I lager.

Ekologiska Senapsfrön 170 g

59 kr

Ekologiska (vita) Senapsfrön från Italien för grodd och skottodling 

Krossade senapsfrön var i gamla medeltidssverige en krydda för endast de rika och högre uppsatta, tur det inte är så längre. På senare tid har det blivit mer och mer vanligt att grodda eller odla dem som skott, vilket inte är så konstigt eftersom det är då dem är som nyttigast för oss. 

Senapsfrön odlas med fördel som skott. Man låter alltså grodden ta fäste i "marken" istället för att grodden rör sig fritt i odlingsburk. Detta gör vi för att senapsfröna har vattenlösliga fibrer, vilket innebär att de bildar gel vid kontakt med vatten. Att odla senapsfröna som groddar går, men då rekommenderar vi att blanda dem med alfalfafrön. Cirka 20/80 där alfalfan står för 80%.

Senapsskott är våra pepprigaste skott och groddar. Endast ett skott kan skapa ganska rejäla grimaser. Starka smaker tyder ofta på starka antioxidanter :)


Grymma egenskaper! 

Ett frö har som uppgift att bevara och skydda dess näring fram tills tiden kommer då den skall gro. Fröer, baljväxter och nötter skyddar sig i form av hårda skal och antinutrienter. Antinutrienter betyder ”anti näring”, vilket är ett ämne som bland annat hämmar enzymer från att bryta ner fröet till näring så att det senare kan tas upp av vår kropp. Antinutrienterna hindrar kroppen från att ta upp näring från maten, enkelt förklarat.

Genom att blötlägga/grodda fröna aktiveras dem och antinutrienterna bryts ner. Enzymer i högt koncentrerade mängder och antioxidanter likaså bildas i den nyblivna grodden. När näringen ”förflyttas” från frö till grodd omvandlas kolhydrater, fetter och proteiner till enklare föreningar. Dessa nya föreningar är mer lättsmälta för vår tarm. Ett exempel på det är proteiner, som i vanliga fall vår tarm måste bryta ner till aminosyror. En stor del av denna process har redan skett, i grodden.

Av denna anledning kallas groddar och skott för ”Levande föda”. Vi får tyvärr inte nämna något om hälsoeffekter. Därför rekommenderar vi att söka på ”groddar näring”, ”Sulforafan broccoligroddar”, ”vitamin-b17 groddade mungbönor”, "basisk mat groddar" om du vill veta mer om hälsoeffekterna.


Hur odlas dem? 

Vi rekommenderar alltid våra kunder att läsa igenom vår groddskola. Det finns mycket info där som vi inte får plats med här. Bara gör det, inget snack.

  • 1-2 msk frön fyller en area på 10 kvm
  • Rengöra fröna NOGGRANT (Gissa var ni läser om rengöring? Groddskolan...)
  • Sprid ut fröna på odlingsytan
  • Håll fröna fuktiga hela tiden de första 2-3 dagarna. När skottens svans nått vattnet att "bada i" behöver de inte längre sprejas.
  • Skörda efter 5-6 dagar. Ju längre du låter dem gro efter dag 4-5 desto mindre koncentrerad blir näringen och smaken.

Vill du odla dem som groddar? blanda då senapsfröna med större del alfalfafrön.


Användningsområden

Allt som behöver en lite extra "sting" kan behöva ett gäng senapsskott. Blanda ner dem i salladen eller släng ner några i råsaft centrifugen.