Vetemjöl VS Vetegroddar (groddat vete)

Vad är det egentligen för skillnad på vetemjöl och vetegroddar? Kan man tåla vetegroddar, men inte vetemjöl? Hur gjorde man förut i tiden?

Jag vill först och främst förtydliga att vi pratar om vetegroddar som i – groddat vete. Jag pratar INTE om “vetegroddar” som man kan köpa torra i matbutik. Denna sortens vetegroddar är endast en del av vetekornet som har separerats bort från det vita mjölet. Ett helt vetekorn innehåller 3 delar – Frövita, skal och grodd. Det är denna tredje delen, som INTE är det jag jämför med. Jag jämför med groddat helt vetekorn.

Vetemjöl

Siktat vetemjöl är med andra ord frövitan, som endast är 1 del av 3 delar. En relevant fråga att ställa sig är – Hur påverkar det näringsinnehållet när vi siktar bort 2/3 av innehållet? Minskning av näringsämnen ser ut:

86 % av B-vitamininnehållet minskar

70 %   ¨        B2- ” ”

100 %  ¨       E- ” ”

50 %    ¨       kalk ” ”

84 %    ¨       järn ” ”

71 %    ¨       mangan ” (1)

Så det sker en stor minskning av näringsämnen, järn bland annat som är en utav de vanligaste mineralbristerna. Detta är inte så konstigt, då regeln vanligtvis lyder att skal och grodd besitter allra mest näringsämnen. Även så antioxidanter och nyttiga fytokemikalier (ämnen som, ur näringsterapeutisk synpunkt, kan ha medicinska effekter).

Siktat vetemjöl innehåller för det mesta mycket höga mängder gluten. När vi förstod att gluten gjorde bröden fluffigare och godare började man förädlade sorter, så att de innehöll mer gluten (2). Det finns rön som hävdar att hybridsorter innehåller upp till 40-50 gånger så mycket gluten, jämfört med dinkel som är en äldre variant av vete. Jag länkar er en video här, där man extraherar gluten från vetet. Om man vill, kan man prova att jämföra vanligt hybridvete med dinkel och själv se skillnaden (3).

Att grodda vetekorn

När vi groddar vetekornet är det helt, alltså alla tre delar. Detta innebär att vi inte har förlorat någon näring.

En studie jag funnit har visat att upptaget av zink ökar med 200% vid konsumtion av groddat vete kontra ej groddat vete. Detta beror på minskningen av fytinsyror som sker vid groddning (lär dig mer om detta här) (4).

Gluten, som kopplats till läckande tarm och den allt vanligare diagnosen läkare ställer – IBS. Vid dietsistråd från vården är gluten ofta med på listan av utesluta, vid IBS. Det vi kan glädja oss med är att, när man groddar vetet, har sett en minskning av gluten med upp till 47%.

Jag förespråkar inte att alla ska sluta äta gluten. För många kan groddat dinkel, eller surdeg (gjort på rätt sätt), fungera fint.

Frågor:

  1. Kan vi äta fullkornsmjöl av dinkel och råg med alla tre delar av sädesslaget? Mängden fytinsyror och lektiner kommer att vara höga. Mest troligt kommer fytinsyrorna binda till sig mycket järn, magnesium och zink. Medan lektinerna kan orsaka irritation på tunntarmslemhinnan. Detta är information som nått människan utan forskning och tabeller. Vi har alltid groddat och gjort surdegsbröd förut, det är på senare tid som vi slutat med det.
  2. Jag äter vanligt vetemjöl varje dag och min mage mår bra. Behöver jag bry mig? I detta fall bör man vara medveten om att man i princip inte får i sig någon näring från vetemjölet. Klarar magen det… Kanske ett tag. Det är en gåva att ha en känslig kropp som säger till oss vad den vill ha och inte vill ha. Gluten i stora mängden kan orsaka låggradig inflammation och orsaka läckande tarm, utan att vi känner av det. Läckande tarm leder ofta till matallergier, som i sin tur kan orsaka tydligare verkningar i kroppen än själva glutenet.
  3. Bör jag lyssna på Jonas rakt av? Nej, låt min information ifrågasätta dig och se om du är öppen för en förändring. Kostråd ändras hipp som happ, prova dig fram och se vad som tycks fungera bäst för dig!
  1. https://www.youtube.com/watch?v=GuhDJ6dRwh8&t=1272s
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20664999/
  3. https://youtu.be/wakjvGXqhm4?t=425https://youtu.be/wakjvGXqhm4?t=425
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20560601/