I lager.

Ekologiska Rödkålsfrön (Red Kohlrabi) 160g- 500g

349 kr
159 kr


  • Fri frakt över 500 kr
  • Fröna är grobarhets-testade och testade för salmonella och e-coli
  • Ekologiska

Rödkålsfrön (Red kohlrabi) från Italien för grodd- och skottodling

Fröna är grobarhets-testade och testade för salmonella och e-coli

Rödkålsgroddar är ett av de vackrare grodd- och skottvarianterna. De gror väldigt enkelt och ger fina resultat som både groddar och skott. 

Rödkålsfrön gör sig väldigt bra i en fröblandning med Alfalfafrön. Blanda då 50/50 och odla i totalt mörker hela tiden. 

Grymma egenskaper!

När frön, baljväxter eller sädesslag kommer i kontakt med vatten aktiveras de och antinutrienterna minskar drastiskt. En antinutrient är ett ämne som kan vara skadligt för vår tarm och binder till sig mineraler och proteiner så att kroppen får svårt att tillgodogöra sig dem. När ett frö omvandlas till grodd sker det massor av spännande förändringar:

- Proteiner, kolhydrater och fetter omvandlas till mer lättsmälta föreningar. 

-Kolhydraterna används som energi för fröet att gro. Av denna anledning innehåller groddar mindre kolhydrater. 

- Enzymer bildas i höga mängder för att påskynda tillväxten av grodden. Enzymer hjälper bland annat människan med ämnesomsättningen. 

- Antioxidanter ökar markant för att skydda den nyblivna grodden mot bland annat insekter. De blir som en sorts ersättning för det tidigare hårda skalet. För människan hjälper bland annat antioxidanter till med att oskadliggöra fria syreradikaler.

- Man ser ofta en radikal ökning av fytonäringsämnen när frö övergår till grodd (de spännande och ibland lite hemliga näringsämnena). 

-Frön från korsblommiga växter är den del av växten som innehåller allra mest glukosinolater. Detta ämne är känt för att göra fettlösliga gifter vattenlösliga så att de lättare kan transporteras ut ur våra kroppar. 

Hur odlas de? 

Rödkålsfrön går att odla i alla tre former: Grodd, skott eller bladsallad.  (I bilderna ser du de 3 olika stadierna)

Groddar: Grodd är det första stadiet i växtens livscykel. En svansliknande grodd tar sig ur fröskalet och söker efter något att rota fast sig i, vilket inte finns. Därför är groddar ofta krokiga och sneda som ett resultat av det ivriga sökandet efter fastrotning. Efter skörd äter man hela grodden, både frö och svans. Groddar odlas med bara vatten i odlingsburk.

Skott: Skott är groddar som fått chansen att rota sig fast. När roten har fått fäste trycker den upp ett skott mot himlen i sökan efter solljus. Med hjälp av solljus och vatten utvecklar skotten gröna blad. Skotten klipps av från sin rot/ärta/lins. Skott kan odlas på plan yta med bara vatten, i jord eller på hushållspapper. 

Bladsallad: Bladsallad är skott som odlats i jord och utvecklat fler och större blad som t.ex. ruccola, mangold, olika sorters kryddor och babyspenat. För att detta ska kunna ske behövs solljus eller växtbelysning. Bladsallad klipps av över lägsta bladparet så att nya skott kan växa upp.

... Det är väldigt enkelt att odla! Läs mer om hur man gör i vår groddskola!....

Användningsområden

Blanda ner lite rödkålsgroddar ii salladen för att få en vacker lila touch.