I lager.

Ekologiska Senapsfrön 500 g

109 kr

Ekologiska (vita) Senapsfrön från Italien för grodd och skottodling 

Krossade senapsfrön var i gamla medeltidssverige en krydda för endast de rika och högre uppsatta, tur det inte är så längre. På senare tid har det blivit mer och mer vanligt att grodda eller odla dem som skott, vilket inte är så konstigt eftersom det är då dem är som nyttigast för oss. 

Senapsfrön odlas med fördel som skott. Man låter alltså grodden ta fäste i "marken" istället för att grodden rör sig fritt i odlingsburk. Detta gör vi för att senapsfröna har vattenlösliga fibrer, vilket innebär att de bildar gel vid kontakt med vatten. Att odla senapsfröna som groddar går, men då måste de blandas med alfalfafrön. Cirka 20/80 där alfalfafröna står för 80%.

Senapsskott är våra pepprigaste skott och groddar. Endast ett skott kan skapa ganska rejäla grimaser. Starka smaker tyder ofta på starka antioxidanter :)

Grymma egenskaper! 

När frön, baljväxter eller nötter kommer i kontakt med vatten aktiveras de och ämnet fytinsyra minskar drastiskt. Fytinsyra är ett ämne som tidigare bundit till sig mineraler och proteiner, vilket hindrat kroppen från att tillgodogöra sig dem. När ett frö omvandlas till grodd sker det massor av spännande förändringar. Här kommer några av dem:

- Proteiner, kolhydrater och fetter omvandlas till mer lättsmälta föreningar.

- Enzymer bildas i höga doser, för att påskynda tillväxten av grodden.

- Antioxidanter ökar markant för att skydda grodden mot bland annat insekter. De blir som en sorts ersättning för det tidigare hårda skalet.

- Vitaminer, bland annat C-vitamin, ökar i mängd.

-Frön från korsblommiga växter är den del av växten som innehåller allra mest glukosinolater. De gör, bland mycket annat, fettlösliga gifter vattenlösliga. Så att de lättare transporteras ut ur våra kroppar. 

Hur odlas dem? 

Tänk på, om senapsfröna ska odlas som groddar bör de blandas ut med ca 80% alfalfa. Eller annat liknande frö. 

Groddar: Grodd är det första stadiet i växtens livscykel. En svansliknande grodd tar sig ur fröskalet och söker efter något att rota fast sig i, vilket inte finns. Därför är groddar ofta krokiga och sneda som ett resultat av det ivriga sökandet efter fastrotning. Efter skörd äter man hela grodden, både frö och svans. Groddar odlas med bara vatten i odlingsburk.

Skott: Skott är groddar som fått chansen att rota sig fast. När roten har fått fäste trycker den upp ett skott mot himlen i sökan efter solljus. Med hjälp av solljus och vatten utvecklar skotten gröna blad. Skotten klipps av från sin rot/ärta/lins. Skott kan odlas på plan yta med bara vatten, i jord eller på hushållspapper. 

Micro leaves: Micro leaves är skott som odlats i jord och utvecklat fler och större blad som t.ex. ruccola, mangold, olika sorters kryddor och babyspenat. För att detta ska kunna ske behövs solljus eller växtbelysning. Även micro leaves klipps av från sin rot.

... Det är väldigt enkelt att odla! Läs mer om hur man gör i vår groddskola!....

Användningsområden

Allt som behöver en lite extra "sting" kan behöva ett gäng senapsskott. Blanda ner dem i salladen eller släng ner några smoothie-blendern.