Att se gud i allt, även så groddarna!

Att se gud i allt, även så groddarna!

Hejsvejs, Groddjonas här. Varsågod att läsa min text om groddar, gud och kärlek. Texten är religiöst obunden. Trots att jag hämtar ord från olika religioner. Låt mina ord få vara lika fria som livet självt.

Groddar symboliserar liv… De föds på nytt… De lämnar sitt hårda skal, som tidigare skyddat dem från allting – både det som kunnat göra gott, och ont. När vattnet, fukten och värmen är i linje med varandra sker miraklet. Fröet släpper taget som sina fytinsyror och lektiner… Dessa antinutrienter som tidigare hindrat fröet från att öppna upp sig har spelat sin roll och får nu lov att försvinna iväg. Fröet går från sin vilande dvala till att plötsligt börja svälla, kemiska reaktioner bubblar under skalet, näring omvandlas och en liten grodd pressar sig ut genom det hårda fröet. En skör grodd, mottaglig för vad som komma skall. Grodden tänker inte sig till denna fantastiska omvandling, ååh nej… Det finns ingenting att tänka sig till. Allting är redan anordnat.. Och inte heller kan någonting gå fel. Varse sig fröet lyckas bli en planta eller ej, blir det precis så som det ska bli. Symbiosen lever vidare, plantan vissnar, förmultnar och tillåts på nytt att få ta form i en levande varelse när tiden är inne för detta.

Livet tycks följa mönster… Mönster vi människor kan lära oss känna igen i naturen, i samhället i våra kroppar och i våra sinnen. Detta är mönster som vi kan lära oss av. Blir vi medvetna om dessa mönster inom oss, kan vi lära oss att applicera dem på det vi med våra sinnen kan uppleva utanför oss. ”Himmelriket finns ibland eder, och inom eder” kan vi läsa i bibeln…

Jag hade en kund en gång som hade lagt en beställning med fraktalternativ ”hämta hos oss”. Kunden åkte till vårt kontor för att hämta upp paketet och möttes av min mamma. Ett samtal inleddes och denne kund förklarade att hon sedan en tid tillbaka hade gått in i väggen. Samtalet borrade sig igenom lager av murar, murar som föll i form av tårar från kind. Kunden öppnade upp sig och berättade att hon, med hjälp av att odla sina egna groddar, hade lyckats återfinna meningen med livet på nytt.

I Bhagavad-gita kan vi läsa ”varje levande varelse/ting är Brahman”, vilket innebär att allting är Gud. Ett perspektiv som tar oss ifrån idén om att gud är enskild från människan och sträcker sig mot insikten om att min sanna natur är Gud. Tillåt mig att få blanda fritt mellan religioner och filosofier… Wilfrid Stinnisen, en katolsk karmolitbroder, skriver i en av sina böcker när han berör ämnet vila och stillhet och vad vi då kan uppleva..

“En Gud som är mer ”jag” än det som vi hittintills betraktat som ”jag”. En Gud som ständigt säger ”det som är mitt är ditt”.”

Jag började med att skriva ”Blir vi medvetna av dessa mönster inom oss, kan vi lära oss att applicera dem på det vi med våra sinnen kan uppleva utanför oss.”… Och jag vill nu vända på detta perspektiv. För när vi i oro, mörker och rädsla inte kan uppleva himmelriket inom oss. Kan vi få hjälp med att föra in det utifrån in. Eftersom Brahman finns i allting.

Jag har hört åtskilliga berättelser från människor som förklarar hur de kom i kontakt med Gud när de första gången såg månen, snigeln, lammet, träden, huset eller stigen PÅ RIKTIGT. Detta innebär, att vi om vi öppnar upp oss tillräckligt mycket och släpper taget om det vi så hårt vill hålla fast vid, vilket ofta sker när vi går in i väggen – vi ger upp och släpper taget, vi kan vidga vår syn på världen och oss själva och möjligheten att få se gud inom oss och runt omkring oss ökar.

Att återfinna meningen med livet genom att odla sina egna groddar kan tyckas vara en konstig metod. Kanske till och med en aningen för enkel metod för en sådan kraftfull upplevelse som att få se Gud. Jag själv har fallit in i gudsupplevelser när jag tittat på en snigel, åkt över en bro, suttit på ett tåg och tittat på en hund som sprang emot mig… Till synes enkla syner, men så läkande och givande. När vi lär oss, att gud finns i allting, även inom oss själva, kan vi ges gåvan att se det universala mönstret som endast talar ett språk – sanning.