I lager.

Ekologiska Vitlöksfrön 110g - 500g

179 kr


  • Fri frakt över 500 kr
  • Fröna är grobarhets-testade och testade för salmonella och e-coli
  • Ekologiska

SCROLLA I LISTAN FÖR ATT VÄLJA STORLEK

--------------------------------------------------------------------------------

Ekologiska Vitlöksfrön för grodd och skottodling 

Fröna är grobarhets-testade och testade för salmonella och e-coli

När vitlök för första gången i Sverige presenterade sig som en grodd blev det succé. Nu växer intresset för den karaktäristiska grodden hos många svenska restauranger och privatpersoner. Vitlöksfröet är till utseendet identiskt med purjolöksfröet medan smaken skiljer dem åt till någon grad.

Om du vill blanda vitlöksfrön med alfalfafrön kan du först låta vitlöksgroddarna gro 3-4 dagar och sedan lägga ner alfalfafrön i odlingsburken. Detta gör man eftersom vitlöksgroddar behöver längre tid på sig att gro än alfagroddar. På så vis kan den intensiva vitlökssmaken balanseras ut. 

Grymma egenskaper!

När frön, baljväxter eller sädesslag kommer i kontakt med vatten aktiveras de och antinutrienterna minskar drastiskt. En antinutrient är ett ämne som kan vara skadligt för vår tarm och binder till sig mineraler och proteiner så att kroppen får svårt att tillgodogöra sig dem. När ett frö omvandlas till grodd sker det massor av spännande förändringar:

- Proteiner, kolhydrater och fetter omvandlas till mer lättsmälta föreningar. 

-Kolhydraterna används som energi för fröet att gro. Av denna anledning innehåller groddar mindre kolhydrater. 

- Enzymer bildas i höga mängder för att påskynda tillväxten av grodden. Enzymer hjälper bland annat människan med ämnesomsättningen. 

- Antioxidanter ökar markant för att skydda den nyblivna grodden mot bland annat insekter. De blir som en sorts ersättning för det tidigare hårda skalet. För människan hjälper bland annat antioxidanter till med att oskadliggöra fria syreradikaler.

- Man ser ofta en radikal ökning av fytonäringsämnen när frö övergår till grodd (de spännande och ibland lite hemliga näringsämnena). 

- Lök innehåller ämnet allicin som är känt för att verka antibakteriellt! 

Hur odlas de?

Vitlöksfrön tar aningen längre tid på sig att gro, jämfört med våra andra frösorter. 7-8 dagar brukar vara en generell regel. De odlas som groddar. 

Groddar: Grodd är det första stadiet i växtens livscykel. En svansliknande grodd tar sig ur fröskalet och söker efter något att rota fast sig i, vilket inte finns. Därför är groddar ofta krokiga och sneda som ett resultat av det ivriga sökandet efter fastrotning. Efter skörd äter man hela grodden, både frö och svans. Groddar odlas med bara vatten i odlingsburk.

Skott: Skott är groddar som fått chansen att rota sig fast. När roten har fått fäste trycker den upp ett skott mot himlen i sökan efter solljus. Med hjälp av solljus och vatten utvecklar skotten gröna blad. Skotten klipps av från sin rot/ärta/lins. Skott kan odlas på plan yta med bara vatten, i jord eller på hushållspapper. 

Bladsallad: Bladsallad är skott som odlats i jord och utvecklat fler och större blad som t.ex. ruccola, mangold, olika sorters kryddor och babyspenat. För att detta ska kunna ske behövs solljus eller växtbelysning. Bladsallad klipps av över lägsta bladparet.

... Det är väldigt enkelt att odla! Läs mer om hur man gör i vår groddskola!....

Användningsområden

Vitlöksgroddar passar perfekt som tillbehör till en måltid, i en sallad eller på mackan