I lager.

Ekologiska Solrosfrön 100 g

39 kr

Solrosfrö från Italien för skottodling

Solrosskott är en klassisk skottvariant och säljs i de flesta matbutikerna. De har en lätt nötig smak och passar till det mesta. Det svarta skalet trillar oftast av när skotten är färdiga, men ibland får man pilla av dem för hand. Å andra sidan är de nog vääldigt fiberrika ;)

Kvaliteten på fröna är väldigt essentiellt när det gäller solrosskott odling. våra solrosfrön är certifierade som "frön för grodd och skottodling" 


Grymma egenskaper?

Enligt boken ”Wheatgrass, Sprouts, Microgreens and the Living Food Diet” by Living Whole foods, inc, har Solrosskott nämnvärt höga värden av fibrer, protein (8 av de 9 essentiella aminosyrerna), essentiella fettsyror, klorofyll, vitamin A, B-komplex, C, D och E.

Mycket information vi vet… För att fördjupa sig på något av det kan vi nämna att växter med höga mängder av D-vitamin och klorofyll är väldigt viktigt under svenska vintertider. Klorofyllet håller vårt blod hälsosamt och D-vitaminerna sägs bland annat ha en förstärkande effekt på dopamintillverkningen. Dopamin är det som råder över vår sinnesstämning, vilket kan vara skönt hålla högt! 


Hur odlas dem? 

Hur odlas dem? 

Vi rekommenderar alltid våra kunder att läsa igenom vår groddskola. Det finns mycket info där som vi inte får plats med här. Bara gör det, inget snack.

  • 2 msk frön fyller en area på 10 cm2
  • Rengöra fröna NOGGRANT (Gissa var ni läser om rengöring? Groddskolan...)
  • blötlägg fröna 24 timmar
  • De första två dagarna vill fröna vara fuktiga och ganska varma så att alla "aktiveras". En metod är att odla dem i groddbox de två första dagarna. Det finns fler metoder i vår groddskola! 
  • sprid ut fröna på odlingsytan och håll dem konstant fuktiga tills svansen rotat fast sig. Svansen torkar lätt innan den rotat sig.
  • När grodden rotat sig och ligger i "badet" kommer skottet att tryckas uppåt.
  • Skörda efter 7-10 dagar. 

Viktigt du läser groddskolan här! Finns många tips och tricks om Solrosskott. Vi har även en video om hur man odlar solrosskott på tuben: https://www.youtube.com/watch?v=xJYNmO_jUz8&t=1s :)


Användningsområden

På en macka med ost/vego-ost fyller Solrosskott ett värdigt syfte, men det finns mer användningsområden än så!

Just nu, i skrivandets stund, sitter jag och dricker en grön drink på solrosskott, banan, klementin och Eco havredryck. Nu tar jag en rejäl klunk, ooh det var gott... /jonas