I lager.

Ekologiska Rödkålsfrön (Red Kohlrabi) 500g

349 kr

Rödkålsfrön (Red kohlrabi) från Italien för grodd- och skottodling

Rödkålsgroddar är ett av de vackrare grodd- och skottvarianterna. De gror väldigt enkelt och ger fina resultat som både groddar och skott. Fördelen med att odla dem som skott är att man aldrig behöver "avbryta" odlingen. Man kan istället bara klippa av skotten efter behag.

Rödkålsfrön gör sig väldigt bra i en fröblandning med Alfalfafrön. Blanda då 50/50.

Grymma egenskaper!

När frön, baljväxter eller nötter kommer i kontakt med vatten aktiveras de och ämnet fytinsyra minskar drastiskt. Fytinsyra är ett ämne som tidigare bundit till sig mineraler och proteiner, vilket hindrat kroppen från att tillgodogöra sig dem. När ett frö omvandlas till grodd sker det massor av spännande förändringar. Här kommer några av dem:

- Proteiner, kolhydrater och fetter omvandlas till mer lättsmälta föreningar.

- Enzymer bildas i höga doser, för att påskynda tillväxten av grodden.

- Antioxidanter ökar markant för att skydda grodden mot bland annat insekter. De blir som en sorts ersättning för det tidigare hårda skalet.

- Vitaminer, bland annat C-vitamin, ökar i mängd.

-Frön från korsblommiga växter är den del av växten som innehåller allra mest glukosinolater. De gör, bland mycket annat, fettlösliga gifter vattenlösliga. Så att de lättare transporteras ut ur våra kroppar. 

Hur odlas dem? 

Rödkålsfrön går att odla i alla tre olika sorters former. Grodd, skott och micro leaf. I form av en grodd, får den en aningen besk smak. Som avtar mer och mer när den utvecklas till skott eller micro leaf. 

Groddar: Grodd är det första stadiet i växtens livscykel. En svansliknande grodd tar sig ur fröskalet och söker efter något att rota fast sig i, vilket inte finns. Därför är groddar ofta krokiga och sneda som ett resultat av det ivriga sökandet efter fastrotning. Efter skörd äter man hela grodden, både frö och svans. Groddar odlas med bara vatten i odlingsburk.

Skott: Skott är groddar som fått chansen att rota sig fast. När roten har fått fäste trycker den upp ett skott mot himlen i sökan efter solljus. Med hjälp av solljus och vatten utvecklar skotten gröna blad. Skotten klipps av från sin rot/ärta/lins. Skott kan odlas på plan yta med bara vatten, i jord eller på hushållspapper. 

Micro leaves: Micro leaves är skott som odlats i jord och utvecklat fler och större blad som t.ex. ruccola, mangold, olika sorters kryddor och babyspenat. För att detta ska kunna ske behövs solljus eller växtbelysning. Även micro leaves klipps av från sin rot.

... Det är väldigt enkelt att odla! Läs mer om hur man gör i vår groddskola!....

Användningsområden

Blanda ner lite rödkålsgroddar i groddblandningen eller i salladen för att få en vacker lila touch.