I lager.

Ekologiska Bovetefrön 500g - 3kg

39 kr


Ekologiska skalade bovetefrön från Sverige med grobarhet

Bovete har inget att göra med sädesslaget vete, utan klassas som en ört. När bovetefröna kommer i kontakt med vatten släpper de på sina vattenlösliga fibrer, som är en slags gel. För att bli av med gelén sköljer man 4-5 gånger extra per vattningstillfälle. 

Grymma egenskaper!

När frön, baljväxter eller nötter kommer i kontakt med vatten aktiveras de och ämnet fytinsyra minskar drastiskt. Fytinsyra är ett ämne som tidigare bundit till sig mineraler och proteiner, vilket hindrat kroppen från att tillgodogöra sig dem. När ett frö omvandlas till grodd sker det massor av spännande förändringar. Här kommer några av dem:

- Protein, kolhydrater och fetter omvandlas till mer lättsmälta föreningar.

- Enzymer bildas i höga doser, för att påskynda tillväxten av grodden.

- Antioxidanter ökar markant för att skydda grodden mot bland annat insekter. De blir som en sorts ersättning för det tidigare hårda skalet.

- Vitaminer, bland annat C-vitamin, ökar i mängd.

-Bovetegroddar innehåller mycket vattenlösliga fibrer, vilket är bra mat för vår livsviktiga tarmflora.

Hur odlas de?

Skalat bovete odlar vi oftast som groddar, somliga av våra kunder odlar dem som skott. Som groddar odlas de med en annorlunda teknik. Läs mer om det i vår groddskola. 

Groddar: Grodd är det första stadiet i växtens livscykel. En svansliknande grodd tar sig ur fröskalet och söker efter något att rota fast sig i, vilket inte finns. Därför är groddar ofta krokiga och sneda som ett resultat av det ivriga sökandet efter fastrotning. Efter skörd äter man hela grodden, både frö och svans. Groddar odlas med bara vatten i odlingsburk.

Skott: Skott är groddar som fått chansen att rota sig fast. När roten har fått fäste trycker den upp ett skott mot himlen i sökan efter solljus. Med hjälp av solljus och vatten utvecklar skotten gröna blad. Skotten klipps av från sin rot/ärta/lins. Skott kan odlas på plan yta med bara vatten, i jord eller på hushållspapper. 

Bladsallad: Bladsallad är skott som odlats i jord och utvecklat fler och större blad som t.ex. ruccola, mangold, olika sorters kryddor och babyspenat. För att detta ska kunna ske behövs solljus eller växtbelysning. Bladsallad klipps av över lägsta bladparet.

... Det är väldigt enkelt att odla! Läs mer om hur man gör i vår groddskola!....

Användningsområden

Här är användningsområdet enormt! Groddjonas skriver i sin blogg (groddjonas.se) om både gröt, bröd och rawbollar som görs på groddat bovete.