I lager.

Ekologiska Vitlöksfrön 500g

499 kr

Ekologiska Vitlöksfrön för grodd och skottodling - Stark smak av vitlök 

Vitlöken är en gammal lökväxt som benämns i gamla egyptiska skrifter som sträcker sig hela 5000 år bak i tiden. Dock kom inte vitlöken till Sverige förrän vi hade nått vikingatiden, men det var i vanlig vitlöksform. Den presenterade sig först, i sin nya spirande groddform, många år senare. Och succé blev det! Nu växer intresset för den karaktäristiska grodden hos många svenska restauranger och privatpersoner. Vitlöksfröet är nästintill identiskt med purjolöksfröet. Men smaken skiljer dem åt till någon grad.

Vitlöksfrön odlas bäst som groddar. Om du vill blanda vitlöksfrön med alfalfafrön kan du först låta vitlöksgroddarna gro 4-5 dagar och sedan lägga ner alfalfafröna i odlingsburken, eftersom vitlöksgroddar behöver längre tid än alfa. Så så vis kan du balansera ut den den intensiva vitlökssmaken. 


Grymma egenskaper!

Vitlöksgrodden är känd för två saker. Sina höga mängder av svavel och klorofyll. Inte konstigt den hamnade i moseboken…

  • Svavel, ett ämne som utgör 0,25 procent av en människas totala kroppsvikt. Försök nu hålla uppe fokusen för här kommer lite rabblande av de hälsoeffekter svavel har. Det upprätthåller den syrebalans som krävs för hjärnans funktion, minskar effekten av Selen- och tungmetallsförgiftning, kan minska allergireaktioner på sikt, hjälper levern att utsöndra galla och är bra för våra leder. Det finns mer. Men vi måste spara lite hjärnutrymme åt klorofyllet!
  • Klorofyll, det växtämne som ger växter och grönsaker dess gröna färg. Man kan likna klorofyll med människans blod, då båda två ansvarar för syreupptag och näringsomsättning. Klorofyllet används ofta av oss människor i detox syfte. Eftersom det har en renande/rensande effekt. Klorofyll bildar också rödablodkroppar, dessa ansvarar för att transportera syre i kroppen. 


Hur odlas dem? 

Vi rekommenderar alltid våra kunder att läsa igenom vår groddskola. Det finns mycket info där som vi inte får plats med här. Bara gör det, inget snack.

  • 2 msk räcker för en 0.8 L glasburk
  • Rengöra fröna NOGGRANT (Gissa var ni läser om rengöring? Groddskolan...)
  • Blötlägg fröna mellan 6-8 timmar. 
  • Skölj fröna så fort de sugit åt sig allt vatten. 1-3 gånger per dag beroende på temperatur och odlingsmaterial bli bra.
  • Skörda efter 7-9 dagar. Ju längre du låter dem gro efter dag 7 -9 desto mindre koncentrerad blir näringen och smaken.

Vitlöksgroddar kan vara lite känsliga mot för varmt eller för kallt klimat. Under varma sommar-dagar (nästan hela 2018) kan det därför vara lite svårt att odla dem på grund av värmen. 


Användningsområden

När vitlöksdoften väl har smugit sig upp i näsborrarna är man fast. Jag minns första gången jag odlade vitlöksgroddar och doften presenterade sig för näsan min. Det är en väldigt frisk och levande doft av vitlök. 

Användningsområdet för vitlöksgrodden blir där med stort. Släng ner den i salladen, på mackan, blanda den med alfalfagroddarna eller bara lukta på dem.