Groddar, den mest enzymrika maten?

Enzymer är proteiner som ökar eller minskar hastigheten på kemiska reaktioner. Kan det vara en bra förklaring till varför groddar och alger är de växter med högst mängd enzymer? Sett ur naturens synpunkt är dessa två växtformer mest utsatta för fara. Därför måste groddar och alger växa sig starka och stora så snabbt som möjligt för att överleva, vilket vi även kan se att de gör. En del groddar kan växa hela 1-2 centimeter om dagen, de första dagarna. Det är alltså enzymerna som tar näringen från fröet, bryter ner den och omvandlar den till rätt form så att grodden kan växa.

Där fick vi förklarat enzymens uppgift i växten, vilket kan vara lite kul att veta. Men vad har den då för uppgift i människans kropp? Väldigt enkelt förklarat finns det två enzymgrupper, de som kroppen själv bildar och de vi får i oss genom mat. Det finns säkerligen flera 1000 olika sorters enzymer, men det orkar vi inte ge oss in på. Enzymernas uppgift är att omvandla maten vi får i oss så att näringen kan utvinnas och användas i kroppen. Det kan till exempel vara proteiner som skall brytas ner till fria aminosyror (proteiner är fastkedjade aminosyror). Basallergiker, som inte tål mejeri, spannmål och en del andra animaliska produkter tros ha uppkommit då man i för tidig ålder slutat mata bebisen med bröstmjölk och istället givit hen välling på vete eller annat spannmål. Bebisen har då inte de enzymer som omvandlar och bryter ner de olika proteinerna, vilket resulterar till tarminfektion. Som i sin tur kan skapa basallergi.

Tarmflora/tarmbakterier och allt som inkluderar det ämnet har blossat upp något otroligt de senaste åren. Stig Bengmark, en 90 årig svensk forskare har fått en stor roll i detta globala ämne. Han menar att nästintill alla sjukdomar kommer från vår mat. När vi får en infekterad tarm, kan praktiskt taget vilken sjukdom som helst uppstå. Fiberfattig, inflammationsbildande och försurande mat är de största bovarna. Pasta på skalat mjöl, gluten, skalat ris, mejerier, fiberfattigt bröd, kaffe och liknande är bara några exempel. Läs mer om det här: http://bengmark.com/category/health-advice/

Hur mycket näring människan faktiskt kan ta upp från maten kan vara allt mellan 10%-80%

Så, vilken mat är då bäst för vår tarm? Råa, basiska, enzymrika och fiberrika grönsaker. För att hjälpa tarmen så mycket som vi bara kan ska vi proppa i oss en massa enzymer som hjälper kroppen att bryta ner maten så att så mycket näring som möjligt kan utvinnas. Fibrerna transporteras hela vägen ner till tjocktarmen, där de blir mat för de goda bakterierna. Till varje måltid bör därför största delen bestå av enzymrika groddade baljväxter så att resterande mat på tallriken får hjälp att absorberas i kroppen för ett maximalt näringsupptag.


Enzymer dör vid 40-60 grader. Samma gäller C-vitamin. Inflammationsbildande ämnen kan bildas vid stekning och fritering. Några av anledningarna till att äta mer rå mat. 


En idyllisk tallrik är därmed en matig sallad på en massa olika groddar, olivolja, äppelcidervinäger, kokt bovete och kokta bönor/linser/ärtor. En smoothie på fänkålsgroddar, alfagroddar, banan (grön), bär och vatten är heller inget som tarmen blir ledsen för.


95 % av hormonbildningen, bland annat serotonin, sitter i tarmen. Brist på serotonin är ofta kopplat till depression. Därför är det otroligt viktigt att ta ett seriöst beslut och verkligen satsa på att ha en sjukt nice tarmmiljö.


Ha det gott, haaaaaaaj! /jonas