I lager.

Ekologiska Senapsfrön 500 g

109 kr

Ekologiska (vita) Senapsfrön från Italien för grodd och skottodling 

Krossade senapsfrön var i gamla medeltidssverige en krydda för endast de rika och högre uppsatta, tur det inte är så längre. På senare tid har det blivit mer och mer vanligt att grodda eller odla dem som skott, vilket inte är så konstigt eftersom det är då de är som nyttigast för oss. 

Senapsfrön odlas med fördel som skott. Man låter alltså grodden ta fäste i "marken" istället för att grodden rör sig fritt i odlingsburk. Detta gör vi för att senapsfröna har vattenlösliga fibrer, vilket innebär att de bildar gel vid kontakt med vatten. Att odla senapsfröna som groddar går, men då rekommenderar vi att blanda dem med alfalfafrön. Cirka 20/80 där alfalfan står för 80%.

Senapsskott är våra pepprigaste skott och groddar. Endast ett skott kan skapa ganska rejäla grimaser. Starka smaker tyder ofta på starka antioxidanter :)


Grymma egenskaper! 

Senapsfrön, rädisfrön, grönkålsfrön, rödkålsfrön, rapsfrön, krasse och broccolifrön är de fröer vi säljer som tillhör de korsblommiga släktet. Korsblommiga växter har på senare tid benämnts som några av de hälsosammaste växterna, bland annat på grund av deras ämne glukosinolater. Dessa antioxidanter är naturliga ämnen som skyddar växten mot faror och virus. Samma skydds-princip gäller när vi får i oss antioxidanten i vår kropp! Vad vi tycker är extra kul att nämna är att dessa grymma försvarsämnen är mest koncentrerade i just fröerna. Vad som händer när glukosinolater kommer in i våra kroppar är att den löser upp fettlösliga gifter som satt sig i våra fettvävnader. Kroppen får det därmed lättare att transportera ut gifterna från våra kroppar.

Hippokrates, som anses vara läkemedlens fader, pratade mycket gott om just senapsfrö under sin tid.


Hur odlas dem? 

Vi rekommenderar alltid våra kunder att läsa igenom vår groddskola. Det finns mycket info där som vi inte får plats med här. Bara gör det, inget snack.

  • 1-2 msk frön fyller en area på 10 kvm
  • Rengöra fröna NOGGRANT (Gissa var ni läser om rengöring? Groddskolan...)
  • Sprid ut fröna på odlingsytan
  • Håll fröna fuktiga hela tiden de första 2-3 dagarna. När skottens svans nått vattnet att "bada i" behöver de inte längre sprejas.
  • Skörda efter 5-6 dagar. Ju längre du låter dem gro efter dag 4-5 desto mindre koncentrerad blir näringen och smaken.

Vill du odla dem som groddar? blanda då senapsfröna med större del alfalfafrön.


Användningsområden

Allt som behöver en lite extra "sting" kan behöva ett gäng senapsskott. Blanda ner dem i salladen eller släng ner några i råsaft centrifugen.