Fänkålsgroddar, lika unikt som det låter?

Jag har min mamma att skylla på, för min nästintill överdrivna koppling till groddar och skott. Vid tidig mellanstadie-ålder fanns det alltid en färdig "groddrink" gjord på alfalfagroddar, bär och havredryck till mig och mina syskon att dricka innan det bar av till skolan. Att vi efter groddrinken proppade i oss vars 4 stycken vita rostmackor med med smör, ost och sylt som vår kära far gav oss hör till en annan berättelse. 

Hur som helst, Evas morgonrutin på groddryckerna var det som väckte det intresset som jag för nuläget lägger ner mestadelen av min tid på, groddar och skott. Eftersom en del av min arbetsuppgift är att finna olika sorters grobara fröer som som passar för antingen grodd eller skottodling kan jag på ödmjukast sätt säga att jag har ätit, lagat mat och druckit de flesta fröer som går att grodda. Med det sagt vill jag framhäva just fänkålsgroddar. Med den livserfarenheten som jag samlat på mig under de år som gått, vilket inte är så många, kan jag stolt, lite halvt oödmjukt och väldigt övertygat säga att jag vet om att just denna sorts grodd har den potential som krävs för att göra sig världskänd. 

En förklaring till varför jag lovprisar denna groddsort vore väl passande nu, så jag försöker mig på det! Först och främst smaken. Jag menar, den smakar fräsch lakrits. Hur unikt är inte det? Användningsområdet må vara lite begränsat, men släng i en nypa fänkålsgroddar i vilken smoothie som helst och den blir helt annorlunda. Hälsoeffekter är alltid ett lite känsligt ämne, därför vill jag inte gå för djupt in på det. Jag kan i alla fall säga att Fänkålsgroddar innehåller nitrat, precis som rödbetan också är känd för att innehålla. Detta ämne har forskats fram kunna öka människans syresupptagning. Nedan kommer jag länka en länk om just detta. I länken förklarar dem hur idrottare presterar 16% bättre om de fått i sig nitrat genom rödbetsjuice kontra de som inte fått i sig nitrat. Nitratmängden i fänkålsgroddar kontra rödbeta kan jag inte säga så mycket om, mer än att vi vet om att de flesta näringsämnen ökar rejält under groddningsprocessen. 

Många som dricker eller äter fänkålsgroddar märker ofta av att någonting händer uppe i planeten. Om det kan ha med ökad syretillförsel vet jag inget om. Det händer i alla fall något, det räcker för de flesta! "Något" i positiv beteckning, såklart... 

http://springlfa.se/rodbeta-hojer-prestationsformagan/


Fänkålsfrön säljer vi i vår webbutik, köp dem gärna. Så kan jag visa min chef hur detta blogginlägg ökat vår försäljning. Kan man skriva så? Äsch...


Ha det gott, haj! /Jonas