I lager.

Ekologiska Vitlöksfrön 500g

499 kr

Ekologiska Vitlöksfrön för grodd och skottodling - Stark smak av vitlök 

Vitlöken är en gammal lökväxt som benämns i gamla egyptiska skrifter som sträcker sig hela 5000 år bak i tiden. Dock kom inte vitlöken till Sverige förrän vi hade nått vikingatiden, men det var i vanlig vitlöksform. Den presenterade sig först, i sin nya spirande groddform, många år senare. Och succé blev det! Nu växer intresset för den karaktäristiska grodden hos många svenska restauranger och privatpersoner. Vitlöksfröet är nästintill identiskt med purjolöksfröet. Men smaken skiljer dem åt till någon grad.

Om du vill blanda vitlöksfrön med alfalfafrön kan du först låta vitlöksgroddarna gro 3-4 dagar och sedan lägga ner alfalfafrön i odlingsburken, eftersom vitlöksgroddar behöver längre tid på sig än alfalfa. På så vis kan du balansera ut den intensiva vitlökssmaken. 

Grymma egenskaper!

När frön, baljväxter eller nötter kommer i kontakt med vatten aktiveras de och ämnet fytinsyra minskar drastiskt. Fytinsyra är ett ämne som tidigare bundit till sig mineraler och proteiner, vilket hindrat kroppen från att tillgodogöra sig dem. När ett frö omvandlas till grodd sker det massor av spännande förändringar. Här kommer några av dem:

- Protein, kolhydrater och fetter omvandlas till mer lättsmälta föreningar.

- Enzymer bildas i höga doser, för att påskynda tillväxten av grodden.

- Antioxidanter ökar markant för att skydda grodden mot bland annat insekter. De blir som en sorts ersättning för det tidigare hårda skalet.

- Vitaminer, bland annat C-vitamin, ökar i mängd.

-Lök innehåller ämnet allicin. Vad det hjälper er kropp med får vi inte säga, men er sökmotor kan svara på 0.32 sekunder! 

Hur odlas dem?

Vitlöksfrön tar aningen längre tid på sig att gro, jämfört med våra andra frösorter. 7-8 dagar brukar vara en generell regel. De odlas som vanligast i formen av en grodd, vilket vi även rekommenderar er att göra. 

Groddar: Grodd är det första stadiet i växtens livscykel. En svansliknande grodd tar sig ur fröskalet och söker efter något att rota fast sig i, vilket inte finns. Därför är groddar ofta krokiga och sneda som ett resultat av det ivriga sökandet efter fastrotning. Efter skörd äter man hela grodden, både frö och svans. Groddar odlas med bara vatten i odlingsburk.

Skott: Skott är groddar som fått chansen att rota sig fast. När roten har fått fäste trycker den upp ett skott mot himlen i sökan efter solljus. Med hjälp av solljus och vatten utvecklar skotten gröna blad. Skotten klipps av från sin rot/ärta/lins. Skott kan odlas på plan yta med bara vatten, i jord eller på hushållspapper. 

Micro leaves: Micro leaves är skott som odlats i jord och utvecklat fler och större blad som t.ex. ruccola, mangold, olika sorters kryddor och babyspenat. För att detta ska kunna ske behövs solljus eller växtbelysning. Även micro leaves klipps av från sin rot.

... Det är väldigt enkelt att odla! Läs mer om hur man gör i vår groddskola!....

Användningsområden

När vitlöksdoften väl har smugit sig upp i näsborrarna är man fast. Jag minns första gången jag odlade vitlöksgroddar och doften presenterade sig för näsan min. Det är en väldigt frisk och levande doft av vitlök. 

Användningsområdet för vitlöksgrodden blir där med stort. Släng ner den i salladen, på mackan, blanda den med alfalfagroddarna eller bara lukta på dem.