Baka med groddar

Foto Lennart Weibull

Så glad jag blev när jag hörde talas om Sproutly.se
Att som groddnörd kunna hitta frön till alla möjliga groddar och skott är fantastiskt. Så det känns kul att bidra med ett recept här på bloggen. Jag jobbar som matskribent, men är också författare till boken »Groddar, skott & mikrogrönt«. Under arbetet med boken hade jag mängder av groddar och skott igång samtidigt för att stämma av tider, metoder och recept. När jag stod där i köket slog det mig att jag måste prova om det gick att baka med groddar också. Visst gick det! Och gott blev det.Bäst till bakning funkar bovete-, lins- och mungbönsgroddar. De är små och ger ett gott tugg till bröd och frallor, lite samma effekt som nötter och frön. Satsa på en kort groddtid om du ska baka, de ska helst bara ha fått en liten antydan till svans. Växer de längre blir de för fuktiga och ger inte den där fina konsistensen.
Här är ett recept ur min bok. Blir du nyfiken på mer? Boken finns att köpa här i webbshopen.

Groddat fröbröd 
(ger 1 bröd)


1 msk fiberhusk
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
2 dl kokande vatten
2 dl havremjöl
200 g groddat bovete
2 tsk bikarbonat
1 ½ tsk salt
1 ½ dl yoghurt (3%)
1 dl mörk sirap
1 dl rostade pumpakärnor
1 dl rostade hasselnötter
1 dl torkade tranbärolja till formen
havremjöl att strö över


Gör så här:
Blanda husk, linfrön och sesamfrön i en stor bunke.Häll över det kokande vattnet och blanda väl. Låt svälla 10 minuter.
Blanda havremjöl, groddat bovete, bikarbonat och salt i en annan bunke.
Tillsätt mjölblandning, yoghurt och sirap i den stora bunken med fröblandningen.Vispa med elvisp ett par minuter så att allt blandas väl. 
Tillsätt pumpakärnor, nötter och tranbär.Häll smeten i en oljad brödform (ca 2 liter).Strö lite havremjöl över. 
Låt vila övertäckt i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200°C.Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme. Låt stå minst en halvtimme innan brödet stjälps upp på galler.