I lager.

Ekologiska Rödbetsfrön 60 g

79 kr

Ekologiska Rödbetsfrön från Italien för grodd och skottodling 

Denna frösort är väldigt svår att grodda som groddar. Vi har en del kunder som klarar det, men för de flesta blir det inte så bra. Vi ger därför endast ut odlingstips om hur de odlas som skott, på så sätt växer de bäst. Det finner ni i vår groddskola! Det finns dock "hemliga" odlingstips om hur man odlar rödbetsGRODDAR, som vi ännu inte får ge ut. Men förhoppningsvis kan vi göra det snart.

Med sin intensivt röda färg blir rödbetsgrodden en av de vackraste groddarna på marknaden. Du har säkerligen sett den som dekoration på några av de finare restaurangerna. 

"Ett hemligt meddelande"

För er som känner till skillnaden mellan skott och groddar... Ett skott är alltid först en grodd. Så om man kan odla dem som skott borde man väl kunna odla dem som groddar? Hur gör man för att odla dem som skott? Vad skilljer dem två odlingsätten åt? Vi får inte säga någonting, det blir du som får experimentera dig fram. Läs om hur man odlar rödbetsskott i vår groddskola och ta det därifrån. 

Grymma egenskaper!

Ett frö har som uppgift att bevara och skydda dess näring fram tills tiden kommer då den skall gro. Fröer, baljväxter och nötter skyddar sig i form av hårda skal och antinutrienter. Antinutrienter betyder ”anti näring”, vilket är ett ämne som bland annat hämmar enzymer från att bryta ner fröet till näring så att det senare kan tas upp av vår kropp. Antinutrienterna hindrar kroppen från att ta upp näring från maten, enkelt förklarat.

Genom att blötlägga/grodda fröna aktiveras dem och antinutrienterna bryts ner. Enzymer i högt koncentrerade mängder och antioxidanter likaså bildas i den nyblivna grodden. När näringen ”förflyttas” från frö till grodd omvandlas kolhydrater, fetter och proteiner till enklare föreningar. Dessa nya föreningar är mer lättsmälta för vår tarm. Ett exempel på det är proteiner, som i vanliga fall vår tarm måste bryta ner till aminosyror. En stor del av denna process har redan skett, i grodden.

Av denna anledning kallas groddar och skott för ”Levande föda”. Vi får tyvärr inte nämna något om hälsoeffekter. Därför rekommenderar vi att söka på ”groddar näring”, ”Sulforafan broccoligroddar”, ”vitamin-b17 groddade mungbönor”, "basisk mat groddar" om du vill veta mer om hälsoeffekterna.

Hur odlas dem? 

Vi rekommenderar alltid våra kunder att läsa igenom vår groddskola. Det finns mycket info där som vi inte får plats med här. Bara gör det, inget snack.

  • 1-2 msk frön fyller en area på 10 kvm
  • Blötlägg fröna i ljummet vatten i 1-2 timmar. 
  • Sprid ut fröna på odlingsytan. (jord blir bäst)
  • Spreja endast någon gång om dagen. Små groddar tar sig ut ur skalet efter 3-5 dagar.
  • Skörda efter 10-14 dagar. Ju längre du låter dem gro efter dag 14 desto mindre koncentrerad blir näringen och smaken

För att få bort skalen kan man lägga groddarna/skotten i en bunke vatten och röra om. Plocka då bort de skal som flyter upp.

Tänk på att rödbetsfröna är de svåraste fröna att grodda. Är du nybörjare kan det vara smart att börja med de enklare sorterna så som rädis, alfa, mungbönor och linser.

Användningsområden

Rödbetsgroddar har en balanserat jordig men ändå relativt neutral smak. Den tillförser vilken maträtt som helst med en krispig konsistens. Släng ner den i salladen eller styla till en vegetarisk groddburgare med dem!