I lager.

Ekologiska Vitlöksfrön 500g

499 kr

Ekologiska Vitlöksfrön för grodd och skottodling - Stark smak av vitlök 

Vitlöken är en gammal lökväxt som benämns i gamla egyptiska skrifter som sträcker sig hela 5000 år bak i tiden. Dock kom inte vitlöken till Sverige förrän vi hade nått vikingatiden, men det var i vanlig vitlöksform. Den presenterade sig först, i sin nya spirande groddform, många år senare. Och succé blev det! Nu växer intresset för den karaktäristiska grodden hos många svenska restauranger och privatpersoner. Vitlöksfröet är nästintill identiskt med purjolöksfröet. Men smaken skiljer dem åt till någon grad.

Vitlöksfrön odlas bäst som groddar. Om du vill blanda vitlöksfrön med alfalfafrön kan du först låta vitlöksgroddarna gro 4-5 dagar och sedan lägga ner alfalfafröna i odlingsburken, eftersom vitlöksgroddar behöver längre tid än alfa. Så så vis kan du balansera ut den den intensiva vitlökssmaken. 

Grymma egenskaper!

Ett frö har som uppgift att bevara och skydda dess näring fram tills tiden kommer då den skall gro. Fröer, baljväxter och nötter skyddar sig i form av hårda skal och antinutrienter. Antinutrienter betyder ”anti näring”, vilket är ett ämne som bland annat hämmar enzymer från att bryta ner fröet till näring så att det senare kan tas upp av vår kropp. Antinutrienterna hindrar kroppen från att ta upp näring från maten, enkelt förklarat.

Genom att blötlägga/grodda fröna aktiveras dem och antinutrienterna bryts ner. Enzymer i högt koncentrerade mängder och antioxidanter likaså bildas i den nyblivna grodden. När näringen ”förflyttas” från frö till grodd omvandlas kolhydrater, fetter och proteiner till enklare föreningar. Dessa nya föreningar är mer lättsmälta för vår tarm. Ett exempel på det är proteiner, som i vanliga fall vår tarm måste bryta ner till aminosyror. En stor del av denna process har redan skett, i grodden.

Av denna anledning kallas groddar och skott för ”Levande föda”. Vi får tyvärr inte nämna något om hälsoeffekter. Därför rekommenderar vi att söka på ”groddar näring”, ”Sulforafan broccoligroddar”, ”vitamin-b17 groddade mungbönor”, "basisk mat groddar" om du vill veta mer om hälsoeffekterna.

Hur odlas dem? 

Vi rekommenderar alltid våra kunder att läsa igenom vår groddskola. Det finns mycket info där som vi inte får plats med här. Bara gör det, inget snack.

  • 2 msk räcker för en 0.8 L glasburk
  • Rengöra fröna NOGGRANT (Gissa var ni läser om rengöring? Groddskolan...)
  • Blötlägg fröna mellan 6-8 timmar. 
  • Skölj fröna så fort de sugit åt sig allt vatten. 1-3 gånger per dag beroende på temperatur och odlingsmaterial bli bra.
  • Skörda efter 7-9 dagar. Ju längre du låter dem gro efter dag 7 -9 desto mindre koncentrerad blir näringen och smaken.

Vitlöksgroddar kan vara lite känsliga mot för varmt eller för kallt klimat. Under varma sommar-dagar (nästan hela 2018) kan det därför vara lite svårt att odla dem på grund av värmen. 


Användningsområden

När vitlöksdoften väl har smugit sig upp i näsborrarna är man fast. Jag minns första gången jag odlade vitlöksgroddar och doften presenterade sig för näsan min. Det är en väldigt frisk och levande doft av vitlök. 

Användningsområdet för vitlöksgrodden blir där med stort. Släng ner den i salladen, på mackan, blanda den med alfalfagroddarna eller bara lukta på dem.