I lager.

Ekologiska Solrosfrön 400g

59 kr
49 kr

Ekologiska Solrosfrön från Italien för skottodling

Färdiga solrosskott är en av de vanligaste skotten och säljs i de flesta matbutikerna. De har en lätt nötig smak och passar till det mesta. Det svarta skalet trillar oftast av när skotten är färdiga, men ibland får man pilla av dem för hand.

Kvaliteten på fröna är väldigt essentiellt när det gäller odling av solrosskott. Våra solrosfrön är certifierade som "frön för grodd och skottodling" 

Grymma egenskaper! 

När frön, baljväxter eller nötter kommer i kontakt med vatten aktiveras de och ämnet fytinsyra minskar drastiskt. Fytinsyra är ett ämne som tidigare bundit till sig mineraler och proteiner, vilket hindrat kroppen från att tillgodogöra sig dem. När ett frö omvandlas till grodd sker det massor av spännande förändringar. Här kommer några av dem:

- Proteiner, kolhydrater och fetter omvandlas till mer lättsmälta föreningar.

- Enzymer bildas i höga doser, för att påskynda tillväxten av grodden.

- Antioxidanter ökar markant för att skydda grodden mot bland annat insekter. De blir som en sorts ersättning för det tidigare hårda skalet.

- Vitaminer, bland annat C-vitamin, ökar i mängd.

Solrosskott innehåller 8 essentiella aminosyror. De finns alltid på menyn, när man besöker olika hälsohem runt om i världen.

Hur odlas dem? 

Solrosfrön odlas alltid som skott, för att de små svarta skalen skall trilla av. De går att odla både i jord och utan jord. 

Groddar: Grodd är det första stadiet i växtens livscykel. En svansliknande grodd tar sig ur fröskalet och söker efter något att rota fast sig i, vilket inte finns. Därför är groddar ofta krokiga och sneda som ett resultat av det ivriga sökandet efter fastrotning. Efter skörd äter man hela grodden, både frö och svans. Groddar odlas med bara vatten i odlingsburk.

Skott: Skott är groddar som fått chansen att rota sig fast. När roten har fått fäste trycker den upp ett skott mot himlen i sökan efter solljus. Med hjälp av solljus och vatten utvecklar skotten gröna blad. Skotten klipps av från sin rot/ärta/lins. Skott kan odlas på plan yta med bara vatten, i jord eller på hushållspapper. 

Micro leaves: Micro leaves är skott som odlats i jord och utvecklat fler och större blad som t.ex. ruccola, mangold, olika sorters kryddor och babyspenat. För att detta ska kunna ske behövs solljus eller växtbelysning. Även micro leaves klipps av från sin rot.

... Det är väldigt enkelt att odla! Läs mer om hur man gör i vår groddskola!....


Användningsområden

Solrosskott passar till det allra mesta. I smoothie, på macka, i sallad eller som bas i en pesto!