Glutenfritt Bröd på mungbönsmjöl med morot och ingefära

Spännande bröd, utan gluten, med smak av ingefära och morot

Hejsvejs! Här kommer ett spännande recept som nästan lutar sig åt ”kaka/efterrätt” hållet…

Ingredienser (4-5 portioner):

1,5 dl groddat mungbönsmjöl (köp här)

1 stor riven morot

1 tumme riven ingefära

0.5 dl vatten

1 tsk honung

1 tsk mortlad kardemumma

1 msk fiberhusk(psylliumfröskal)/blötlagda linfrön

1 nypa havssalt

1 msk kokosolja

Att tänka på:

Kör i ugnen på max 100 grader. På så vis riskerar vi inte att inflammera kroppen med ALE och AGE ämnen (som bildas vid för höga temperaturer)

Gör brödet tunt. Ju tjockare du har det, desto längre tid tar det. Jag kör på cirka 1 cm i höjd. Alltså mer som ett knäckebröd

Sötman avgör du själv… Är du en gottegris kanske du vill ha upp emot 2 msk honung och göra en efterrätt av det… Jag som är känslig för fruktos använder bara 1 tsk. I vanligt fall inget. Men till detta bröd tyckte jag det fick tillåtas.

Fiberhusk eller svenska linfrön är inget måste. Jag upplever att det binder bättre med dessa två ingredienser dock. Om du använder linfrön, blötlägg i minst 8 timmar innan.

Fetter… Jag äter ju inte smör. Men för dig som äter smör kanske det går att byta ut kokosolja mot smör? Se bara till att använda det bästa… Jag vill inte bidra till användning av något som skapar dåligheter i dig eller för vår planet. Olivolja och raps kan kanske också ersätta kokosoljan… Jag är dock försiktig med användning av dessa oljor. Vegetabiliska oljor (förutom kokos) ska vi inte använda oss för mycket av! Inte enligt min lära i alla fall… 🙂

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email