Kissar du alldeles för ofta? Saltet kan vara en lösning.

Hejsvejs… Groddjonas här från Sproutly… Varje morgon dricker jag 2-3 dl citron-vatten och, cirka 1 timme efter, nästan 1 liter smoothie (Se recept här). Det blir nästan 1.5 L vätska min kropp får i sig. Jag började med detta för snart två månader sedan och vidhåller vanan fortfarande.. Smoothien, med alla dess läkande ingredienser, uppskattas väl av min kropp i form av bra energinivåer och bättre mage…

Jag har dock observerat en sak, eller ja… mina kollegor är nog de som tycker att det är allra konstigast.., och det är hur ofta jag kan behöva kissa under en förmiddag. Vissa dagar är det värre än andra… Mellan 8-11 (vi lunchar 11, lite tidigt men Ali blir så grinig annars) kan jag behöva kissa upp till fyra gånger. Till historian behöver jag avslöja ännu mer av min ”urin-rutin” (Kul ord haha…), vilket är… att det är mycket kiss som kommer. Alltså, vi kan utesluta någon urinsjukdom från beräkningarna….

Okej, nu vet ni allt om min ”urin-rutin”… Varför Groddjonas… Varför?! Jo för att jag fick till mig information, antingen från ovan, inifrån eller från en vän, jag minns ej… Kanske var det min roomie Eva… hur som! Jag fick i alla fall till mig information om att salt, eller snarare ämnen som natrium och kalium i salt, kan reglera njurens förmåga att hålla kvar eller släppa ut vätska. Minns jag det rätt beskrevs det så här… ”osmos.. inte kosmos Jonas, osmos! Så djupa ska vi inte bli idag… Osmos binder till sig vätska eller hur? Tänk dig när de saltet kommer in i cellerna. De binder till sig vätskan! När kroppen har brist på salt rinner vätskan rakt igenom.. Kroppen tar knappt upp den!

Hemligheten är OSMOS… Inte ”O-s-mos”, utan ”ÅSMÅS ” Här kan vi läsa lite om det…”Osmos är transporten av lösningsmedel som sker mellan två vätskor som har olika koncentrationer av ett upplöst ämne, och där transporten sker genom ett membran som bara släpper igenom lösningsmedlet, det vill säga vattnet. Den drivande kraften bakom denna transport är ämnenas strävan att jämna ut koncentrationen mellan lösningarna med olika koncentrationer. Vatten kommer därför röra sig från områden av lägre koncentrationer av en lösning (där det finns mer vatten) till områden av högre lösningskoncentrationer, genom ett membran som inte släpper igenom de större upplösta molekylerna. I detta experiment innehåller potatisen mer salt än kranvattnet, men mindre salt än saltvattnet. Skillnaden i salthalten mellan potatisen och vätskan gör att vatten rör sig genom den. Saltmolekyler är större än vattenmolekyler och hindras att gå genom membranet, det vill säga potatisen.” http://www.vattendag.org/tips-och-material-vattenpaketet/roligt-med-vatten/osmos/

Mina tankar, om vem det nu kan ha varit som delade informationen till mig, backas faktiskt upp av forskning… Översatt från texten nedan ”Urineringen minskar när kroppen känner av en brist på vätska eller elektrolytiska nivåer. När kroppen kvarhåller vätskan kan elektrolyterna (bla natrium och kalium) återföras in i kroppen…

”The increased urination helps bring the levels back to a normal range. Likewise, urine production decreases when the body experiences a deficit of fluid or electrolyte levels. As the body conserves urine, fluid and electrolytes can be re-absorbed into the body to bring levels back to a normal range.” – https://healthyeating.sfgate.com/salt-intake-affect-urine-production-5863.html

Saltfrågan är ganska känslig dock, och jag känner mig inte i behov av att ha massa åsikter om hur mycket salt ni ska äta eller inte äta… Mer än att jag tror Livsmedelsverkets rekommendation på max 5 gram per dag är låg… För låg för många. Jag är också övertygad om att det är rätt salt som måste införas, INTE ”BORDSSALT/raffinerat salt”. Havssalt eller bergssalt! Läs om Sanna Edhin nedan…

Sanna Edhin –

”“Minska saltet” basuneras ut med jämna mellanrum – stämmer det verkligen? Ja, definitivt vanligt bordssalt (NaCl) som industrimaten är full av. Men hjärtläkare varnar för att många tyvärr har saltbrist idag, och förordar att vi äter mineralrikt havssalt.” -https://ekoappen.se/blogg/saltbrist-havssalt/

Vad är raffinerat salt?
Raffinerat salt är oorganiskt. När salt raffineras elimineras naturliga och livsnödvändiga mineraler och spårämnen. De betecknas som orenheter av saltindustrin trots att det är de som gör saltet naturligt, sätter smak på det och är livsnödvändiga för din kropp. Raffinerat salt innehåller 98 procent natriumklorid, behandlas med blekmedel och flera hälsovådliga tillsatser som till exempel aluminiumhydroxid, magnesiumkarbonat, kalciumkarbonat, natriumferrocyanid (E535) och kaliumferrocyanid (E536).”

Många som ändrat på sin syn om saltet lovprisar boken – saltfix. Den kan köpas här https://www.bokus.com/bok/9780349417387/the-salt-fix/


Jag tar 3-5 gram havssalt på morgonen. Jag gjorde det inte igår, och då var det 4 vänder till toaletten innan klockan 11. Idag tog jag 1 tsk, ungefär 5 gram, och har med 1.7 L vätska i kroppen behövt gå på toaletten 1 gång.

Är du orolig över att få i dig alldeles för mycket salt? Det finns massor av information om att okinawafolket, världens friskaste folkgrupp, haft en nästan dubbel så hög saltkonsumtion som oss västerlänningar, militärer från första världskriget som själva hade som krav att de skulle få i sig 18 gram salt per dag. Fler berättelser finns… Maila mig om du vill ha mer information om detta info@sproutly.se.

Sproutly säljer havssalt, himalayan salt och svart himalayan salt Köp här.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email