I lager.

Ekologiska Solrosfrön 400g

59 kr
49 kr

Ekologiska Solrosfrön från Italien för skottodling

Solrosskott är en klassisk skottvariant och säljs i de flesta matbutikerna. De har en lätt nötig smak och passar till det mesta. Det svarta skalet trillar oftast av när skotten är färdiga, men ibland får man pilla av dem för hand. Å andra sidan är de nog vääldigt fiberrika ;)

Kvaliteten på fröna är väldigt essentiellt när det gäller solrosskott odling. våra solrosfrön är certifierade som "frön för grodd och skottodling" 

Grymma egenskaper!

Ett frö har som uppgift att bevara och skydda dess näring fram tills tiden kommer då den skall gro. Fröer, baljväxter och nötter skyddar sig i form av hårda skal och antinutrienter. Antinutrienter betyder ”anti näring”, vilket är ett ämne som bland annat hämmar enzymer från att bryta ner fröet till näring så att det senare kan tas upp av vår kropp. Antinutrienterna hindrar kroppen från att ta upp näring från maten, enkelt förklarat.

Genom att blötlägga/grodda fröna aktiveras dem och antinutrienterna bryts ner. Enzymer i högt koncentrerade mängder och antioxidanter likaså bildas i den nyblivna grodden. När näringen ”förflyttas” från frö till grodd omvandlas kolhydrater, fetter och proteiner till enklare föreningar. Dessa nya föreningar är mer lättsmälta för vår tarm. Ett exempel på det är proteiner, som i vanliga fall vår tarm måste bryta ner till aminosyror. En stor del av denna process har redan skett, i grodden.

Av denna anledning kallas groddar och skott för ”Levande föda”. Vi får tyvärr inte nämna något om hälsoeffekter. Därför rekommenderar vi att söka på ”groddar näring”, ”Sulforafan broccoligroddar”, ”vitamin-b17 groddade mungbönor”, "basisk mat groddar" om du vill veta mer om hälsoeffekterna.

Hur odlas dem? 

Vi rekommenderar alltid våra kunder att läsa igenom vår groddskola. Det finns mycket info där som vi inte får plats med här. Bara gör det, inget snack.

  • 2 msk frön fyller en area på 10 cm2
  • Rengöra fröna NOGGRANT (Gissa var ni läser om rengöring? Groddskolan...)
  • blötlägg fröna 24 timmar
  • De första två dagarna vill fröna vara fuktiga och ganska varma så att alla "aktiveras". En metod är att odla dem i groddbox de två första dagarna. Det finns fler metoder i vår groddskola! 
  • sprid ut fröna på odlingsytan och håll dem konstant fuktiga tills svansen rotat fast sig. Svansen torkar lätt innan den rotat sig.
  • När grodden rotat sig och ligger i "badet" kommer skottet att tryckas uppåt.
  • Skörda efter 7-10 dagar. 

Viktigt du läser groddskolan här! Finns många tips och tricks om Solrosskott. Vi har även en video om hur man odlar solrosskott på tuben: https://www.youtube.com/watch?v=xJYNmO_jUz8&t=1s :)


Användningsområden

På en macka med ost/vego-ost fyller Solrosskott ett värdigt syfte, men det finns mer användningsområden än så!

Just nu, i skrivandets stund, sitter jag och dricker en grön drink på solrosskott, banan, klementin och Eco havredryck. Nu tar jag en rejäl klunk, ooh det var gott... /jonas