I lager.

Ekologiska Rädisfrön (Chinarose) 500g

149 kr

Ekologiska Rädisfrön (Chinarose) från Italien för grodd- och skottodling (Raphanus sativus)

Rädisgroddar har en väldigt pepprig smak av rädisa. R Sativus (Rädisa) som växten heter på latin delas in i släktet korsblommiga växer. Dessa sorters växter kännetecknas för sitt försvarsämne glukosinolat. Ett ämne som slår sig ihop med andra sorters enzymer och avskräcker fientliga insekter. I takt med ökad kunskap har det forskats fram att glukosinolaterna är mest koncentrerade i just fröet och är väldigt effektiva i människans kropp. 

Rädisgroddar har som sagt en väldigt pepprig smak. Därför rekommenderar vi att blanda ut den med alfalfafrön. Men valet är ditt, såklart! 

Grymma egenskaper!

Ett frö har som uppgift att bevara och skydda dess näring fram tills tiden kommer då den skall gro. Fröer, baljväxter och nötter skyddar sig i form av hårda skal och antinutrienter. Antinutrienter betyder ”anti näring”, vilket är ett ämne som bland annat hämmar enzymer från att bryta ner fröet till näring så att det senare kan tas upp av vår kropp. Antinutrienterna hindrar kroppen från att ta upp näring från maten, enkelt förklarat.

Genom att blötlägga/grodda fröna aktiveras dem och antinutrienterna bryts ner. Enzymer i högt koncentrerade mängder och antioxidanter likaså bildas i den nyblivna grodden. När näringen ”förflyttas” från frö till grodd omvandlas kolhydrater, fetter och proteiner till enklare föreningar. Dessa nya föreningar är mer lättsmälta för vår tarm. Ett exempel på det är proteiner, som i vanliga fall vår tarm måste bryta ner till aminosyror. En stor del av denna process har redan skett, i grodden.

Av denna anledning kallas groddar och skott för ”Levande föda”. Vi får tyvärr inte nämna något om hälsoeffekter. Därför rekommenderar vi att söka på ”groddar näring”, ”Sulforafan broccoligroddar”, ”vitamin-b17 groddade mungbönor”, "basisk mat groddar" om du vill veta mer om hälsoeffekterna.

Hur odlas dem? 

Vi rekommenderar alltid våra kunder att läsa igenom vår groddskola. Det finns mycket info där som vi inte får plats med här. Bara gör det, inget snack.

  • 2 msk fyller en 0.8 L glasburk
  • Rengöra fröna NOGGRANT (Gissa var ni läser om rengöring? Groddskolan...)
  • Blötlägg fröna mellan 6-10 timmar. 
  • Skölj fröna så fort de sugit åt sig allt vatten. 1-3 gånger per dag beroende på temperatur och odlingsmaterial bli bra.
  • Skörda efter 4-5 dagar. Ju längre du låter dem gro efter dag 4-5 desto mindre koncentrerad blir näringen och smaken.

Rädisfrön kan också odlas som skott (groddar som tar fäste och blir miniplantor). Läs om det i vår groddskola.


Användningsområden

Rädisgroddar är en blandgrodd. Den gör sig bäst i en groddblandningen eller i en sallad.