I lager.

Ekologiska Rödkålsfrön (Red Kohlrabi) 500g

349 kr

Rödkålsfrön (Red kohlrabi) från Italien för grodd- och skottodling

Rödkålsgroddar är ett av de vackrare grodd- och skottvarianterna. De gror väldigt enkelt och ger fina resultat som både groddar och skott. Fördelen med att odla dem som skott är att man aldrig behöver "avbryta" odlingen. Man kan istället bara klippa av skotten efter behag.

Rödkålsfrön gör sig väldigt bra i en fröblandning med andra frön så som alfalfa och rädisfrön.


Grymma egenskaper!

Red Kohlrabi tillhör gruppen korsblommiga växter. Detta blir extra intressant då de innehåller kraftfulla antioxidanter vars namn är glukosinolater. Dessa antioxidanter är högst koncentrerade i plantans frön. När fröna/groddarna tuggas sönder och kommer i kontakt med vårt saliv aktiveras de och löser upp fettlösliga gifter i våra fettvävnader till vattenlösliga, så att gifterna sedan kan transporteras ut ur våra kroppar.

Utöver glukosinolaterna innehåller de groddade fröna en massa enzymer, aminosyror och energigivande B- vitaminer.

Glukosinolater är väldigt omtalade och på gränsen till kontroversiella. Det finns mycket spännande skrivet om det på på din sökmotor som vi inte får nämna här ;)


Hur odlas dem? 

Vi rekommenderar alltid våra kunder att läsa igenom vår groddskola. Det finns mycket info där som vi inte får plats med här. Bara gör det, inget snack.

  • 2-3 msk fyller en 0.8 L glasburk
  • Rengöra fröna NOGGRANT (Gissa var ni läser om rengöring? Groddskolan...)
  • Blötlägg fröna mellan 6-8 timmar. 
  • Skölj fröna så fort de sugit åt sig allt vatten. 1-3 gånger per dag beroende på temperatur och odlingsmaterial bli bra.
  • Skörda efter 4-5 dagar. Ju längre du låter dem gro efter dag 4-5 desto mindre koncentrerad blir näringen och smaken.

"Ett måste veta meddelande" Kolgroddar får INTE övervattnas. Dag 1-2 vill de vara fuktiga hela tiden tills de öppnats/kläckts. Dag 2-4 måste de hinna suga åt sig allt vatten innan de vattnas igen. Dag 5-6 klarar de sig med en vattning för mycket eller för lite. 

För rödkål, grönkål, broccoli och rapsfrön passar vår kitchen farming (keramikställningen) bäst. Den suger åt sig vattnet snabbare, vilket gynnar dessa vattenkänsliga fröer.


Användningsområden

Blanda ner lite rödkålsgroddar i groddblandningen eller i salladen för att få en vacker lila touch.