det dock att dem groddas. Detta på grund av att fytas, som binder proteiner och mineraler, finns kvar i linsen ända in på andra dagen fröet gror. Men försök att inte grodda dem för många dagar. Vatten är det största utfyllnadsämnet i en grodd. Vilket innebär att ju längre groddarna gror desto mindre koncentrerad blir näringen.

Biotillgängligheten i groddade linser är mycket högre än kokta. Detta på grund av att höga mängder enzymer bildas när något gror. Protein bryts också ner till aminosyror, vilket är lättare för kroppen att absorbera. 


Hur odlas dem? 

Vi rekommenderar alltid våra kunder att läsa igenom vår groddskola. Det finns mycket info där som vi inte får plats med här. Bara gör det, inget snack.

  • 4-5 msk räcker för en 0.8 L glasburk
  • Rengöra fröna NOGGRANT (Gissa var ni läser om rengöring? Groddskolan...)
  • Blötlägg fröna mellan 12-24 timmar. 
  • Skölj fröna så fort de sugit åt sig allt vatten. 1-3 gånger per dag beroende på temperatur och odlingsmaterial bli bra.
  • Skörda efter 2-3 dagar. Ju längre du låter dem gro efter dag 2-3 desto mindre koncentrerad blir näringen och smaken.

Linsgroddar är väldigt enkla att grodda, hör av dig om det skulle vara något.


Användningsområden 

Linsfröna är kända för att direkt slängas ner i grytan och kokas upp till en magisk Daal-gryta. All heder åt den grytan, fast om man vill åt en maträtt där linsen både groddas och inte kokas får man göra på annat sätt. En Groddbiff! Vegetariska biffar med billig, miljövänlig och supernyttig basingrediens. Stek upp 30 stycken och ha lunch flera dagar framåt. Recept hittar du i vår receptbok!