I lager.

Ekologiska Bovetefrön 500g

39 kr

Ekologiska skalade bovetefrön från Sverige med grobarhet

Bovetegroddar kommer att få en viktig roll i framtidens vegetarian inspirerade samhälle. Vegobiffar med bovetegroddar som bas kommer snart stekas i vartenda kök i lilla Sweden. Nu kanske du tycker att vi är lite överoptimistiska… Men det får man vara ibland!

Bovete har inget att göra med sädesslaget vete, vilket kan vara skönt att veta för alla de glutenmotståndare där ute. När bovetefröna kommer i kontakt med vatten släpper de på sina vattenlösliga fibrer, som är en slags gel. För att bli av med gelén sköljer man 4-5 gånger extra per vattningstillfälle. 


Grymma egenskaper! 

Det grymma med bovete är att det faktiskt inte är ett sädesslag utan en ört. En ört som tar upp kampen mot sädesslaget vete, som för tillfället dominerar bröd och mjöl marknaden. Vete består grovt av tre delar: grodden, skalet och mjölet. Just grodden och skalet är de två komponenterna som faktiskt innehåller bra essentiell näring. Mjölet är inte mycket mer än tomma kalorier. Lite komiskt är att vi matar djuren med grodden och skalet och behåller mjölet för oss själva.

 … Samtidigt som denna kunskap blir mer och mer känd för allmänheten kikar bovetefröna lite blygsamt fram. Med sina rikliga mängder antioxidanter (bland annat ämnet rutin som är värt att googla på), bra fibrer och höga mängder mineraler och spårämnen blir bovete ett värdigt substitut till vetet.


Hur odlas dem? 

Vi rekommenderar alltid våra kunder att läsa igenom vår groddskola. Det finns mycket info där som vi inte får plats med här. Bara gör det, inget snack.

  • 4-5 msk räcker för en 0.8 L glasburk
  • Rengöra fröna NOGGRANT (Gissa var ni läser om rengöring? Groddskolan...)
  • Blötlägg fröna mellan 8-12 timmar. 
  • Skölj fröna så fort de sugit åt sig allt vatten. 1-3 gånger per dag beroende på temperatur och odlingsmaterial bli bra.
  • Skörda efter ca 2 dagar. Ju längre du låter dem gro efter dag 2-3 desto mindre koncentrerad blir näringen och smaken.

Glöm inte skölja bovetefröna många gånger per per vattningstillfälle. Låt dem inte få en svans som är längre än 1 cm. 


Användningsområden

Här är användningsområdet enormt! Lina skriver mycket i sin bok "groddar skott och mikrogrönt" om olika bröd som kan bakas på bovete groddar, vi kommer att lägga upp en del recept med vegobiffar och hur man gör gröt på bovetegroddar!  Boken hittar ni hos oss :)