Antioxidanten Sulforafan. Något vi alla borde äta?

Det blir mer allmänt känt och accepterat att det är kosten som är den största faktorn till vår hälsa. Bara på de senaste åren har 100 tals forskningsprojekt nått samma resultat, det är inflammation i tarm och celler som ligger bakom de flesta sjukdomsfallen. Författarna till böckerna Happyfood och Foodpharmacy är några av dem som har lyckats sprida denna information till allmänheten. En av grundreglerna enligt den svenska berömda forskaren Stig Bengmark är att vi skall minska eller helt ta bort den sortens mat som skapar inflammation och öka på maten som är inflammationshämmande.


Ämnet Sulforafan upptäcktes för flera år sedan som en av den mest effektiva antioxidanten någonsin. Antioxidanternas uppgift är att skydda cellerna mot förhöjda nivåer av fria radikaler, förhöjd nivå av fria radikaler är något som bildas i kroppen av bland annat dålig kost. Cellerna försvar sig då genom att aktivera sin inflammation. Inflammation är alltså inget farligt, utan en försvarsmekanism i kroppen. Inflammation är dock bara något som ska vara aktivt under en kort period, vilket det inte är om vi konstant har fria radikaler som attackerar våra celler.


Sulforafan forskades först fram vara mest koncentrerat i broccoli. Speciellt i yngre broccoli. Det tog inte lång tid innan forskarna upptäcke att en 4-5 dagar gammal broccoligrodd innehöll mest koncentrerad mängd sulforafan. Hela 30-50 gånger mer än vanlig broccoli.


Sulforafanets uppgift i våra kroppar är att återställa och aktivera cellernas egna försvarssystem. Det löser även upp fettlösliga gifter till vattenlösliga, så att kroppen kan svetta ut dem. Fettlösliga gifter fastnar lätt i våra fettvävnader, de kan komma från miljögifter, besprutad mat och mediciner.


Enligt forskning funnen ur "Illustrerad Vetenskap nr 9/2005, sida 23" har det visat sig att sulforafan kan kan stärka kroppens förmåga att försvara sig mot cancerceller. Samtidigt lär ämnet också kunna förhindra att cancerceller delar sig och därmed bromsa tillväxten av tumörer.


Det har även visat sig att Sulforafanet lindrar symtom vid autism. Som det skrev om i: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/broccoli-lindrar-symtom-vid-autism/.


Sulforafanet har även forskats ge väldigt positiva resultat för patienter med diabetes typ 2: https://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/nyhet/broccoli-i-fokus-nar-ny-substans-mot-diabetes-identifierats.cid1475132


Forskningen och faktan finns här, nu är det upp till oss att lyckas informera er om det!


Endast 2 msk broccoligroddar om dagen visade sig ge cellförändring enligt Forskningen som gjordes på Sahlgrenska.


Odlar du inte redan egna broccoligroddar? Det är okej, det är aldrig försent att börja!


Det enda du behöver är Ekologiska broccolifrön, vatten och en groddburk (går att göra egen)

1. Rengör fröna

2. Blötlägg dem i 8-12 timmar

3. Skölj dem morgon och kväll

4. Vips färdiga efter 5 dagar!


Hur enkelt som helst! Nu har vi 20% på våra broccolifrön, go crazy!


Tycker du fler folk borde vet mer om detta? Dela oss gärna via mail, facebook eller liknande! Taaack :)