Groddar låga på fodmap?

Se hit fodmap-are! Minskning av fermenterbara kolhydrater vid groddning? Yes!

Hejsvejs. Jag har nyligen satt mig in i det lite knasiga begreppet ”fodmap”. Detta knasiga begrepp, som inte är så värst knasigt egentligen, är ett kartläggande av fermenterbara kolhydrater som somliga människor bör utesluta/minska på. Orsaken till uteslutandet kan vara många… Symtomen är ofta de som ropar högst, så som svullnad, diarré. förstoppning och magont…

Ofta är det personer med ”sjukdomen” IBS som provar sig på en fodmap diet. IBS innebär ”irriterad tarm” – Irritabel tarmsyndrom.. och är något som ökar kraftigt bland den svenska befolkningen. Hela 75 % av alla som testar fodmap märker en förbättring. Trots detta, är det ingenting svensk vård och läkare rekommenderar… Inte uttalat iallafall.

FODMAP

  • Fermenterbara kolhydrater
  • Oligosackarider
  • Disackarider
  • Monosackarider
  • And…
  • Polyoler – sockeralkoholer

Med inspiration hämtat från bakteriemannen Stig Bengmark förklarar jag det som följande… Med .brist på ”fruktanbakterier” får tarmen det svårt att hantera kolhydraterna nämnda ovan. Brist på fruktanbakterier beror ofta på dålig och smal kost… Gluten, socker, inflammationsbildande ämnen och kasein (från mejerier) är ofta de största bovarna i dramat. När ej nedbrytna fruktaner når tjocktarmen jäser de och bildar svullnad och andra symtom därtill.

Så, vad händer när vi groddar…?

Okej, nu har vi nått dit vi vill… Kopplingen mellan fodmap och groddar. För visst finns det en koppling, och en positiv sådan! Vid groddning har man sett en, i de flesta fall, minskning av de fermenterbara kolhydraterna. I många fall en ganska kraftig sådan!

En studie (1) som jämförde groddade och icke groddade frön/baljsväxter kollade upp förändring av relevanta kolhydrater/fibrer på vete, råg, kidneybönor, mungbönor, kikärtor och kornmalt. De fick fram resultatet:

Som vi kan se i tabellen ovan minskar fruktanerna (fodmap kolhydraterna) för alla frön förutom kikärtorna. Mungbönor, som redan var låga i fodmap halveras och blir ännu mindre.

Hur och varför? Vid groddning aktiveras groningsprocessen genom enzymaktiviteten. Kolhydrater används som energi för grodden att växa. Detta är min förklaring utifrån vad jag vet och känner till. Det är möjligt att det finns en annan förklaring till minskningen…

För dig som utesluter mat med hög fodmap men vill prova i groddad form rekommenderar jag att börja med låga doser.

  1. https://www.monashfodmap.com/blog/sprouting-does-it-reduce-fodmap-content/
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email