I lager.

Ekologiska Vetefrön 500 g

49 kr

Ekologiska Vetefrön från Italien för vetegräs och groddodling

Här har ni riktiga vetekorn för just vetegräsodling. Det är en essentiell faktor om du vill lyckas odla friskt vetegräs. 

Jonas som är en av sproutly teamet odlar upp vetegräs, klipper och fryser sedan in för att ha i smoothie! 

Grymma egenskaper!

Ett frö har som uppgift att bevara och skydda dess näring fram tills tiden kommer då den skall gro. Fröer, baljväxter och nötter skyddar sig i form av hårda skal och antinutrienter. Antinutrienter betyder ”anti näring”, vilket är ett ämne som bland annat hämmar enzymer från att bryta ner fröet till näring så att det senare kan tas upp av vår kropp. Antinutrienterna hindrar kroppen från att ta upp näring från maten, enkelt förklarat.

Genom att blötlägga/grodda fröna aktiveras dem och antinutrienterna bryts ner. Enzymer i högt koncentrerade mängder och antioxidanter likaså bildas i den nyblivna grodden. När näringen ”förflyttas” från frö till grodd omvandlas kolhydrater, fetter och proteiner till enklare föreningar. Dessa nya föreningar är mer lättsmälta för vår tarm. Ett exempel på det är proteiner, som i vanliga fall vår tarm måste bryta ner till aminosyror. En stor del av denna process har redan skett, i grodden.

Av denna anledning kallas groddar och skott för ”Levande föda”. Vi får tyvärr inte nämna något om hälsoeffekter. Därför rekommenderar vi att söka på ”groddar näring”, ”Sulforafan broccoligroddar”, ”vitamin-b17 groddade mungbönor”, "basisk mat groddar" om du vill veta mer om hälsoeffekterna.

Hur odlas dem? 

Vi rekommenderar alltid våra kunder att läsa igenom vår groddskola. Det finns mycket info där som vi inte får plats med här. Bara gör det, inget snack.

  • 2 msk frön fyller en area på 10 cm2
  • Rengöra fröna NOGGRANT (Gissa var ni läser om rengöring? Groddskolan...)
  • blötlägg fröna 24 timmar
  • De första två dagarna vill fröna vara fuktiga och ganska varma så att alla "aktiveras". En metod är att odla dem i groddbox de två första dagarna. Det finns fler metoder i vår groddskola. 
  • sprid ut fröna på odlingsytan och håll dem konstant fuktiga tills svansen rotat fast sig. Svansen torkar lätt innan den rotat sig.
  • När grodden rotat sig och ligger i "badet" kommer skottet att tryckas uppåt.
  • Skörda efter 7-10 dagar. 

Viktigt du läser groddskolan här! Finns många tips och tricks om vetegräs. Vi har även en video om hur man odlar vetegräs på tuben: https://www.youtube.com/watch?v=GvsZ6huUIPA&t=11s :)


Användningsområden

Att baka bröd på vetegroddar har blivit allt vanligare, müsli på vetegroddar fungerar det med! Vetegräs är dock det vi kommer att framhäva mest. Kolla in vår youtube kanal "sproutly store" för att se videos om hur man odlar vetegräs.