Morotsfrallor med linsgroddar

Röda linser är nog min mesta groddfavorit. På bara ett par, tre dagar förvandlas de torra fröna till ett krispigt och gott trassel, perfekt som sallad eller i en wok. Men jag verkar aldrig lära mig hur mycket groddar det blir av en eller två deciliter linser. Jättemycket! Bra då att man kan baka finfina frallor på groddarna som blir över. Här kompar jag med riven morot som ger smak, färg och extra nyttigheter. På min hemsida hittar du recept om du hellre vill baka smågalna tokrosa rödbetsfrallor med linsgroddarna. Kolla här.


MOROTSFRALLOR MED LINSGRODDAR

GER 40 FRALLOR

1 dl torkade röda linser (blir ca 200 g linsgroddar)

25 g jäst

5 dl vatten

3 dl grovt rågmjöl (165 g)

10 dl siktat dinkelmjöl eller vetemjöl (600 g)

4 dl finrivna morötter

2 msk honung

2 tsk salt

ca ½ dl frön att strö över, t ex hampa-, solros-, chia- och vallmo

GÖR SÅ HÄR:

Grodda: Skölj och lägg de torkade röda linserna i blöt över natten, eller minst 12 timmar. Häll av linserna i ett durkslag, skölj dem och låt dem sedan ligga i durkslaget över en bunke. Täck med en handduk och låt stå 2 dygn i rumstemperatur, tills linserna fått små korta svansar. Skölj morgon och kväll.

Baka: Lös jästen i vattnet i en stor bunke. Tillsätt rågmjöl, dinkelmjöl, linsgroddar, morotsriv, honung och salt. Blanda till en lös deg.

Låt jäsa övertäckt cirka 3 timmar.

Ta ut degen på mjölad bänk, dela i 40 bitar. Rulla till frallor. Lägg på två bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa övertäckta 1 till 2 timmar eller tills de jäst upp ordentligt.  Pensla frallorna försiktigt med lite vatten och strö över frön.

Sätt ugnen på 225°C.

Grädda en plåt i taget mitt i ugnen i 15–20 minuter. Låt svalna på galler.