I lager.

Ekologisk bön- och linsmix 500g

49 kr
39 kr

Ekologisk bön- och linsmix består av 33% mungbönor, 33% adukibönor och 33% röda linser. Groddblandningen är fiberrik, proteinrik och väldigt lättsmält. En sådan här groddsallad passar till all mat! 

Gör så här:

Rengör fröna noggrant i hett kranvatten, avsluta kallt. 

Blötlägg fröna i hela 24 timmar

Skölj fröna 2ggr dygn

Färdiga efter 3-4 dagar. Vid denna tidpunkt är de som mest näringskoncentrerade. 

Ursprungsland: Italien, Kina.

Grymma egenskaper!

Ett frö har som uppgift att bevara och skydda dess näring fram tills tiden kommer då den skall gro. Fröer, baljväxter och nötter skyddar sig i form av hårda skal och antinutrienter. Antinutrienter betyder ”anti näring”, vilket är ett ämne som bland annat hämmar enzymer från att bryta ner fröet till näring så att det senare kan tas upp av vår kropp. Antinutrienterna hindrar kroppen från att ta upp näring från maten, enkelt förklarat.

Genom att blötlägga/grodda fröna aktiveras dem och antinutrienterna bryts ner. Enzymer i högt koncentrerade mängder och antioxidanter likaså bildas i den nyblivna grodden. När näringen ”förflyttas” från frö till grodd omvandlas kolhydrater, fetter och proteiner till enklare föreningar. Dessa nya föreningar är mer lättsmälta för vår tarm. Ett exempel på det är proteiner, som i vanliga fall vår tarm måste bryta ner till aminosyror. En stor del av denna process har redan skett, i grodden.

Av denna anledning kallas groddar och skott för ”Levande föda”. Vi får tyvärr inte nämna något om hälsoeffekter. Därför rekommenderar vi att söka på ”groddar näring”, ”Sulforafan broccoligroddar”, ”vitamin-b17 groddade mungbönor”, "basisk mat groddar" om du vill veta mer om hälsoeffekterna.