I lager.

Ekologiska Vetefrön 1kg

69 kr
59 kr

Ekologiska Vetefrön från Italien för vetegräs och groddodling

Här har ni riktiga vetekorn för just vetegräsodling. Det är en essentiell faktor om du vill lyckas odla friskt vetegräs. 

Jonas som är en av sproutly teamet odlar upp vetegräs, klipper och fryser sedan in för att ha i smoothie! 

Grymma egenskaper! 

När frön, baljväxter eller nötter kommer i kontakt med vatten aktiveras de och ämnet fytinsyra minskar drastiskt. Fytinsyra är ett ämne som tidigare bundit till sig mineraler och proteiner, vilket hindrat kroppen från att tillgodogöra sig dem. När ett frö omvandlas till grodd sker det massor av spännande förändringar. Här kommer några av dem:

- Protein, kolhydrater och fetter omvandlas till mer lättsmälta föreningar.

- Enzymer bildas i höga doser, för att påskynda tillväxten av grodden.

- Antioxidanter ökar markant för att skydda grodden mot bland annat insekter. De blir som en sorts ersättning för det tidigare hårda skalet.

- Vitaminer, bland annat C-vitamin, ökar i mängd.

-Vetegräs är väldigt koncentrerat på näringsämnen. Upp till 20 gånger mer kontra andra grönsaker. Spannmålsgräs och alger sägs vara de växter som innehåller mest klorofyll, ett ämne som bildas av bland annat solljus. Vetegräs innehåller 28 % fibrer och 28 % protein.

Hur odlas dem? 

Vetekorn odlas som groddar eller gräs. Odlas de som groddar gör man Rejuvelac (probiotika dryck) eller bröd på dem. Odlas de som vetegräs pressas de till juice i vetegräspress eller mixas gräset som det är i vanlig mixer till smoothie. 

Groddar: Grodd är det första stadiet i växtens livscykel. En svansliknande grodd tar sig ur fröskalet och söker efter något att rota fast sig i, vilket inte finns. Därför är groddar ofta krokiga och sneda som ett resultat av det ivriga sökandet efter fastrotning. Efter skörd äter man hela grodden, både frö och svans. Groddar odlas med bara vatten i odlingsburk.

Skott/gräs: Skott är groddar som fått chansen att rota sig fast. När roten har fått fäste trycker den upp ett skott mot himlen i sökan efter solljus. Med hjälp av solljus och vatten utvecklar skotten gröna blad. Skotten klipps av från sin rot/ärta/lins. Skott kan odlas på plan yta med bara vatten, i jord eller på hushållspapper. 

Micro leaves: Micro leaves är skott som odlats i jord och utvecklat fler och större blad som t.ex. ruccola, mangold, olika sorters kryddor och babyspenat. För att detta ska kunna ske behövs solljus eller växtbelysning. Även micro leaves klipps av från sin rot.

... Det är väldigt enkelt att odla! Läs mer om hur man gör i vår groddskola!....

Användningsområden

Att baka bröd på vetegroddar har blivit allt vanligare, müsli på vetegroddar fungerar det med! Vetegräs är dock det vi kommer att framhäva mest. Kolla in vår youtube kanal "sproutly store" för att se videos om hur man odlar vetegräs.